bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рада схвалила три стимули для індустріальних парків
16.04.2021

Компанії-резиденти індустріальних парків (ІП) зможуть отримати від держави часткову компенсацію процентних ставок за взятими кредитами. Відповідне положення міститься в законопроекті №4416-1, прийнятому Верховною Радою в першому читанні на позачерговій сесії в четвер, 15 квітня.

За відповідне рішення проголосували 260 депутатів при мінімально необхідних 226. Представляючи законопроект, голова комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зазначив, що за останні 3 роки інвестиції в ІП України склали всього 7 млн грн в 4 проекти.

Це фактично вартість одного зернозбирального комбайна або чотирьох біткоінів”, - підкреслив він. Така ситуація склалася через відсутність стимулів для інвестицій в ІП, пояснив Дмитро Наталуха.

За його словами, законопроект №4416-1 передбачає три стимули, здатних пожвавити роботу ІП. Це часткова компенсація з держбюджету ставок за банківськими кредитами для компаній-резидентів ІП (15-70% в залежності від обсягу експорту), компенсація 50% вартості підключення до електромереж і часткова компенсація капітальних інвестицій в перші три роки роботи в ІП.

Заступник голови комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський зазначив, що країни, які досягли успіху у використанні індустріальних парків, застосовують чотири великі групи стимулів: податкові, митні, фінансові та інституційні. “В Україні, підкреслюю, немає ніяких. З усього набору стимулів цей законопроект містить лише фінансові, і в дуже невеликому обсязі. Тим не менш, навіть ці маленькі кроки викликають позитивну реакцію потенційних інвесторів”, - зазначив він.

Окрему вигоду від індустріальних парків отримають громади, уточнив Кисилевський. “Адже в їх розпорядженні буде дієвий інструмент розвитку економічної активності на своїх територіях. Цих стимулів чекають у Львові, Дніпрі, Одесі, Миколаєві, Харкові, Києві, а також в невеликих громадах по всій країні”, - підкреслив заступник голови комітету ВР з економічного розвитку .

У свою чергу, один із співавторів законопроекту, глава підкомітету ВР з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький зазначив, що в Угорщині резиденти ІП отримують від держави знижку 80% при сплаті податків у перші 5 років роботи, а також субсидії в розмірі € 1300 за кожне робоче місце, створене в ІП. У Польщі державою компенсується 15-50% інвестицій резидентів в ІП. У Туреччині вони звільняються від земельного податку тощо.

Не дивно, що саме ці країни - сусіди України залучають основні закордонні інвестиції. Ми не можемо не застосовувати інвестиційні стимули, коли сусідні країни ведуть цілі кампанії з переманювання кваліфікованої робочої сили, трудових ресурсів з України”, - заявив Жмеренецький.

Індустріальний парк - це спеціально організована територія для розміщення нових виробництв, забезпечена енергоносіями, інфраструктурою, необхідними адміністративно-правовими умовами, керована спеціалізованою компанією. Розвиток індустріальних парків є найважливішою складовою промислової політики, спрямованої на подолання відсталою сировинної структури економіки.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.