bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Татарбунарах вдруге відбувся фестиваль ретроавто, який пропагує безпеку на дорогах
31.07.2020

26 липня 2020 року в місті Татарбунари пройшов вже другий фестиваль ретроавто, який організований спільно Координаційним офісом безпеки та Татарбунарською міською радою.

26 липня 2020 року в місті Татарбунари пройшов вже другий фестиваль ретроавто, який організований спільно Координаційним офісом безпеки та Татарбунарською міською радою. Окрім параду 21 ретроавтомобіля та мотоцикла на центральній площі міста близько 1,5 тисячі людей мали змогу познайомитися з технікою оперативних служб та поспілкуватися з правоохоронцями та рятувальниками. Завдяки участі у фестивалі Управління патрульної поліції в Одеській області була створена окрема локація для спілкування з дітьми щодо різних аспектів безпечного поводження. 

Для України проблеми безпеки на дорогах залишаються одними з найбільш важливих, тому основною метою фестивалю було не лише показати кращі зразки ретроавто, але і привернути увагу до проблем безпеки руху, використовуючи різні активності. Зокрема, наголошувалось на використанні ременів безпеки, дотримання безпечної швидкості, безпечного використання мопедів та велосипедів. Також одним з меседжів фестивалю було те, що кожен мешканець громади може впливати на підвищення безпеки на дорозі – наприклад, не дати п’яному водію сісти за кермо, носити світловідбиваючий одяг у пізню пору доби, роз’яснювати дітям правила поводження на дорозі, повідомляти про небезпечну інфраструктуру та ситуації. Всього участь у фестивалі ретроавто взяли 22 транспортних засоби (16 ретроавтомобілів, 5 ретромотоциклів та 1 ретровелосипед), що вдвічі більше ніж минулого року. Всі машини на ходу і їх гордий рух можна було побачити під час заїзду та виїзду з фестивальної площадки.

Виставлена техніка привертала увагу перехожих, люди з цікавістю підходили ближче, розглядали авто, фотографувались, спілкувались. Протягом дня близько 1500 містян долучились до проведення фестивалю, а також представники засобів масової інформації, гості з Києва, Полтави, сусідніх районів та населених пунктів Татарбунарського району. Улюбленцем публіки став найстарший автомобіль OPEL OLIMPIA німецької збірки далекого 1938 року. Його власник, шанована у місті людина Земцев Микола Дмитрович, спеціально для фестивалю власноручно пошив для авто чохли та приїхав з онуками. Привертав увагу відвідувачів повнопривідний відкритий ГАЗ-67, випущений у 1945 році. Власник цього авто Сиротенко Сергій вже двічі приймає участь у фестивалі та докладає чимало зусиль, аби підтримувати його у належному стані. Напевно, найбільше фото як зовні, так і у салоні було з автомобілем ГАЗ М-20 «Побєда» - класикою радянських часів у чудовому стані, яка сяяла хромом на сонці. Власник авто, Анатолій Ципа, мешканець міста Кілії, спеціально приїхав для участі у фестивалі. Для того, аби ця автівка викликала захоплення у людей, довелося докласти зусиль, рук та немалих коштів. Серед автомобілів були також ГАЗ-21 «Волга» у комплектації заводу-виробника, УАЗ-452, УАЗ-469, ГАЗ-69. Серед раритетних мотоциклів були мотоцикли марки ІЖ та «Ковровець», на яких практично усе «рідне».

Завдяки участі у фестивалі Управління Патрульної поліції в Одеській області була створена окрема локація для спілкування з дітьми щодо різних аспектів безпечного поводження.  Представник Патрульної поліції старший лейтенант поліції Вадим Захарчук, практично не переводячи дух, працював з юними відвідувачами фестивалю. Діти отримали пам’ятки та розфарбовки з безпечного поводження, світловідбиваючі флікери та браслети, а також прийняли участь у різних інтерактивних заходах – відповідали на запитання та отримували призи, знайомились з поліцейською екіпіровкою. Окремим об’єктом уваги стало поліцейське авто – в ньому сиділи, фотографувались,  знайомились з роботою радіостанції та сирени. Спільно з колегою, до роботи з мешканцями долучився і представник Татарбунарського відділення поліції Євген Зубак.

Цікаво було і біля пожежного автомобіля. Там представник служби ДСНС Євген Фролов розповідав дітям про те, чим займаються пожежні, які у них є прилади та засоби захисту під час гасіння пожежі. Діти та навіть дорослі приміряли на собі засоби захисту, дивились оснащення пожежної машини та звичайно фотографувалися. Медичний автомобіль, який має поважний вік та теж практично відноситься до ретроавто, теж став об’єктом уваги дорослих та дітей.

Після завершення фестивалю ретроавто керівник Координаційного Офісу Леонід Семененко спільно з заступником Татарбунарського міського голови Олександром Лєсніченко вручили учасникам фестивалю почесні подяки, а також заохочувальні призи від Татарбунарської міської ради. «Сьогодні ми з однодумцями зробили емоційне свято для мешканців та гостей міста, продемонстрували автомобільну історію, яка розпочинається 1938 року та закінчується 80-ми роками минулого століття. Ми робимо наше місто привабливим та безпечним. Відгуки про фестиваль від тих, хто його відвідав, однозначно вказують на необхідність продовження фестивалю у більш ширшому масштабі» - зазначив керівник Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари Леонід Семененко.

За словами заступника голови Одеської обласної організації Комітету виборців України Ігоря Бриноша, «ідея проведення такого фестивалю виникла у 2019 році, коли місцеві активісти та представники Координаційного офісу безпеки у День автомобіліста 27 жовтня 2019 року провели перший фестиваль ретроавто, присвячений безпеці на дорозі. Того року на фестивалі було представлено 11 ретроавтомобілів, близько 900 містян долучились до проведення фестивалю. Наприкінці червня 2020 року виконавчим комітетом Татарбунарської міської ради було затверджено положення про проведення щороку фестивалю ретроавтомобілів «Татарбунари-ретро». 2020 року фестиваль пройшов значно масштабніше, проте багато ідей щодо активностей фестивалю не змогли в повній мірі реалізувати через карантинні обмеження у зв’язку з COVID-19 (наприклад, це торкається запрошення учасників із сусідніх держав). Проте наступного року ми обов’язково реалізуємо задумане та зробимо фестиваль ретроавто міжнародним».

Діяльність Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження», а також Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.