bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від складання концепцій досліджень правових потреб до залучення інвесторів для їх вирішення
20.05.2021

Автори: Євген Олійник, Катерина Єрошенко, Українська фундація правової допомоги

30 квітня ще п’ять команд з різних населених пунктів України завершили серію вебінарів «Досліджуємо правові потреби громади» в програмі «Правоспроможна громада». Розповідаємо, як проходило навчання.

На фото: керівник проєкту Євген Полтенко, експерти проєкту Катерина Єрошенко, Марина Шпікер та Віталій Охріменко (зліва на право)

Яка мета програми?

Комфортне життя кожного з нас безпосередньо залежить від того, які правові проблеми виникають в нашому суспільстві та чи можемо ми їх вирішити. Відповідно до даних дослідження 2018-го року Київського міжнародного інституту соціології 49% опитаних повідомили, що протягом останніх 3-х років їх турбувала принаймні одна проблема правового характеру, серед цих випадків у 86% опитаних це спричинило небажані наслідки ⎼ фінансові збитки, стрес, погіршення здоров’я або навіть травму. Сумних результатів можливо уникнути, якщо  дослідити правові потреби в кожній громаді, та з огляду на результати дослідження, обрати інструменти задоволення цих потреб. Звісно, жоден з дослідницьких інститутів не здатен охопити таку кількість респондентів, жодна організація не створить стільки моделей рішень. Ключ – активність лідерів громад, залучення до досліджень та доказових рішень місцевої влади, мешканців громад. Саме для допомоги громадам шукати людиноцентричні доказові рішення для забезпечення доступу до правосуддя в громадах діє навчально-практична програма «Правоспроможна громада». У програмі представники та представниці громад – ініціативні групи – самостійно можуть проводити дослідження правових потреб місцевих мешканців, пропонувати стратегію для громади, з огляду на результати досліджень, залучати для реалізації  стратегії місцеві та зовнішні ресурси.

Правоспроможна 2020

На фото: учасники програми “Правоспроможна громада 2020”

Учасниками цієї програми з 2019 року вже стали 12 громад з різних регіонів країни. А 30 квітня закінчили перший цикл практикумів програми ще команди Кам’янко-Бузької (Львівська обл.), Вільхівської (Харківська обл.), Балаклійської (Черкаська обл.), Полтавської та Каховської (Херсонська обл.) громад. 

Чому навчилися громади? 

Учасники програми протягом квітня дистанційно пройшли практикум “Досліджуємо правові потреби громад”, що складається з 5 вебінарів, міжвебінарних завдань, тестування, самостійної підготовки, обговорень, дискусій та презентації проєкту  концепції дослідження у своїй громаді. 

На фото: учасники програми “Правоспроможна громада 2021”

Перший вебінар присвятили плануванню структури майбутнього дослідження правових потреб та вивченню методології збору даних. 

Під час другого вебінарі команди занурилися в поняття доступу до цивільного правосуддя та його виміри, а також у тонкощі розроблення інструментарію дослідження. Учасники програми створили перший прототип анкети для опитування, та протестували його під час вебінару в режимі реального часу. 

На третьому вебінарі учасники та учасниці програми вивчали практичні аспекти організації та проведення досліджень: як контролювати збір даних, як працювати з кошторисом дослідження, готувати інтерв’юерів та волонтерів, залучати союзників, діяти у складній ситуації під час інтерв’ю. Експерти моделювали складні ситуації, а команди повинні були знайти спільні рішення, як правильно на них відреагувати. Наприклад, як діяти, якщо під час інтерв’ю особа, яка погодилася взяти участь в дослідженні, побачивши в інтерв’юері уважного слухача, почала давати надзвичайно розгорнуті відповіді, але не на запитання, а додаючи історій зі свого життя? 

Четвертий вебінар був присвячений практичним аспектам аналізу та представленню результатів дослідження. Команди вчились обробляти зібрані дані та готувати звіт, познайомилися з циклом посилення правових можливостей та думали разом, які дані (індикатори) будуть необхідними для ухвалення рішення щодо того, який з інструментів доступу до правосуддя застосовувати.

На п’ятому вебінарі учасники та учасниці програми презентували свої концепції досліджень, отримали зворотний зв’язок від колег, експертів та експерток програми “Правоспроможна громада”.

Найближчим часом команди фіналізують концепції своїх досліджень, тоді програмна рада “Правоспроможної громади” на основі оцінки участі команд у повному складі в практикумі, активності учасників під час навчання, частки виконання завдань, якості розроблених концепцій, прийме рішення про подальшу участь кожної з команд в програмі.  Обрані громади за допомогою експертів втілюватимуть свої концепції досліджень у життя, щоб з’ясувати, які правові потреби турбують їх земляків.

Навчально-практична програма «Правоспроможна громада» впроваджується Українською школою практичних знань з питань доступу до правосуддя з 2019 року на базі мережі правових клубів PRAVOKATOR за підтримки Координаційного центру з надання правової допомоги, Міжнародного фонду "Відродження", Української фундації правової допомоги та безпосередньо адмініструється Мережею правового розвитку.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.