bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Захист даних дітей в освітньому середовищі
02.06.2021

Захист даних дітей в освітньому середовищі – Спільний проєкт ЄС та Ради Європи здійснив переклад Керівні принципи

Онлайн-навчання стало новою реальність під час пандемії COVID-19. Цифровізація освітніх процесів викликає як переваги, так і нові ризики, особливо що стосується приватності та захисту персональних даних дітей.

Деякі цифрові інструменти дозволяють передавати важливу інформацію та об’єднують шкільні спільноти за межами класу. Інші надають можливість обміну освітніми матеріалами або пропонують важливі альтернативні засоби та способи отримання освіти за допомогою асистивних технологій та вдосконалених засобів зв’язку.

20 листопада 2020 року Консультативний комітет Конвенції Ради Європи про захист осіб у зв’язку з автоматизованою обробкою персональних даних опублікував Керівні принципи щодо захисту даних дітей в освітньому середовищі, які базуються на доповіді Джен Перссон, директорки «DefendDigitalMe», «Захист даних дітей в системах освіти. Виклики та можливі засоби їх вирішення».

Спільний проєкт ЄС та Ради Європи «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для посилення спроможності Омбудсмана у сфері захисту прав людини» здійснив переклад Керівних принципів та доповіді.

Керівні принципи щодо захисту даних дітей в освітньому середовищі охоплюють базові принципи прав дітей у навчальних закладах та допомагають законодавцям і особам, відповідальним за розробку політики, володільцям даних та освітянам дотримуватися цих прав.

«Не варто недооцінювати конфіденційність цифрових даних учнів та студентів … Потенційна шкода від неналежного використання звичайних цифрових освітніх записів може здатися незначною в порівнянні зі складнішими технологіями, які вже використовуються в освіті. Але якщо оцінити масштаби учнівських баз даних, що містять сотні одиниць персональних даних про поіменно названих осіб у мільйонах різних записів на національному рівні, то ризики для людей, а також інституційні та репутаційні ризики втрати навіть найпростіших даних можуть стати більш очевидними.»йдеться у доповіді Джен Перссон. 

«Визнаючи, що законодавство про освіту та інші норми національного і міжнародного права впливають на застосування норм щодо захисту даних, зокрема про права суб’єктів даних, навчальні заклади потребують міцної законодавчої бази та кодексів професійної етики для розширення можливостей персоналу, а також для того, аби при обробці даних дітей в контексті освітньої діяльності компанії знали, що дозволено, а що ні, створюючи справедливе ігрове поле для всіх.» підкреслюється у Керівних принципах.

Довідково:

Спільний проєкт «Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для посилення спроможності Омбудсмана у сфері захисту прав людини» спрямований на підвищення рівня захисту прав людини в Україні та підсилення операційної спроможності Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зокрема у забезпеченні захисту права на приватність та персональних даних. Проєкт фінансується Європейським Союзом та Радою Європи.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.