bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Врятував від домашнього насильства – історія захисту
23.06.2020

Розвіюємо міфи про те, що юридична допомога не може бути водночас безоплатною та професійною. 

Культура Рro bono, коли адвокатські послуги надаються добровільно і безоплатно, для користі громади, особливо для тих осіб, які не мають коштів для оплати цих послуг  – є та розвивається в Україні.

Пропонуємо вашій увазі приклади найцікавіших історій захисту прав, які розповідають самі правники в рамках своєї участі у Всеукраїнському конкурсі правничої допомоги Pro bono, що проводить Благодійна організація «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги» у співпраці з Національною асоціацією адвокатів України за ініціативою Комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством.

Адвокат Станіслав Індутний-Шматько, Харків:

Я на постійній основі займаюсь справами щодо домашнього насильства. На превеликий жаль, такі справи є досить поширеним явищем в Україні. У разі підтвердження скрутного матеріального стану клієнта або інших виключних обставин, надаю правову допомогу на умовах pro bono. Про те, що ця клієнтка потребує термінового правового захисту, я дізнався після усної консультації з клієнтом та її батьком.  

Як з’ясувалось під час нашої бесіди, жінка  неодноразово піддавалась насильству з боку чоловіка. Причому, не тільки щодо себе, адже від горе-батька, який зловживав алкоголем та ставав геть некерованим та агресивним, діставалось і маленьким дітям (2014 та 2015 років народження). До родини неодноразово виїжджали поліцейські патрулі… Разом з донькою та сином жінка була вимушена переховуватись від свого кривдника в спеціальному центрі для жінок. Її неспокій з приводу розгляду судових справ ставав дедалі більшим, правоохоронні органи та органи опіки бездіяли, кривдник тривалий час продовжував чинити насильство та погрожувати, не спиняло його навіть наявність обмежувальних приписів та кримінальних проваджень, а отже вона постійно відчувала безпорадність і неспроможність самостійно захистити себе та дітей.

Моя судова практика щодо видачі обмежувальних приписів та їх продовження була однією з перших після прийняття відповідного закону. Під час своєї роботи я спілкувався та роз’яснював працівникам правоохоронних органів, працівникам дитячого садочку, органів опіки та інших державних органів всі нюанси можливості притягнення кривдників до відповідальності. Неодноразово брав участь  у заходах з теми домашнього насильства за участі соціальних працівників та правоохоронних органів щодо обговорення та впровадження нових законодавчих можливостей проти домашнього насильства.

Внаслідок надання правової допомоги за цією справою мені вдалося захистити жінку та її дітей від психологічного, економічного та фізичного насильства. Протягом справи неодноразово були оформлені та  продовжувались обмежувальні приписи щодо кривдника. Потім було вирішено розірвати шлюб, визначити місце проживання дітей та стягнути на них аліменти, адже добровільно допомагати родині чоловік навіть не збирався. В подальшому, в цій справі я допоміг клієнту позбавити кривдника батьківських прав, бо дуже часто він погрожував насильно відібрати малюків у матері. Вже на початку роботи над справою клієнтка та її діти відчули спокій та захищеність, адже вдалося припинити домашнє насильство, що тривало більше року”.

Щоб взяти участь в конкурсі, треба заповнити аплікаційну онлайн-форму за посиланням

Дізнатися детальні умови проведення конкурсу та критерії оцінки успішних історій можна тут.

Проект фінансується за кошти Програми розвитку співробітництва та сприяння демократії Міністерства закордонних справ Литовської республіки / The project is financed by the funds of the Development Cooperation and Democracy Promotion Programme of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Lithuania.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.