bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Гарячий жовтень: фіналізація «Карти розвитку громади» та серія передвиборчих марафонів
03.11.2020

Завершення процесів децентралізації та реформ самоврядування, практична реалізація принципу повсюдності місцевого самоврядування покладе на лідерів громад інший рівень відповідальності за розвиток. Територіальні громади мають перетворитись із об’єкта управління на суб’єкт управління і самостійно забезпечувати свою спроможність. Територіальні громади нестимуть відповідальність за планування свого розвитку, за економічне майбутнє та добробут. Тому місцева влада повинна розуміти особливості сучасного розвитку, володіти необхідними знаннями, інформацією, навичками та досвідом, щоб забезпечити більшу конкурентоспроможність своїх громад. А громадяни, зі свого боку, розуміти, що вони теж можуть впливати на розвиток своєї громади та вчитися, як це можна реалізувати на практиці. Саме синергія громади й влади зможе принести максимально ефективний результат. Тож, ВІ “Активна Громада” реалізували в 52 ОТГ програму “Карта розвитку громади” та провела серію “Передвиборчих марафонів розвитку громад”. Детальніше - далі.

 

Що таке “Карта розвитку громади” та для чого вона потрібна?

Карта розвитку громади – це програма з чітко визначеними пропозиціями, які, на думку мешканців цієї громади, необхідно реалізувати. Координатори ВІ “Активна Громада” здійснили збір цих ідей та передали сформований на їх основі документ-пропозицію від мешканців громади політичним партіям та кандидатам, які балотувалися на місцевих виборах. Для останніх це є підказкою, на що варто звернути увагу та які проблеми в громаді потребують вирішення. Як результат, кандидат або політична партія, які побудували свою передвиборчу програму саме на цих пропозиціях, могли розраховувати  на підтримку мешканців громади. А мешканці громади - будуть сприяти покроковому виконанню “Карти” новообраною владою доти, поки всі їх пропозиції не будуть виконанні. Така взаємодія дозволяє не просто розвивати успішну громаду, але й налагодити комунікацію між усіма зацікавленими сторонами.

 

Як формується “Карта розвитку громади”?

Формування даного документу відбувається в два етапи.

Перший – широке інформування та збір пропозицій. Координатори ВІ “Активна Громада” розповідали мешканцям конкретної громади про початок збору пропозицій та закликали кожного висловлювати свою думку. Пропозиції могли стосуватися будь-яких сфер з життя громади: інфраструктура, екологія, культура, нові технології, комунікація між владою та громадою, тощо.

На другому етапі формування документу відбулося обговорення всіх поданих ідей. До нього могли долучитися всі охочі: і ті, хто вже висловили свою думку, і ті хто не подавали пропозицій. З усього переліку запропонованих ідей самі ж мешканці громади обрали найпріоритетніші. Координатори ВІ “Активна Громада” систематизували їх та передали кандидатам на місцевих виборах до ОТГ 2020 року і разом з громадськістю тепер будуть стежити за їх виконанням. 

 

В скількох громадах реалізовується проєкт “Задай курс владі”?

Наразі програма “Карта розвитку громади” реалізується в 52 ОТГ.

Результати

Щонайменше 1000 громадян долучилися до збору інформації щодо пріоритетів розвитку громади. Було зібрано щонайменше 7000 окремих тез пропозицій (в лютому-березні 2020 року, шляхом групових брейнштормів, особистого спілкування з мешканцями ОТГ, після введення карантинних обмежень - шляхом поширення онлайн-опитувальника, телефонних опитувань, соцмереж тощо).

Протягом травня-липня було проведено щонайменше 110 обговорень КРГ, в яких взяли участь 1311 громадян. Метою цих обговорень було фіналізувати КРГ, обрати ті позиції, які, на думку громадян, є пріоритетними, найбільш важливими та реалістичними для виконання.

Оскільки було зібрано дуже багато пропозицій, їх спочатку відбирали мешканці ОТГ, скорочуючи список (прибираючи позиції, які або є нереальними до виконання, або не надто важливими, або такими, які можуть бути легко реалізовані самими мешканцями без участі місцевої ради), також згодом їх аналізували експерти, на предмет відповідності повноваженням/можливостям місцевих рад.

В результаті було фіналізовано 52 Карти, які сумарно містять 1404 програмних позицій.

