bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Розвиток громад через обмін досвідом та партнерство
11.12.2020

Програма USAID DOBRE заохочує громади-партнери активно вивчати український і закордонний досвід розвитку. Кожна громада намагається знайти рішення складного питання. Хоча достатньо озирнутися по сторонах і дізнатись, що на теренах України є громади, які схожі проблеми розв’язали і можуть поділитися власним прикладом.

Із 2017 року Програма USAID DOBRE запровадила національну програму обмінів, яка включала короткострокові візити. Програма DOBRE здійснила 25 ознайомчих поїздок. 600 учасників завітали до громад для вивчення про:

  • послуги зі спорту - до Сумської та Тернопільської областей, до м.Львова;
  • послуги із освіти – до Рівненської, Кіровоградської, Хмельницької, Житомирської, Львівської областей та м.Львова;
  • туризм - до Косівського  та Долинського районів Івано-Франківської області;
  • агро-кооперативи – до Івано-Франківської та Чернівецької областей;
  • вуличне освітлення – до Івано-Франківської області;
  • коворкінг-центри – до Донецької та Харківської областей;
  • робототехніка – до Київської області та м.Києва;
  • агенції місцевого економічного розвитку – до міст Львова, Івано-Франківська та Чернівців.

Спорт

Байковецька ОТГ брала активну участь у поїздках до Львова. Представники громади дізнались про форми і методи, які можна адаптувати до умов ОТГ, збільшити  кількість видів спорту і відповідної інфраструктури. Як результат здобутого досвіду, у громаді встановили дев’ять комплектів вуличних тренажерів, збудували два майданчики із штучним покриттям у селах Байківці та Лозова, встановили вечірнє освітлення для футбольного поля у с. Шляхтинці та започаткували роботу спортивного гуртка.

 Футбольне поле у Байковецький ОТГ

«Ми мали змогу ознайомитися із різними об’єктами спортивної інфраструктури; побачити, як за обмеженості використання приміщень, задіюються підвальні шкільні приміщення для такого виду спорту як стрільба з лука. Та як різні підручні засоби використовуються як інвентар для силових вправ…» -  пояснивВасиль Телеп,  головний спеціаліст відділу економічного розвитку та інвестицій.

Після візиту до Львова, фахівці Бобринецької ОТГ дослідили потреби мешканців, ухвалили програми та плани в галузі фізичної культури, і розбудовують спортивну інфраструктуру на місцевому рівні.

Вивчивши роботу шахового клубу у Львові, у дитячо-юнацькій спортивній школі Новоукраїнської ОТГ  відкрито секцію з шашок і шахів, де навчається 50 дітей та розпочав роботу шахово-шашковий клуб “Дебют” для всіх бажаючих мешканців. Також, удосконалено роботу ГО “Новоукраїнського міського військово-патріотичного клубу “Відвага” після ознайомлення із роботою львівського клубу «Манівці», що дало поштовх для популяризації різних видів спорту  серед більшої кількості громадян.

Профільні комітети у Баштанській, Мостівській та Покровській ОТГ розробили програми розвитку спорту. Відповідно до затверджених програм місцеві бюджети виділили фінансування. Приклад Баштанської громади за посиланням.

Представники Галицинівської ОТГ ознайомились із практикою будівництва та реконструкції вуличних спортивних майданчиків, використання приміщень шкіл та підвалів для спортивних секцій, та роботою установ для дітей і молоді у Львові. По поверненню в громаду, провели дослідження рівня задоволеності мешканців щодо надання спортивних послуг. На основі отриманих даних, розробили програму розвитку спорту. Впровадження програми уможливило оновити матеріально-технічну базу та здійснили ремонт спортивних залів у закладах загальної середньої освіти.

У 2019 році виконали будівництво спортивного майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям у Лиманівської школі; у 2020 році - у Прибузькій та Українківській школах. Протягом 2019-2020 навчального року Відділ освіти, культури,  молоді та спорту провів І етап обласної спартакіади серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів із шести видів змагань: військове багатоборство;  шахи; настільний теніс; футбол; баскетбол; волейбол серед юнаків і дівчат, змагання із футболу «Шкіряний м’яч» та турніри із футболу і гандболу. 

Представники Галицинівської сільської ради із візитом на Сумщині

На Сумщині спеціалісти Відділу освіти, культури, молоді та спорту Галицинівської ОТГ ознайомились із альтернативнимдержавним університетом та його спортивною інфраструктурою. Завітали до мобільної туристичної бази обласного центру позашкільної освіти та роботи із талановитою молоддю. Відвідали наметовий табір «Сузірʼя» - найбільший у Сумській області .

