bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Рені розпочали працювати над розробкою безпекового паспорту громади
22.06.2020

В м. Рені відбувся перший ворк-шоп «Безпека в громаді: перші кроки», ініційований ренійською міською радою та громадською організацією «Регіональний аналітичний центр». Основним завданням ворк-шопу стало формування розуміння підходу безпеки в громаді, як спільної участі та відповідальності громадськості та відповідальних за безпеку структур в громаді.

Безпека громади дуже загальне поняття, яке складається з екологічний стану, стану медицини, і станом реформування, правового захисту, інклюзії. Великий пласт проблем підняла на поверхню і пандемія COVID-19. При чому це проблеми не тільки в медичній сфері, але й в комунікаційній складовій взаємовідносин. А саме: не готовність до ефективної комунікації з громадянами різних провладних структур, відсутність їх співпраці.

Під час роботи, залучений експерт з розвитку громад, координатор діяльності Громадського центру правосуддя та Координаційного офісу безпеки — Ігор Бринош, не просто поділився досвідом роботи офісу безпеки, але і ознайомив учасників з базовими знаннями ідентифікації безпекових проблем в громаді.

Учасники ворк-шопу: представники громадськості, поліції, відділу пробації в Ренійському районі, органів місцевого самоврядування ознайомились з підходом безпечної громади та важливістю стратегічного розвитку напрямку безпеки.

Зокрема, Ігор Бринош зазначив, що безпека для будь-якої громади є зараз чи не одним з важливих питань і велике значення має саме відчуття жителів себе в безпеці в своїй громаді.

Присутні попрацювали над структурою паспорту безпеки, як стратегічного документу. Визначили ризики в громаді та обговорили ресурси, які можуть стати в нагоді.

Під час дискусії обговорили і проблеми роботи правоохоронних органів та труднощів, з якими зустрічаються.

Одна з учасниць зазначила, що не вистачає саме інформаційної роботи, такої структури, як прокуратура.

  • Ми не знаємо про їх роботу нічого. Скільки справ порушено, скільки з них розкрито. Про результати їх роботи взагалі нічого не відомо.

Місто Рені – невелике містечко, яке є найвіддаленішим від обласного центру (300 км від Одеси) та має прикордонний статус (у місті розташований пункт контролю через молдовсько-український кордон). Завдяки програмі «Безпечне місто», в громаді було встановлено систему відеоспостереження. Також в громаді деякий час працювала робоча група при міській раді з питань розвитку безпечного середовища, зараз потрібно відновити її роботу та включити представників від громадськості.

  • «Незважаючи на загальні безпекові проблеми, усі громади унікальні, а тому неможливо без попередньої діагностики безпекової ситуації ефективно розв’язувати проблеми та розбудовувати безпечну громаду. Тому завданням робочої групи є зібрати за методологією «безпекового паспорта» необхідну інформацію та звести її в один аналітичний документ, який дасть змогу виставляти пріоритети та приймати ефективні оперативні та стратегічні рішення. Наразі проведені декілька фокус-груп, опитування мешканців, проводиться інвентаризація місцевих програм в сфері безпечної громади. Проект «безпекового паспорту» буде верифіковано в громаді через проведення заключного ворк-шопу.» — наголосив Ігор Бринош.

Захід відбувся в рамках проекту «Рені – місто безпечне для громадян», що реалізується громадською організацією «Реніональний аналітичний центр» за фінансової підтримки Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Контакти

  • голова ГО “Регіональний аналітичний центр”: Гудь Світлана - тел. 0964717655

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.