bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадянам необхідне розуміння про що ми і про що Україна: проєкт «Нова влада України 2019-2021»
01.09.2021

30 серпня в Українському кризовому медіа-центрі відбулася пресконференція громадської ініціативи Виборча Рада UA з метою презентації проєкту «Нова влада України 2019-2021 роки: досягнення, проблеми, перспективи» широкій громадськості.

«Ми об’єдналися для того, щоб висловити загальне експертне бачення того, що відбулося за половину каденції влади. Чому це так важливо? На даний момент ми маємо точкові оцінки діяльності Президента України, парламенту і ці оцінки не зібрані воєдино. Зазвичай, це політичні оцінки. Специфіка нашого проєкту у тому, що його роблять не політики, його роблять незалежні експерти, які намагаються об’єктивно оцінити те, що відбулося за цей час у новій владі. І не лише оцінити, але й показати, що робити далі, визначити певні орієнтири як для самої влади, так і для громадянського суспільства», - презентував новий проєкт Євген Бистрицький, доктор філософських наук, голова Виборчої Ради UA, координатор напряму гуманітарної політики.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, член Виборчої Ради UA, Олексій Гарань, доповнив голову Виборчої Ради UA, зазначивши, що найскладнішою дилемою проєкту є питання критики влади в умовах війни. Експертна спільнота проєкту не ставить перед собою завдання критикувати владу, а лише проаналізувати фактичний стан справ, які були виклики, декларації та наміри нової влади на початку правління, що було, а чого не було зроблено впродовж її каденції, а також надати експертні рекомендації, які направлені на підтримку та поштовх до подальшого реформування країни.

Не слід забувати і те, що значна частина змін, які відбуваються в Україні сьогодні, була започаткована попередньою владою, на чому наголосив Голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, координатор напряму соціально-економічної політики, Ігор Бураковський.«Ми можемо любити чи ні Порошенка, любити чи ні Гройсмана, але це факт. Інший факт, який характеризує діяльність теперішньої влади, це ковід (COVID-19), що спричинив економічну кризу. За таких обставин складно аналізувати якісь речі у традиційному аналітичному стилі. До того ж, нова влада в економічному плані пережила щонайменше кілька фундаментальних змін: зміна голови Національного банку України, зміна прем’єр міністра, зміни в уряді. Незважаючи на це, є і позитивні зміни, які ми теж детально висвітлимо».

Співзасновник Громадянської Платформи Нова Країна, член Виборчої Ради UA, Валерій Пекар, детальніше розповів, за якими лініями відбуватиметься оцінка всіх гілок української влади в соціально-економічній сфері. Експерт також наголосив на трьох важливих речах для забезпечення кращої організації життя в Україні:

  1. збільшення кількості виборців за критичним мисленням;

  2. оцінка влади не один раз на 5 років, а значно частіше за допомогою або відкритого висловлення своєї думки, або експертного середовища, яке здатне доносити думку до несвідомих громадян;

  3. оцінка не персони політика, а його вчинків та політик - рішень, які встановлюють ті або інші способи вирішення суспільних проблем.

Завершуючи пресконференцію, Міністр закордонних справ 2014-2019 роки, координатор напряму зовнішньої політики, оборони та національної безпеки, Павло Клімкін, підкреслив: «Наша додана вартість навіть дещо в іншому: нас не цікавить аналіз як такий, його зробити дуже просто і з точки зору досвіду, і з точки зору інтелекту. Ми почали цю роботу з ідеєю і питаннями «куди ми йдемо, чи є у нас образ майбутнього?» Нам всім необхідне розуміння: про що ми і про що Україна».

Проєкт здійснюється Школою політичної аналітики НаУКМА за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.