Освіта

Освітяни Мостівської ОТГ брали участь у навчальному візиті до Львова та Львівської області, для ознайомлення із ефективною системою освіти. Нові знання та досвід колег дозволив запровадити  зміни. У громаді запрацювали інформаційно-освітні простори STEMkids. Учителі та учні Мостівського НВК брали участь у  грантовому конкурсі «Моя школа 2019р». Проекти «Сучасний кабінет біології» та «Юні відеоблогери» отримали фінансування. Зацікавились освітяни і методикою  хвильових занурень, яку використовують для навчання учнів молодших класів у чотирьох школах громади.

«Завдяки цьому підходу, учень активно  увімкнений у навчальний процес та залучений у співтворчість як із вчителем, так і з командою однолітків, а це є вимогою Нової української школи та сьогодення. Адже за допомогою цього методу ми допомагаємо дітям виявити оригінальне мислення й самореалізуватися, вчимо  співпрацювати, а не конкурувати. Тож у 2019-2020 році  ми запрацювали по-новому.» - зазначає Надія Тесліна, заступниця директора з виховної роботи Мостівського НВК.

Агро-кооперативи

У Білоберізький ОТГ запрацював кооператив «Гуцульські Газди» для переробки плодоовочевої продукції приватних господарств, зібраних дикорослих рослин, ягід та грибів. Поштовхом для його створення стала навчальна поїздка до Івано-Франківської та Чернівецької областей. Представники громади вивчили досвід спеціалізованих кооперативів СОК «Чиста Флора» та «Дари гуцульщини».

Вуличне освітлення

Скала-Подільська ОТГ обрала пріоритетом розвиток мережі вуличного освітлення. Під час навчального візиту до Косівського району Івано-Франківської області, спеціалісти громади вивчили досвід із впровадження проектів у сфері освітлення вулиць, автомагістралей, парків. За підтр имки Програми DOBRE, громада розробила проект. У результаті його реалізації установили сучасне освітлення на 80% вулиць. Родзинкою проєкту є освітлення центральної частини населених пунктів, підсвітка пам’ятників, церков, фортеці та туристичних місць.

Підсвітка пам'ятника Богдану Хмельницькому у Скала-Подільській ОТГ

Коворкінг-центри

Представники Байковецької громади ознайомились із роботою платформ «Вільна хата», «Друзі» і «Spalah». Дізнались про кращі практики та методологію розвитку таких закладів у ході навчальної поїздки до Костянтинівки, Краматорська та Харкова у 2018 році.

Візит до колег платформи “Spalah”

У березні 2020 року, у с. Шляхтинці Байковецької громади на базі бібліотеки розпочав роботу коворкінг-центр.  Тут є сучасне технічне обладнання, привабливий інтер’єр для бібліотеки, фрілансерів, дозвілля мешканців, неформальної освіти, розвитку бізнесу, освітніх послуг на праві оренди: ІТ-школа, курси іноземних мов, курси фотографії та відео монтажу.

Коворкінг-центр с. Шляхтинці

Коворкінг-бібліотека спільно із  командою ГО «Файна громада» та Тернопільською кінокомісією провела показ фільму-переможця 7-го Чілдрен Кінофесту «Фокстер і Макс» (реж. Анатолій Матешко).

Активісти Байковецької громади випустили відео-привітання до Дня молоді  і продемонстрували проти-епідеміологічні заходи безпеки.

За умов карантину, студенти та школярі навчаються дистанційно у приміщенні коворкінг-центру і використовують доступні ресурси та технічне обладнання. Бібліотекарі також проводять тут наради.

Студенти та школярі проходять дистанційне навчання

«Ми побачили наскільки ефективним може бути коворкінг-центр при впровадженні дистанційного навчання і дуже радіємо з того, що така можливість зараз є у школярів та студентів с. Шляхтинці, особливо в умовах карантину» - ділиться Анастасія Семенюк, студентка університету. 

Робототехніка

Представники Підволочиської ОТГ відвідали Київську область. У Броварах учасники навчального візиту вивчали досвід ГО «Броботс» у реалізації позашкільного навчання дітей та молоді  у напрямку програмування і робототехніки. Команда «Броботс» продемонструвала мейкерспейс та лекторій, де розміщені 3 D – принтер, лазерний станок-різак, сучасні паяльні станції, електронні компоненти. Провели майстер-клас із робототехніки на  платформах Arduino та ESP8266.

Учасники майтер-класу в ГО «БРОБОТС»

«Ми на власні очі побачили як успішно працює студія робототехніки в м. Бровари Київської області, створена ГО «Броботс». Мали змогу працювати на обладнанні, побачити результати праці дітей, які займаються в цій студії.» - розповідає Неля Ярема, директорка «Центру дитячої та юнацької творчості».

