bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Соціальне кафе «Базилік» у Львові: історія появи
30.04.2021

Соціальне кафе «Базилік» у Львові: історія появи

Кілька тижнів тому у Львові відкрилось Соціальне кафе «Базилік». 

Заснували його дві жінки-волонтерки: Уляна Кузик та Уляна  Дорош (дружина загиблого військового). А юридично – це товариство з обмеженою відповідальністю, засновниками якого є Благодійний фонд «Кузик Уляни» та Благодійний фонд «Батерфлай».

Ідея створити саме таке соціальне підприємство належить Уляні Кузик, яка довгий час прожила в Італії  - у Неаполі, де є чимало соціальних кафе. Такі заклади підтримує місцева влада, зокрема, їх на 5 років звільняють від сплати податків.  

Розмістилось кафе у приміщенні, яке Благодійний фонд «Кузик Уляни» отримав в користування від Львівської міської ради на пільгових умовах – на 3 роки по 1 гривні за квадратний метр.

Близько року тривали ремонтні роботи та облаштування інтер’єру - за кошти меценатів і благодійників та руками небайдужих львів’ян, зокрема, учасників АТО/ООС.

За кошти з обласного бюджету Львівщини (понад 340 тис грн) придбали необхідне обладнання.  До речі, ці кошти були отримані у 2020 році завдяки участі в конкурсі в межах програми фінансової підтримки для створення (розширення) соціальних підприємств, яка запроваджена Львівською обласною радою у 2019 році, і передбачає проведення щорічного конкурсу. 

Так, у 2019 році на цю програму було передбачено з обласного бюджету 850 тис гривень, які розподіли поміж: соціальною піцерією «Витанія» Благодійного фонду “Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ”, ТзОВ «Артіс Боно» та Навчально-виробничим центром «Швейна фабрика» Благодійної організації «Благодійне товариство «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» м. Львів» . А у 2020 році – також 850 тис гривень, які розподіли поміж: Львівським виробничим центром «Крафт» ГО «Всеукраїнська організація підприємців та працюючих людей з інвалідністю України», Громадською організацією «Агенція місцевого економічного розвитку Кам’янка-Бузького району» та  Благодійною організацією  «Благодійний фонд Кузик Уляни». У 2021 році конкурс ще триває, тож результати поки невідомі.

Принагідно згадаємо, що соціальне підприємництво – це бізнес із соціальною метою. Саме таке визначення, мабуть, є найкоротшим і найзрозумілішим для загалу. Адже в українському законодавстві поняття «соціальне підприємництво» та критерії віднесення підприємств до соціальних наразі відсутні.

Враховуючи міжнародну практику, більшість українських експертів вважають, що соціальне підприємство це:

  • підприємство/підприємець, який регулярно відраховує певний відсоток прибутку на соціальну мету;
  • підприємство/підприємець/громадська організація/благодійний фонд, які працевлаштовують певний відсоток представників соціально вразливого прошарку населення;
  • підприємство/підприємець/громадська організація/благодійний фонд, які продукують соціально-вагомі товари або соціально-вагомі послуги.

Стосовно Соціального кафе «Базилік», його засновниці вирішили, що частина прибутку кафе буде спрямовуватись на вирішення конкретних соціальних проблем потребуючих людей, соціальні заходи та проєкти. Крім цього, у соціальному кафе працюватимуть люди з інвалідністю, випускники інтернатів та учасники бойових дій. Тобто,  «Базилік» відповідає одночасно двом критеріям соціального підприємства.

У той же час, програма підтримки соціального підприємництва у Львівській області містить важливу вимогу до переможців конкурсу: створення не менше 70 % робочих місць для соціально-вразливих верств населення з підтвердженим статусом.  А як же підприємства, які регулярно витрачають частину прибутку на соціальні цілі? Чи ті, що продукують товари та послуги, які вирішують певну соціальну проблему? Програма наразі не передбачає фінансової підтримки таких соціальних підприємств і це треба змінювати шляхом внесення змін до неї.

Що ще планують  дві Уляни у «Базиліку»: готувати безкоштовні обіди для безхатченків, створити безлактозне безглютенове меню, проводити майстер-класи для сиріт та багатодітних сімей, облаштувати кімнату для дитячих свят, організовувати круглі столи для учасників АТО/ООС, на яких розповідати, як започаткувати власну справу, у дворі проводити перегляд фільмів – перелік ідей невичерпний.

Тож побажаємо обом Улянам успіху! Нехай Соціальне кафе «Базилік» збирає в своєму колі безліч доброзичливих і життєрадісних людей та сприяє втіленню якнайбільшої кількості важливих соціальних проєктів.

Зоряна Куриляк, м. Львів 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.