bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розроблено проект Закону та проект Державної стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки
17.11.2020

Експерти проекту «Спадщина для розвитку: підвищення громадської участі у збереженні та використанні потенціалу спадщини  місцевих громад України» розробили законопроект про внесення змін до законодавчих актів України щодо управління культурною спадщиною та проект змін до Державної стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки.

Завдання проекту включали підготовку та просування законодавчих ініціатив та змін до національних політичних документів та стратегій  щодо управління спадщиною та використання її потенціалу місцевими громадами. В частині політичних документів команда проекту вирішила зосередитись на вдосконаленні Державної стратегії регіонального розвитку як ключового документу  з питань розвитку регіонів та громад, що вже частково відображає потреби використання економічного потенціалу культурної спадщини.

28 жовтня 2020 р. напрацьовані документи були обговорені на онлайн-зустрічі робочої групи в рамках проекту. Народні депутати України, посадовці Мінульту та Мінрегіону, а також представники ОГС (партнери Мережі “Go Heritage!”), що взяли участь в обговоренні, відзначили новаторський характер пропонованих змін, надали свої рекомендації та коментарі. В ході зустрічі було також погоджено подальші кроки з просування запропонованих змін.

 Проект Спадщина для розвитку реалізується АРПІ за підтримки Національного Фонду США на підтримку демократії (NED) з вересня 2019 до грудня 2020 року. У найближчих планах – всеукраїнська Think Tank конференція (форум) за участю лідерів місцевих громад, ОГС, експертів. Мета Think Tank форуму: спровокувати дискусію, пошук рішень та ідей для ключових тем, пов’язаних з практичним використанням потенціалу спадщини місцевих громад. Кожний його тематичний блок демонструватиме наявний досвід громад та водночас передбачатиме генерування ідей із широким залученням до дискусії учасників події. Очікується, що  учасники конференції напрацюють пропозиції Що, Чому і Як варто зробити задля ефективного управління місцевою спадщиною та залучення місцевих мешканців до пошуку оптимальних рішень щодо спадщини, які нададуть громадам шанс успіх.

Підсумковою подією проекту стане круглий стіл, де будуть оприлюднені згенеровані законодавчі та політичні ініціативи. Круглий стіл, власне, покликаний  спонукати осіб, відповідальних за формування національної політики у сфері спадщини, обговорити та акцептувати, а в подальшому –  впроваджувати рішення для ефективного управління спадщиною громад  та стане першим публічним лобістським заходом із просування ініційованих змін.

Зустріч організовано в рамках проекту «Спадщина для розвитку: підвищення громадської участі у збереженні та використанні потенціалу спадщини місцевих громад України» виконується Агентством з розвитку приватної ініціативи за підтримки Національного Фонду США на підтримку демократії (NED). Інформація про проект та діяльність мережі – на веб-ресурсі www.arpi.org.ua та FB-сторінці: https://www.facebook.com/agency.pid/.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.