Візуалізовану інтерактивну карту можна переглянути на офіційному сайті Інституту “Республіка”: https://inrespublica.org.ua/krg

Кампанія підписів Декларацій про відповідальність

213 кандидатів підписали Декларацію про відповідальність.

Кампанія з підписів Декларацій новообраними кандидатами ще триває. Координатори ВІ “Активна Громада” будуть пропонувати до підпису Декларації про відповідальність щодо виконання КРГ усім новообраним депутатам місцевих рад та головам.

Що кажуть про КРГ у громадах?

З самого початку я, як Новоукраїнський міський голова, сприйняв ініціативу “Активної Громади” щодо формування Карти розвитку Новоукраїнської міської ОТГ. Адже, маємо добрі стосунки співпраці з даною ініціативою. Було приємно, що мешканці нашої громади активно включилися  в процес подання пропозицій до Карти. Балотуючись на міського голову 25 жовтня 2020 року, я підтримав пропозиції людей та підписав “Декларацію про відповідальність”, так що в разі обрання та в межах повноважень буду виконувати пропозиції, які містяться в “Карті розвитку громади”. Тож, роботи попереду чимало, але ми маємо гарну практику синергії влади та громади”, - наголосив Новоукраїнський міський голова Олександр Корінний.

Що далі?

Виконання КРГ буде моніторитись “Активною Громадою”, регулярні оновлення статусів виконання обіцянок будуть оприлюднені на сайті Інституту ”Республіка”.

Серія “Передвиборчих марафонів розвитку громад”

Протягом 20 - 22 жовтня ВІ “Активна Громада” провела 9 “Передвиборчих Марафонів розвитку громад”.  

Ще один марафон було проведено після виборів, 30 жовтня (Івано-Франківська, Львівська та Тернопільська області) та ще один (Черкаська та Вінницька) запланований на початок листопада. Також в листопаді буде проведено один підсумковий захід, де будуть презентовані результати діяльності за весь період реалізації проєкту “Задай Курс Владі”.

Метою проведення марафонів було: навчити громадян підходити до виборів усвідомлено. Уважно читати програми кандидатів, вивчати їх біографію та попередній досвід політичної діяльності, якщо такий мав місце, критично оцінювати їхні обіцянки та добре розбиратися у повноваженнях органів місцевої влади, щоб розуміти, чи точно кандидат зможе виконати це, а чи може це не входить до його повноважень? 

Результати

Учасники марафонів змогли підвищити рівень усвідомлення важливості участі у виборах, зрозуміли важливість системної участі у формування політики місцевого рівня та змогли налагодити відкритий діалог між політичними партіями та громадянами на місцевому рівні щодо розвитку громади.

В рамках заходів були презентовані результати діяльності “Активної Громади” в громадах, підбиті підсумки кампанії з формування “Карт Розвитку Громади” та підписання їх кандидатами.

Що кажуть учасники про “Марафони розвитку громад”?

Я була учасницею громадського марафону, коли розглядали “Карту розвитку громади”, а саме - пропозиції від мешканців Первозванівської сільської ОТГ Кропивницького району. Ознайомившись з “Картою розвитку громади”, я взяла її за основу для своєї передвиборчої програми кандидатом у депутати у Первозванівську сільську раду. Мені це допомогло, оскільки, виборці підтримали мою кандидатуру. Тому дякую за вашу ініціативу та маю намір реалізувати пропозиції від людей у сільській раді нового скликання, - зазначила секретар Первозванівської сільської ради  Вікторія Лещенко.

Подібні заходи, за допомогою яких відбувається тісна комунікація між представниками влади та громади, допомагають громадам стати більш спроможними, визначити свої сильні та слабкі сторони та сформувати стратегію розвитку, яка допоможе їм розвивати своє місто чи ОТГ.

Довідка. Проєкт “Задай курс владі” реалізовується за підтримки Національного Демократичного Інституту.

Примітка. Місія “Активної Громади”: досягнути добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту “Республіка”. Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.

 

Авторка: керівниця пресслужби Інституту “Республіка” та ВІ “Активна Громада” Тетяна Кавуненко

 

Контакти

  • Інна Душка – організаторка заходів Інституту “Республіка”
  • телефон: +380961724018; електронна пошта: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.