bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Центр громадянського представництва «ЖИТТЯ» за вилучення трансжирів з харчових продуктів в Україні
20.09.2021

Центр громадянського представництва «ЖИТТЯ» за вилучення трансжирів з харчових продуктів в Україні з метою покращення здоров’я серця

Конкурсний грант, призначений для підтримки прискорення передової практики щодо методики усунення трансжирів з харчових продуктів.

2 серпня 2021 р. (Київ, Україна)  Центр громадянського представництва «ЖИТТЯ» отримав грант від Resolve to Save Lives за ініціативи Vital Strategies на підтримку заходів направлених на що виключення трансжирів і шкідливих добавок з продуктів харчування в Україні. ГО «ЖИТТЯ» спільно з Центром громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) реалізовуватиме проєкт, який охоплює  дослідження, що спрямовані на розробку передових практик щодо відмови від трансжирів, і запуск кампанії з інформування громадськості, яка закликає людей уникати та виключати трансжири зі свого раціону.

Трансжирам не має бути місця в раціоні українців”, - сказала Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «ЖИТТЯ» “Ми дуже раді долучитися до цього  проєкту, адже  це чудова можливість підвищити обізнаність населення та організувати загальнонаціональну громадську підтримку політики щодо викорінення трансжирів з харчових продуктів в Україні”.

В рамках чотиримісячного проєкту ГО «ЖИТТЯ» збиратиме дані опитування населення про  ставлення  до трансжирів, а також  започаткує діалог з політиками щодо необхідності посилення законодавства. ГО «ЖИТТЯ» також створить і проведе додаткову інформаційну кампанію, яка  наочно пояснить громадськості небезпеку трансжирів. ГО «ЖИТТЯ» має понад 10 років досвіду успішної адвокації у сфері охорони громадського здоров’я, реалізовуватиме проєкт в партнерстві з Центром громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ).

Хоча Україна і зобов’язалася на національному рівні виключити трансжири з продуктів харчування, Уряд досі не затвердив політику регулювання трансжирів. Цей проєкт - важливий перший крок до створення основи для тих змін, які захистять українців від шкоди трансжирів.

Споживання штучно вироблених трансжирів, які містяться в тортах, печиві, бісквітах, упакованих продуктах, кулінарних маслах та спредах, щорічно призводить до смерті понад півмільйона людей в усьому світі. На сьогодні, 42 країни успішно захистили своє населення, запровадивши передові практики щодо відмови від трансжирів. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я випустила пакет дій REPLACE та закликала до глобальної відмови від трансжирів до 2023 року.

Не існує такого рівня споживання трансжирів, який був би безпечний для будь-якої людини”, - сказала доктор Лора Кобб, директорка з питань харчування і нагляду  Resolve to Save Lives. ГО «ЖИТТЯ» бере участь в критично важливих проєктах, які рятують життя через взаємодію з місцевими політиками та представниками охорони здоров’я, щоб ефективно боротися з трансжирами.

Вилучення штучно вироблених трансжирів зі світової сітки постачання  продуктів харчування може врятувати понад 17 мільйонів життів протягом наступних 25 років і запобігти як мінімум  збільшення кількості серцевих нападів удвічі. За підтримки Bloomberg Philanthropies організація Resolve to Save Lives, що раніше проводила роз’яснювальну роботу щодо захисту прав на скасування трансжирів через програму грантів для спільнот LINKS, а зараз підтримує реалізацію пакета заходів REPLACE у більш ніж 30 країнах.

ГО «ЖИТТЯ» долучається до двох інших одержувачів грантів цього циклу у Непалі і Бурунді в цій роботі по збереженню життя життів (опис проектів див. нижче). Метою цих трьох проєктів є підтримка національних урядів в ухваленні передових практик  щодо відмови від трансжирів, яка дозволить не лише зберегти людські життя, а й заощадити на витратах на лікування, сприятиме рівності в області охорони здоров’я і створить систему регулювання, яка здатна підвищити безпеку харчових продуктів в цілому. 

Інші грантоотримувачі і проєкти гранту щодо популяризації теми вилучення   трансжирів:

Village Health Action – Бурунді

Village Health Action проведе аналіз політики та зацікавлених сторін задля усунення трансжирів, надасть технічну експертизу органам регулювання продуктів харчування і ліків Бурунді, а також проведе кампанію з інформування громадськості щодо ризиків впливу трансжирів на здоров’я.

Nepal Heart Foundation – Непал

Nepal Heart Foundation допоможе прискорити розробку політики щодо відмови від трансжирів шляхом надання підтримки у розробці політики заснованої на передовому досвіді і взаємодії з Міністерством охорони здоров’я, освіти, промисловості, торгівлі та Департаментом контролю якості продуктів харчування. Одержувач гранту також проведе інформаційну кампанію щодо ризику  впливу трансжирів на здоров’я людини.

Контакти для ЗМІ:

Валерія Сємкова, ГО  «ЖИТТЯ»: [email protected]

Ерін Сайкс, Resolve to Save Lives: [email protected] ; +1.646.612.0001

Крістіна Хонісет, Vital Strategies: [email protected] ; +1,917720,4775

Про ГО ”ЖИТТЯ”:

З 2009 року “Центр громадянського представництва “ЖИТТЯ” працює над поліпшенням здоров’я і добробуту, зниженням смертності і захворюваності від неінфекційних захворювань, викликаних тютюном, алкоголем, нездоровим харчуванням і пасивним способом життя. “Центр громадянського представництва «ЖИТТЯ» проводить адвокаційні і медіакампанії та об’єднує зусилля громадськості, експертів і державних органів, міжнародних організацій для створення умов, що сприяють вибору людей на благо свого здоров’я.

Наша місія: Поліпшення здоров’я і добробуту людей шляхом проведення адвокаційних кампаній та зміни політики.

Наша візія: Тривалість і якість життя в Україні зростають. Влада враховує інтереси громадського здоров’я при ухваленні будь-якого політичного рішення. Право кожної людини на здоров’я захищається державою на найвищому рівні. Щоб дізнатися більше, відвідайте сайт: https://center-life.org/en/

Про програму Resolve to Save Lives

Resolve to Save Lives - це ініціатива Всесвітньої організації охорони здоров’я Vital Strategies, спрямована на запобігання 100 мільйонів смертей від серцево-судинних захворювань і підвищення безпеки світу від епідемій. Її очолює доктор Том Фріден, колишній директор Центру з контролю і профілактики захворювань США. Щоб дізнатися більше, відвідайте сайт: https://www.resolvetosavelives.org  або Twitter @ResolveTSL.

Про компанію Vital Strategies

Vital Strategies - це глобальна організація охорони здоров’я, яка вважає, що кожна людина повинна бути захищена сильною системою охорони здоров’я. Ми працюємо з урядами і громадянським суспільством в 73 країнах над розробкою та впровадженням науково обґрунтованих стратегій, спрямованих на вирішення найбільш актуальних проблем суспільної охорони здоров’я. Наша мета полягає в тому, щоб уряди якнайшвидше впроваджували перспективні заходи в широких масштабах.

Щоб дізнатися більше, відвідайте сайт https://www.vitalstrategies.org/ або Twitter @VitalStrat.

Контакти

  • Контакти для ЗМІ: Валерія Сємкова
  • ГО «ЖИТТЯ»: [email protected] Ерін Сайкс
  • Resolve to Save Lives: [email protected] ; +1.646.612.0001 Крістіна Хонісет
  • Vital Strategies: [email protected] ; +1
  • 917720
  • 4775

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.