bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Запоріжжі й області вчили та рятували переселенців
09.06.2022

У Запоріжжі, яке з 24 лютого час-від-часу потерпає від ракетних обстрілів, з кінця березня стартував новий освітньо-гуманітарний проект “Ведення та супровід в надзвичайній ситуації”. Спрямований він на місцевих і “нових” мешканців як самого обласного центру, так і навколишніх Степногірської та Біленьківської територіальних громад. При цьому всі активності інклюзивні — заняття, консультації та тренінги відбуваються з паралельним сурдоперекладом, а частина з них, навіть, викладається в Ютубі з відкритим доступом.

За словами координаторів проекту, на осіб, постраждалих від війни, очікують “стрес-пакет” та корисні практичні знання. До “наборів” входять продукти харчування довгого зберігання, засоби особистої та дитячої гігієни, дитяче харчування та наліжник (плед). Окремо до цього, в рамках проекту відбувалася й безкоштовна видача “колективних” “аптечок” з безрецептурних препаратів і медикаментів для першої долікарської допомоги та/чи профілактики серцево-судинних і застудних хвороб й захворювань.

— Через участь в даному проекті разом із психологом і психологічними консультантами, я, реально, “підлікувала” внутрішній світ, бо через оце все пережите за ці місяці, не могла навіть години 2 поспати спокійно. Як би це дивно не лунало, але отриманий з продуктами та медикаментами наліжник буде нашій родині в нагоді як вдома, так і в підвалі під час переховувань від обстрілів — ділиться своїми враженнями Ілона зі Степногірську.

В рамках “Ведення та супроводу в надзвичайній ситуації” також відбувалися й індивідуальні та колективні бесіди та консультації з психологом. За 76 один таких прийомів спеціалісти змогли надати кваліфіковану допомогу майже двум сотням потерпілих різних віку та статі як з Півдня, так і зі Сходу Украни… особливо складні випадки були у вже колишніх мешканців і мешканок Маріуполя. 

Щодо практичних знань, то в рамках даної діяльності молодіжна організація “Наше щасливе життя” здійснила ряд занять з перших долікарської та психологічної допомоги, випуск й оприлюднення освітніх роликів. Одним з перших таких відкритих тренінгів, наприклад, був Zoom-ефір для Голів ОСББ, ЖБК й управляючих компаній “Перша психологічна допомога у військовий час. Як опанувати себе й інших”, запис якого теж можна легко переглянути на Ютубі. Окрім цього ролика, також можна переглянути й такі відео як “Знайти власну роботу та справу у воєнний час”, “Як поводитися на блокпостах у воєнний час” та “Збереження здоров’я у воєнний час”. Всі вони — з паралельним сурдоперекладом.

Хоча сам проект було заплановано у ЗОМОГ “Наше щасливе життя” по часу до середини травня, але через великий попит на освітню, практичну та психологічну допомогу з боку постраждалих, за згодою грантодавців його було подовжено до початку червня.

Що найцікавіше, майже з десяток благоотримувачів даного освітньо-гуманітарного проекту теж долучилися до волонтерської допомоги на благо Запоріжжя й інших ВПО, ще декілька десятків - знайшли нову роботу, а деякі, навіть, поновили свої ФОПи.

Сам, ж, проект “Ведення та супровід в надзвичайній ситуації” відбувається за підтримки ІСАР Єднання в рамках проекту “Екстрена допомога громадському населенню в Україні” за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Контакти

  • ЗОМОГ “Наше щасливе життя”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.