У Києві фахівці громади завітали до ІТ-компанії STAR. Працівники компанії розповіли про перспективи розвитку ІТ-ринку України та можливості для дітей, якщо зацікавити їх професією майбутнього.

Після навчального туру, у громаді за кошти селищної ради провели капітальний ремонт класу для занять та робочої майстерні. За підтримки Програми DOBRE, придбали необхідне обладнання. За сприяння компанії «Континентал Фармерс Груп» отримали лазерний станок; за кошти благодійного канадського фонду «Світ дітей» - ноутбуки, за батьківські кошти - плазмовий телевізор. Спеціалісти ГО «Броботс» провели навчання викладачів студії.

У вересні 2020 року, у Підволочиський громаді відкрили Студію робототехніки на базі Комунального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості» - єдиної в Тернопільській області та 14-ї в Україні.

Туризм

З метою вивчення розвитку туризму, учасники стаді-туру із Станіславської ОТГ побували у Івано-Франківській області.  У результаті, у громаді відкрили еко-ферму «Лиманська коза».

 

Навесні власниця невеличкої крамниці разом із чоловіком розпочали проводити екскурсії за власними маршрутами: до Станіславських та Олександрівських скель, Хабловського заднього маяку, античних поселень, чумацької криниці на хуторі Васильченків.

Сезон екскурсій у нас не закінчується ніколи. У кожної пори року своя чарівність...», - зазначає Ілона Голинько. Подружжя назвали їх проект «Екстрім тур «Станіславські скелі». Для екскурсій використовують автомобіль УАЗ для чотирьох пасажирів. Упродовж літа провели близько 20 різних екскурсій. Допомагає їхній справі і взаємодія із представниками туристичного бізнесу в громаді. Разом із «Скелька тур» та еко-фермою «Лиманська коза» обмінюються контактами та рекламують один одного. Крім того, Ілона збирає та готує власні трав’яні чаї для відвідувачів із трав зібраних у заповідній зоні. Чудовий сувенір у вакуумній упаковці «Місця сили» може придбати кожен бажаючий на згадку про екскурсію з «Екстрім тур «Станіславські скелі».

Станіславські скелі

Протягом весни-осені 2020 року громаду відвідали понад три тис. гостей. Карантинні обмеження, відсутність змоги виїзду за кордон та пошук нових місць сприяли зростанню кількості туристів у громаді.

Сербін Анна, начальниця відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Станіславської ОТГ підкреслює:  «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Стаді-тур справді дав можливість  першого поштовху, віри в свої сили, що це не так  страшно, як здається започаткувати свою справу, почати розвивати туризм  в  своїй громаді  правильно.»

Агенції місцевого економічного розвитку  

У березні 2019 року, представники Слобожанської, Новоолександрівської, Олександрівської та Софіївської ОТГ відвідали інституції місцевого розвитку у Львові, Івано-Франківську та Чернівцях. Повернувшись додому, лідери Слобожанської громади, за підтримки Програми DOBRE, доопрацювали проєкт місцевого економічного розвитку і створили Агенцію місцевого економічного розвитку (АМЕР). АМЕР функціонує у формі комунального закладу. У липні 2019 створили 4 робочі місця, а у грудні – відремонтували комунальне приміщення під коворкінг.

Коворкінг простір при Слобожанській агенції місцевого економічного розвитку

Для розробки нових проектів для підтримки місцевого бізнесу, громада та Програма DOBRE придбали комп’ютери, ноутбуки, графічний планшет, 3D принтер, телевізори, професійні мікрофони, фотокамери, квадрокоптер, студійне світло та фони, а також облаштували ігровий простір для відвідувачів із маленькими дітьми. За час роботи Агенція організувала понад 40 навчальних заходів, серед яких вебінари, еко-акції,  зустрічі з представниками влади та бізнесу.

Еко-акція у Слобожанській ОТГ (до початку карантину)

У січні 2020 на базі АМЕР з’явилася он-лайн передача позитивних новин, що регулярно виходить на каналі YouTube. ЇЇ створенням і випуском займається активна молодь громади. Команда АМЕР брала участь у створенні бренду Слобожанської ОТГ та промоції серед мешканців та місцевого бізнесу.

Зустріч підприємців та місцевої влади у приміщенні АМЕР  

Отже, програма обмінів сприяла мультиплікації кращих практик розвитку ОТГ, налагодженню сталих горизонтальних комунікацій та посиленню спроможності органів місцевого самоврядування. Як результат, громади активно впроваджують інноваційні підходи до вирішення потреб та поліпшення якості надання послуг на місцевому рівні. Здійснюють необхідні кроки до великих досягнень.

© Ця публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) і не обов’язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.