bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Зниження прохідних балів ЗНО
15.07.2020

Запропоноване Міністерством охорони здоров’я зниження прохідного балу ЗНО для майбутніх педіатрів і санітарних лікарів, а також прохідного балу ліцензійного медичного іспиту «Крок» для студентів-медиків негативно вплине на лікування дітей. Зокрема – з онкологічними захворюваннями.

Про це заявляють в благодійному фонді «Таблеточки».

За даними фахівців фонду, дитячий рак успішно лікується тільки за умови раннього виявлення і якісного лікування. Тому від кваліфікації лікарів – педіатрів і онкологів – прямо залежить, чи отримає дитина з онко шанс на життя.

Тому саме лікар первинної ланки, тобто, педіатр або сімейний лікар, відповідальний за те, щоб якомога раніше помітити у дитини ознаки тієї чи іншої хвороби і спрямувати на обстеження до потрібного вузькопрофільного фахівця.

У випадку з раком кожен день затримки лікування збільшує його вартість в майбутньому і може мати смертельні наслідки для дитини.

«Ми і зараз стикаємося з тим, що наших підопічних по кілька місяців лікують від будь-якої хвороби – гастриту або, наприклад, бронхіту – і лише потім підозрюють рак,» - підкреслюють в «Таблеточках». 

Якщо студент-педіатр, який склав вступні іспити «на трійку», вирішить отримати спеціалізацію дитячого онколога, якість лікування дітей з раком теж опиниться під загрозою

«Онкологія – найскладніша спеціалізація, на яку в розвинених країнах набирають лише найкращих абітурієнтів та на яку вчаться по 14-15 років. Тому лікар, який має лікувати за найскладнішими міжнародними протоколами, приймати рішення, від яких залежить життя та смерть дитини, проводити інтенсивну хіміотерапію та трансплантацію кісткового мозку, має бути без перебільшення кращим з кращих», – говорить Юлія Ноговіцина, директорка по роботі з сім’ями і підопічними «Таблеточок».

Фонд закликає Міністерство охорони здоров’я України і Міністерство освіти і науки України «не погіршувати і без того складну ситуацію з лікуванням дитячого раку». 

Як відомо, раніше Борис Тодуров написав на своїй сторінці у ФБ, що на першому засіданні медичної ради МОЗ обговорювалась необхідність зниження прохідного балу ЗНО до 130 балів для педіатрів та санітарних лікарів. 

У травні 2017 року МОЗ на чолі з Уляною Супрун схвалив рішення встановити мінімальний прохідний бал на медичні спеціальності (у т.ч.  спеціальність “Педіатрія”) на рівні, не нижче 150 балів з кожного сертифікату ЗНО.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.