bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Куншт»: поки немає вакцини від COVID-19 — життя рятує перевірена інформація
16.11.2020

Чи є у вашому середовищі люди, які уперто і послідовно заперечують існування коронавірусу? Вони можуть казати, до прикладу, таке: “Це просто грип і нічого більше”, або “Це все масони… 5G…всесвітня змова”. Статистика та довколишні реалії останніх місяців не здатні зламати їхні “залізні аргументи”. Можливо, такі є серед ваших друзів і навіть рідних? 

Спалах: інформація, яка допоможе пережити пандемію” — це 19 історій про COVID-19, які науково-популярне медіа “Куншт” створює в різних форматах — лонгріди, короткі замітки, блоги науковців, інтерв’ю, флеш-картки з короткою інформацією про вірус, подкасти. А скоро навіть вийде відео в цій серії. Місія історій — через науку, факти та логіку руйнувати міфи довкола коронавірусу. Доки не створено вакцини, єдине, що нас може врятувати — це достовірна інформація — переконані автори циклу матеріалів. 

Чому фейки небезпечні для життя

Дослідники з Бангладеш, Австралії, Таїланду і Японії проаналізували понад 2000 повідомлень, які містили стигму, плітки й теорії змови про коронавірус, охопивши 87 країн світу. Коли вони дослідили звіти про наслідки поширення оманливих порад для лікування COVID-19, виявилося, що через дезінформацію померло приблизно 800 людей і майже 6000 людей потрапили до лікарні. Тож мета окремої рубрики про COVID-19 — культивувати критичне мислення та стійкість до маніпуляцій в медіа щодо теми пандемії. Так організатори проєкту пояснюють його актуальність у наші часи. 

Проєкт “Спалах: інформація, яка допоможе пережити пандемію” реалізується командою “Куншт” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та Європейського Союзу — в рамках гуманітарної програми “Людяність та взаємодопомога“. 

Коли почався карантин, ми бачили певну тривожність і паніку, — пояснює важливість проєкту Кирило Бескоровайний, засновник та партнер “Куншт”. — По-перше, тому що всі переживають за своє життя, за життя близьких людей. Тому актуальність цієї теми зростає в рази, оскільки наші інстинкти самозбереження допомагають нам на це реагувати з більшою увагою.  

До того ж науковці, лікарі всього світу, Всесвітня організація охорони здоров’я не квапляться з висновками, адже швидкі висновки можуть призвести до поганих наслідків, тому були деякі непевності. Навіть якщо ви згадаєте, коли почався карантин, були непевності: вдягати маску чи ні, вона допомагає чи ні, були питання щодо того, яким чином можна заразитися вірусом, чи він розповсюджується аерозольним шляхом чи ні.  Потрібен час на те, щоб усе це з’ясувати. 

З цього приводу був певний вакуум, хоча й було багато матеріалів, але наукоємних — набагато менше, або ж вони постійно оновлювалися, тому це все створювало дуже родючний ґрунт для фейкових новин, для якихось повідомлень у вайбер-групах, навіть я такі отримував. Наприклад, “затримайте дихання на десять секунд, і якщо ви не прокашляєтеся — значить ви не хворі”, тобто якісь абсолютно абсурдні речі, але з якими теж потрібно працювати. Навіть ВООЗ писала про поширені міфи і розповідала, чому часником не лікуються. 

Але вся ця паніка, яку ми бачили з історії у Нових Санжарах, спричинена або відсутністю інформації, або недостовірністю інформації, або страхом і нашими емоціями. І щоб з усім цим боротися, єдине, що ми можемо протиставити, навіть раніше, ніж буде розроблена вакцина, — це коректну наукоємну, достовірну інформацію”. 

На думку Кирила, важливо, по-перше, створювати такий інформативний контент, по-друге, показувати приклад іншим медіа, оскільки команда “Куншт” дуже скрупульозно ставиться до цих матеріалів — над ними працюють науковці, наукові редактори, ціла величезна команда. Кожен “проганяє” матеріал, щоб все було коректно з точки зору науки, та і щоб було цікаво. 

Примітно, що у створених в межах проєкту матеріалах автори “Куншт” намагалися говорити про різні аспекти COVID-19.  

Ми спілкувалися зі Світланою Ройз, дитячою психологинею, щоб допомогти батькам краще зрозуміти, як готувати дітей до нових умов в школі, як з ними говорити про коронавірус, — говорить Кирило. — Ми спілкувалися про перехресний імунітет з українським вченим Ростиславом Білим, група якого досліджувала антитіла до вірусу MERS. Було інтерв’ю з Андрієм Александріним, який очолює Національну експертну групу з інфекційного контролю та громадську організацію “Інфекційний контроль в Україні” — про колективний імунітет. Ми готували матеріали про те, як працюють тести і чи є сенс їх робити. І про вакцини — це теж базова інформація, важлива для того, щоб побороти ці страхи і антивакцинаторські настрої, які також поширюються псевдокампаніями. Це і блог Наталії Атамась про вологі ринки, щоб зрозуміти, як ці віруси утворюються, як вони мутують, яким чином вони можуть заражати людей і розповсюджуватися.

Ми також робили інтерактивні картки у співпраці з ресурсом coronafakes.com. Тобто це дуже багато різнобічних матеріалів. Знову ж таки, ми хотіли висвітлити цю тему з різних боків, заповнити якісь прогалини, які на хайпі не заповнюють, і говорити з точки зору науки”. 

 

Детальніше тут: https://euprostir.org.ua/stories/147542.

 

Контакти

  • https://euprostir.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.