bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вже 2 роки в Україні працює платформа з управління конфліктами в громадах
28.12.2020

Контекст

Місцеві громади стикаються з численними викликами умовах гібридної війни з Росією, невизначеністю та соціальною незахищеністю в часи пандемії та необхідності реалізації реформ, пов’язаних з децентралізацією, соціально економічних перетворень. Ускладнюють і створюють конфліктивисокий рівень корупції та поляризація суспільства, яке часто поділене через політичні уподобання, мовне питання, етнічні та релігійні приналежності та інші ідентичності. 

Платформа існує з 2018 року. За цей час учасники встигли розпочати низку миротворчих ініціатив в багатьох містах та селищах України, успішно впроваджуючи ненасильницькі інструменти та методи трансформації конфліктів та налагоджуючи діалоги між різними групами населення – між громадами та між громадами і владою.  Йдеться про об’єднання зусиль трьох неурядових організацій - Центр близькосхідних досліджень AMES, Громадська організація «Мережа відповідальних» та  Громадська організація «Театр змін», які поділяють цінності відповідальності, учасництва та спільних дій заради змін. 

«Досвід партнерства з Курве (KURVE Wustrow - ред.) надихає на імплементацію його у співпраці з іншими акторами, адже ми намагаємось на тих самих принципах будувати комунікацію у рамках платформи. Це стимулює шукати нових ініціативних відповідальних людей, які хочуть розвивати свою громаду та формувати власне бачення щодо її розвитку», – каже Яна Салахова («Театр змін»). 

Такою ініціативною та відповідальною є активістка Катерина (ім’я героїні змінено заради її безпеки), яка захистила єдину лікарню в містечку на лінії зіткнення. Запрошуємо подивитись історію, яка є прикладом того, що коли люди об’єднуються задля спільної мети та роблять проблему конфлікту видимою для громадськості та влади, то вони можуть досягти своїх цілей.

Дві історії змін в інтересах молоді в громадах

«Коли працюєш у сфері молодіжної політики на національному рівні так довго і бачиш як складно впроваджуються державою реформи, то іноді почуваєшся Дон Кіхотом. Цінність нашої співпраці у тому, що ми такі різні (навіть за принципами діяльності: я працюю на національному рівні, Яна у громадах з людьми, AMES – на рівні керівників громад), але попри це наша розмаїтість дозволила нам обирати спільний ґрунт, як у прикладах «Сєвєра змін» і Приморська. Ми використовували різні методи, але спільні зусилля і це дало хороший результат», – додає Олена Подобєд-Франківська, керівниця проектів в ГО «Мережа відповідальних».

Ініціатива «Сєвєр змін» почалася зі співпраці Олени Подобєд-Франківської (Асоціація молодіжних центрів України, ГО «Мережа відповідальних») та Яни Салахової (ГО «Театр змін», раніше ГО «Театр для діалогу»), яка взялась реалізувати цей проекту 2019 році. Він полягає у картуванні молодіжної активності у Сєвєродонецьку групою місцевих волонтерів та створенні онлайн-мапи. Згідно з дослідженням, яке провела Асоціація молодіжних центрів України у грудні 2018 року, майже 60% опитаних молодих людей Сєвєродонецька вважають, що в місті бракує місць для молодіжної самореалізації. Наступного року стартував «Сєвєр змін», проект впродовж якого волонтери та експерти зібрали і проаналізували понад 150 локацій у місті.

«Сєвєр змін» - це не просто карта. Це приклад того, що ми можемо змінювати рідне місто, показувати його гарні сторони і акцентувати на проблемах, які є. Приємно коли твої однолітки розуміють сенс фрази: «Не просто говорити, а робити». Саме після таких проектів з’являється усвідомлення власних потреб, з’являється імпульс змінювати  місто на краще» - ділиться враженнями Соня Нестеренко, волонтерка ініціативи. 

Водночас, завдяки такому інструменту громада бачить чого бракує у місті, а молодь отримує різні інструменти для налагодження діалогу з владою. Так, до прикладу, на соціальних сторінках проекту запустили флешмоб #намалюйзміни. Учасники малювали велосипедні доріжки, літні кінотеатри, і навіть лавки. Потім вони фотографували ці малюнки на тому фоні, де б вони хоті бачити ці зміни. Така наочність дозволяє досягти спільного бачення у громаді і розпочати діалог щодо ефективності використання ресурсів та залучення нових можливостей.

