bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створення міцної комунікації в громадах Луганщини: перший крок!
20.08.2021

У серпні в для представників Новоайдарської територіальної громади відбувся перший захід «Foresight-майстерня змін: визначення проблем, аналіз їх виникнення та сценарії виходу із конфліктних ситуацій» в рамках проведення Майстерні представництва та комунікації влади та громади. За допомогою експертів ГО «Громадська ініціатива Луганщини» учасники окреслили структуру існуючих та можливих конфліктних ситуацій, зазначивши їх причини, охарактеризували сторони конфліктів, розбивши їх на декілька цільових груп. З’ясували, що конфлікт виникає у стосунках. Стосунки між суб’єктами соціальної взаємодії, які характеризуються протиборством за наявності протилежних мотивів (потреб, інтересів, цілей, ідеалів,  переконань)  або  суджень (думок, поглядів, оцінок).

Під час другої частини семінару обговорили та окреслили комунікаційну карту цільових груп, методи комунікації їх із органами місцевого самоуправління через різні канали. Розібрали деякі форми та способи прояву комунікативної активності територіальної громади в процесі здійснення місцевого самоврядування.   

Найбільшу увагу було знову сконцентровано на питаннях оптимізації освітньої мережи напередодні нового навчального року. Зараз мережа включає 12 загальноосвітніх навчальних заклади (ЗНЗ): 9 ліцеїв та 3 гімназії. Середній процент наповненості учнями в загальноосвітніх закладах станом на червень 2021 р. складає 33,7% (співвідношення між проєктною потужністю та фактичною кількістю учнів). Один ЗНЗ розташовано у центрі громади – в смт. Новоайдар; 11 ЗНЗ  - в периферійних населених пунктах.  Рівень доступності усіх форм і типів освітніх послуг різний. Середня сума витрат на 1-го учня по всім навчальним закладам складає 49,52 тис. грн. Лише Новоайдарський ліцей на цей час має найменшу суму витрат – 27,51 тис. грн. Найбільша сума витрат - Гречишкінський ліцеї 101,79 тис. грн., що практично вдвічі вище середнього показника. Взагалі всі інші навчальні заклади мають рівень витрат вище середнього. Вочевидь, що зроблений аналіз освітньої мережі Новоайдарської селищної територіальної громади показує про необхідність прийняття непростих рішень. Тому зараз моделювання конфліктних ситуацій та пошук шляхів їх подолання – це дуже важливий процес для батьків, працівників сфери освіти та селищної ради.

Захід проводиться ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проекту «Розбудова ефективних моделей запобігання та врегулювання конфліктів у територіальних громадах Луганщини в процесі проведення реформ» за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»). 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.