bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від мрії до дії: Молодіжному центру у Волноваському районі Донецької області бути
21.09.2020

Навесні 2019-го за ініціативою районного керівництва регіональна координаторка ВІ “Активна Громада” у місті Волноваха Яна Твереза разом із сільським головою Олександром Польченком та представником Волноваської РДА визначилися із місцем розташування МЦ (це мало бути приміщення Сільського будинку культури), порахували скільки приблизно треба коштів на його створення та облаштування. Сума вийшла чималенька – близько 800 тис. гривень. Керівництво району та області пообіцяло виділити фінансування у форматі 50/50.

У грудні 2019 молодь зустрілася з сільським головою. Він пообіцяв, що він підтримує цю ідею і Молодіжний центр у Вільному буде створено.

Район та область обіцянки дотрималися: у бюджеті сільради на 2020 рік було закладено субвенцію у розмірі 800 тис. гривень. За сільською радою була закріплена лише оплата кошторисної документації (це приблизно 80 000 гривень).

Але від сільського голови ми почули безліч відмовок і аргументів на користь того, чому Молодіжний центр створювати не варто. Що потрібно створювати Молодіжну раду”, – розповідає Олена.

На початку 2020 року до Вільного приїжджали представники з обласного департаменту молоді і спорту, дивилися приміщення, спілкувалися. Голова і їм аргументував, чому ідея з Молодіжним центром зараз не на часі.

Лід не рухався. Ми з молоддю та активістами хотіли центр, мріяли про те, як будемо проводити там своє дозвілля, але все впиралося у сільського голову та його підпис. Навесні він надіслав до районної ради листа про те, що виділити 80 тис. гривень на співфінансування Молодіжного центру він не може і відтерміновує це питання на 2021 рік. Після цього на сесії сільради за ініціативою голови депутати голосують за те, щоб повернути частину субвенції на МЦ назад до районного бюджету. Так у нас залишаються лише кошти з області – 400 тис. гривень”, – пояснює голова ініціативної групи.

Тобто, на створення Молодіжного центру спочатку давали майже мільйон гривень. А місцева влада відмовилася від цієї ідеї.

За словами Олени, з того часу минуло 9 місяців. Молодіжна рада, за яку так переживає і постійно говорить сільський голова, не створена. Жодної зустрічі із молоддю ОМС не провели. Змін ніяких не відбулося. Усі прохання винести питання про МЦ на сесію головою блокувалися, ігнорувалися.

Наша команда брала активну участь у вебінарах від «Активної громади». Там дізналися про те, куди і до кого можемо звернутися за допомогою. Ми писали в РДА, Офіс Президента, у приймальну до народного депутата України Дмитра Лубінця. Ми розповідали про нашу ситуацію на сторінках у соцмережах. Про нас уже знають всі в районі та далеко за його межами”, – додала Олена.

В кінці серпня до сільської ради прийшов лист з РДА, де зазначалося, що якщо найближчим часом не буде розпочато освоєння коштів, які виділено з області (400 тис. гривень), то цю субвенцію буде перерозподілено. І Вільне залишиться ні з чим. Використовувати ці кошти можна лише за програмою «50/50», тобто у сільському бюджеті треба знайти ще 400 тис. гривень. Сільський голова відповів, що грошей у бюджеті немає.

Але активісти Вільного не здавалися. Вони телефонували у приймальню до народного депутата, знову просили допомоги.

Не знаю, що саме стало рушійною силою, але саме після цього дзвінка у нас знову з’явилася надія”, – ділить своїми емоціями Олена Конюшок. 

До Вільного на зустріч із громадою приїхав голова районної ради Валерій Лубінець з новиною, що райрада готова знову виділити кошти на МЦ. Нашій сільраді в особі голови треба прийняти їх, виділити кошти на документи та освоїти субвенцію. Голова знову говорив про Молодіжну раду, цілі, задачі та відсутність коштів у місцевому бюджеті. Згоди ніякої не дійшли. Валерій Лубінець пообіцяв приїхати ще раз.

9 вересня до нашого села завітало багато гостей з району. На зустріч прийшли депутати сільради, активісти. Не знаю, що і хто зробив із сільським головою, але він вже був однозначно «за» створення МЦ, але, на його погляд, він мав бути лише в приміщенні дитячого садочку, а не в клубі”, – каже Олена.

Після перегляду приміщень СБК та садочку проєктант зазначив, що для створення молодіжного центру дуже підходять зала та кімнати клубу, що тут можна навіть облаштувати показовий МЦ. У садочку теоретично облаштування центру можливе, але на це піде дуже багато часу (через довгий процес оформлення документації) і набагато більше коштів, адже приміщення має цільове призначення і для МЦ не пристосоване.

Молодь наполягала на приміщенні Селищного будинку культури. Я просила депутатів нас підтримати. І ура – нас почули. На позачерговій сесії Вільненської сільради, яка відбулася цього ж дня, більшість депутатів проголосували за створення молодіжного центру у будинку культури! Нарешті перемогла справедливість і здоровий глузд!”, – радіє Олена.

 “Бажаю усім українським активістам одного – безмежної віри в себе і свої сили. Доки ми живі, все можливо! І насправді є безліч дверей, куди можна «постукати». Головне – мати бажання це робити”, – підсумувала Олена Конюшок.

Примітка. Місія “Активної Громади”: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту “Республіка”. Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

Контакти

  • Інна Душка – організаторка заходів Інституту “Республіка”
  • телефон: +380961724018; електронна пошта: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.