bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Львові обговорили проблеми залучення регіональних стейкхолдерів до законотворчого процесу
07.04.2021

Онлайн-дискусія відбулася у межах Днів парламенту на Львівщині, ініційованих Програмою USAID РАДА за підтримки Громадянської мережі ОПОРА та ГО «Internews Ukraine». 

До участі у заході долучилися Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, народні депутати України Галина Васильченко, Роман Лозинський, Ростислав Тістик, Володимир В’ятрович, Павло Бакунець та Наталія Піпа, представники органів місцевого самоврядування та громадських організацій Львівщини. 

В межах дискусії учасники обговорили питання розбудови ефективної комунікації між народними депутатами та зацікавленими сторонами. Онлайн-дискусія стала також майданчиком для обміну досвідом щодо ідентифікації регіональних проблем і пошуку шляхів щодо їх вирішення.

Відкриваючи обговорення, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков подякував організаторам заходу та зазначив:

«Сьогодні важливо вибудовувати ефективні комунікації на різних рівнях… Це дасть нам змогу оперативно реагувати на зміни та виклики, що постають перед суспільством, Верховною Радою України, органами місцевої влади та громадянським суспільством»

Після виступу спікера та вітальних слів президента Фонду Східна Європа Віктора Ляха та Програмного директора ГО «Інтерньюз-Україна» Андрія Кулакова, представники Громадянської мережі ОПОРА презентували методологію та результати дослідження, проведеного в межах проєкту «Інклюзивні комітети, як запорука якісного законотворення». Зокрема аналітикиня проєкту Катерина  Мінкіна, наголосила, що «інклюзивність» є вкрай важливою для вироблення збалансованих політик в процесі законотворення, проте результати дослідження свідчать, що комунікація парламентарів зі стейкхолдерами продовжує залишатися несистемною та стає на заваді розбудові сталого діалогу. 

В якості одного з рішень Андрій Токарський - керівник проєкту - запропонував народним депутатами протестувати можливості порталу Porada.com, який дозволяє обранцям виступати ініціаторами консультацій зі стейкхолдерами – на ньому можна розмістити інформацію про консультацію, завантажити додаткові інформаційні матеріали відповідно до теми консультації, та зазначити у який спосіб парламентар хоче отримати інформацію та пропозиції від стейкхолдерів. 

Далі дискусія перейшла у формат проблемно-орієнтованого обговорення, під час якого учасники ділилися досвідом ефективної комунікації в рамках законотворчої діяльності. 

Зокрема, Роман Лозинський, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зазначив:

«У своїй законотворчій роботі ми намагаємося робити так звані “краш-тести” наших законодавчих ініціатив адже розуміємо, що при прийнятті тієї чи іншої норми вона вплине на людей. Саме тому ми постійно зустрічаємося з виборцями та асоціаціями на місцях і обговорюємо наші ініціативи». 

Наталія Піпа, народна депутатка України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, поділилася власним досвідом залучення зацікавлених сторін до роботи свого профільного комітету:

Комітет освіти, звичайно, залучає стейкхолдерів і спілкується з ними, але за моїми спостереженнями освіта є дуже традиціоналістською та консервативною галуззю, а тому при комунікації зі стейкхолдерами ми зустрічаємо і тих, хто опирається змінам, і тих, хто готовий щось змінювати. Саме тому робочі групи комітету – це завжди дуже гострі професійні дискусії… Давно помічено, що чим більше ми робимо комітет інклюзивним і чим більше залучаємо стейкхолдерів на первинному етапі підготовки законопроектів, тим більше шансів, що він буде прийнятим». 

На особливому характері комунікації для парламентарів, обраних у одномандатних виборчих округах, наголосив Павло Бакунець, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування:

«Люди на місцях, і особливо органи місцевого самоврядування, найчастіше звертаються до тих народних депутатів, які були обрані від їх регіону, округу, району чи міста. І цей зв’язок може втратитися, адже люди будуть звертатися вже до офісів різних політичних партій. Що ж до роботи нашого комітету, то в нас на комітетських засіданнях постійно присутні представники громадських організацій, професійних асоціацій та органів місцевого самоврядування».

Натомість Ростислав Тістик, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету переконаний, що саме народні депутати найчастіше є ініціаторами зустрічей з громадами. Також обранець рекомендує не недооцінювати спілкування з громадянами:

Особисто вважаю пріоритетним питанням - комунікацію і зі своєї сторони, як депутат списочник, не мажоритарник, маю громадські приймальні. Вони є таким маленьким містком комунікації з найвищою кастою - людьми і як представник комітету бюджету я розумію що і їхні ініціативи є важливими, і вони теж є нашими стейкхолдерами”. 

Думку про важливість та можливість постійно підтримувати зворотний зв’язок між народними депутатами та стейкхолдерами розвинув Сергій Кіраль - заступник міського голови Львова та  бізнес-омбудсмен Львівської міської ради.

За останніх півроку чи рік ми від міста подали кілька десятків ініціатив і пропозицій до народних депутатів і до Верховної Ради зокрема щодо змін до законодавства. Це робилося в різні способи, але найбільш ефективними, як на мене, залишаються індивідуальні зустрічі. Я неодноразово бачив окремих народних депутатів, а то і цілі делегації, цілі фракції депутатів, які відвідували Львівську міську раду і мали зустріч із міським головою. Завжди на такі зустрічі міський голова просить свої заступників підготувати по напрямках цілий пакет пропозицій щодо проблем, з якими стикаємося на щодень.Але можливо варто було б провести якісь консультації з керівництвом Верховної Ради, щоб виділити якусь квоту або час для ініціатив які генеруються або подаються  від органів місццевого самоврядування, щоб вони відчували і бачили, що їхні ідеї реалізуються, а не губляться чи ховаються за тими чи іншими законопроєктами” - наголосив учасник обговорення.

Володимир В’ятрович, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, представив огляд Законопроекту 4582 «Про посилення відкритості роботи органів місцевого самоврядування та Верховної Ради України». За словами парламентаря саме цей законопроект може стати тим інструментом, який дозволить народним депутатам та представникам органів місцевого самоврядування відкрито представляти свою роботу та бути ближчими до своїх виборців.

Повну версію обговорення можна проглянути за посиланням.

Нагадаємо, що Дні парламенту проводяться в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» за підтримки партнерів - ГО «Інтерньюз-Україна» та громадянської мережі ОПОРА. Львівщина стала вже третім регіоном для розгортання ініціативи, спрямованої на налагодження постійного процесу взаємодії між ключовими стейкхолдерами та народними депутатами.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.