Олена Подобєд-Франківська переконана, «аби задовольняти молодь, треба запитувати і радитись з нею про те, чого вона хоче і як це можна втілити. І приклад картування є найкращою ілюстрацією того, що це можливо. Саме таким чином мають формуватись локальні програми. Якщо б такий метод застосовували під час написання програм, на які виділяються кошти, то це було б чудово. Але навіть якщо влада просто повісить кілька табличок, промаркує місця, і братиме до уваги дослідження у своїй роботі, то це вже це вже буде прикладом супер успішного кейсу, який можна мультиплікувати в інших містах, бо такого в Україні ще не було».

Кейс Приморська

Ще одна успішна практика втілення змін з’явилася у Приморську, місті в Запорізькій області, яке розташоване за 3 км від Азовського моря. Менше ніж за два роки ще одній ГО Центру близькосхідних досліджень AMES, яка входить до Платформи, вдалось знайти ініціативних людей та надихнути їх на створення спочатку сучасного культурного центру для молоді, а невдовзі й молодіжної ради в цьому невеличкому курортному місті.

«Наші партнери у Бердянську вже реалізували проект креативного простору, такого собі антикафе «Час є», який до того ж є і прикладом соціального бізнесу. Відтак ми попросили їх поділитись досвідом створення такого простору з Олексієм Зюзіним та Костянтином Овсянніковим, аби вони організували подібний заклад в себе Приморську», – згадує очільник AMES Ігор Семиволос.

Ці активісти самотужки відкрили молодіжний центр «Портал», для якого знайшли цікаве місце – у підвалі центральної міської бібліотеки. Вони влаштовують там низку просвітницьких та розважальних заходів: лекції, майстер-класи, курси та різні зустрічі для молоді. Таких просторів в Україні не так вже й багато, тому зрозумілим є такий інтерес і бажання реалізувати цей проект. «І тут вже стало зрозумілим, що або вони будуть розвиватись і створювати нові смисли та ідеї, почавши змінювати місто, або вони так і залишаться замкнутою групою зі своїми інтересами, а через певний час вичерпають себе. Відповіддю на цей виклик стала робота з молоддю, яка і є головним бенефіціаром їхньої роботи у «Порталі». Тоді ми з Оленою запропонували ідею зі створення молодіжної ради, тобто аби молодь мала власний чітко артикульований голос, а хлопці почали формувати і займатись молодіжною політикою, – розповідає Ігор Семиволос. – Особливо завдяки роботі Олени хлопці відчули новий імпульс, бо вона внесла новий сенс у цю діяльність і показала етапність». «За Амесом була допомога в стратегічному плані, а за мною – в тактичному. Я пояснила як задовольнити запити на фінансування та навчання, вийти на обласний молодіжний центр, який має їм допомагати. Вони повинні бути включеними у загальну мережу та контактувати з іншими молодіжними центрами, аби бути частиною загальної стратегії та комунікації з колегами», – додала Олена Подобєд-Франківська.

Місцева влада вже виявила інтерес і підтримала ідею, але попереду ще довгий шлях взаємодії з новоствореною радою, коли замість прямих вказівок доведеться налагоджувати діалог із молоддю та вирішувати конфлікти.

Члени платформи не збираються зупинятись на досягнутому, оскільки вони продовжують підтримувати наявні проекти та планують мультиплікувати успішні практики в різних містах. Окрім того, вони ставлять перед собою нові цілі та вже працюють над розробкою нових активностей, зокрема цьогоріч пройшла Школа молодіжних рад, про яку розкажемо згодом. «Всі наші зусилля, аналітика, дослідження – вони навколо зміни культури: як наблизитись до ідеалу та виробити такі підходи, які допоможуть залучати більшу кількість акторів до ухвалення рішень, водночас люди будуть готові домовлятися та робити це спільно. Діяльність нашої платформи – це пошук, плекання і культивування акторів змін та культури домовляння», – резюмує Ігор Семиволос.

Озвучені ініціативи реалізуються в рамках проекту «Зміцнення потенціалу громадянського суспільства задля ненасильницької трансформації конфліктів у місцевих громадах» і партнерстві з KURVE Wustrow – Centre for Training and Networking in Nonviolent Action та за фінансової підтримки Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.