bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Про необхідність збереження 5% роздрібного акцизу з тютюну за місцевими бюджетами
08.06.2021

На рівні місцевих бюджетів територіальних громад області розпочався процес кропіткої роботи з формування бюджету наступних періодів – на 2022-2024 роки.

Як і в попередні періоди, виникають питання щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України. І треба зауважити, що ці зміни не на користь місцевих бюджетів. Яке ж може бути якісне, ефективне планування дохідної частини бюджетів громад та спрямування її на видаткові повноваження, навіть не говориться про видатки розвитку, якщо виносяться на розгляд урядові законопроєкти, в яких закладені норми вилучення податків з місцевих бюджетів, що, відповідно, розбалансовує бюджети”, - пояснює консультантка Миколаївського відділення Асоціації міст України з бюджетних питань - Юлія Забродкіна.

Зокрема, на думку експертки, це стосується вилучення 5% надходжень акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – тютюнових виробів.

Для убезпечення просування законопроєкту щодо вилучення з місцевих бюджетів надходжень акцизного податку на тютюнові вироби у розмірі 5%, Миколаївським регіональним відділенням  Асоціації міст України, сільськими, селищними, міськими радами – членами АМУ, у тому числі: Миколаївською, Вознесенською, Первомайською, Баштанською, Новобузькою, Новоодеською, Снігурівською міськими радами; Березанською, Кривоозерською, Олександрівською селищними радами; Володимирівською, Мостівською, Костянтинівською, Софіївською, Шевченківською, Інгульською сільськими радами підготовлено листи-звернення, звернення, що прийняті на сесії відповідної ради, проведено особисті спілкування, а саме з народними депутатами: І.Аллахвердієва, О.Пасічний, І.Негулевський, А.Чорноморов, М.Дирдін, І.Копитін, О.Гайду, Д.Арахамія. Метою проведених заходів міських, селищних, сільських голів, а також фінансових органів відповідних рад, є збереження фінансового ресурсу від 35 тис гривень до 5,4 млн гривень, 70 млн гривень (в залежності від величини територіальної громади), недопущення погіршення фінансової забезпеченості їх бюджетів.

Тому, наразі нам усім необхідно долучитись до співпраці, консолідуватись на вирішення питань, які б покращували чинне бюджетне Законодавство, і ніяким чином не погіршували надходження податків і зборів до місцевих бюджетів територіальних громад”, - резюмує консультантка Миколаївського регіонального відділення АМУ Юлія Забродкіна.

Нагадаємо, раніше виконавчий директор Миколаївського регіонального відділення Асоціації міст Українидепутат обласної ради Олександр Мосін прокоментував позицію АМУ щодо необхідності збереження 5% роздрібного акцизу з тютюну за місцевими бюджетами: 

Надзвичайно важливим для місцевих бюджетів громад Миколаївської області є зарахування 5% роздрібного акцизу з тютюну. Але, на жаль, зараз при розробці нових законопроектів на рівні Уряду передбачається вилучення таких надходжень від тютюнового акцизу. Звісно, такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Але через це органи місцевого самоврядування по всій країні можуть втратити 2,4 млрд гривень. Натомість справедливих компенсаторів, при цьому, для кожної громади Міністерство фінансів запровадити не може. Ми це вже проходили із акцизним податком на пальне. 

Саме тому від імені територіальних громад області у Миколаївському регіональному відділенні Асоціації міст України офіційним листом звернулись до народних депутатів, що представляють область у Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики і Комітеті з питань бюджету - Ірини Аллахвердієвої та Олександра Пасічного. 

Сподіваємось, захищаючи інтереси громад Миколаївщини, народні депутати  продемонструють позицію щодо непідтримки таких норм і не голосуватимуть за вилучення цього податку з місцевих бюджетів”, - підкреслив директор Миколаївського РВ АМУ.  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.