bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні запустили курси тренерів, де навчатимуть фахівців для підготовки прийомних батьків
20.09.2022

Із початком повномасштабного вторгнення, підготовка прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, усиновлювачів, патронатних вихователів стала особливо актуальною. Так, за даними Національної соціальної сервісної служби, з початку повномасштабного вторгнення, без батьківського піклування з різних причин залишилися понад 3000 дітей.

Уляна Токарєва, заступниця Міністра соціальної політики, наголошує на винятковій важливості цієї програми.

Раді, що нас підтримали і Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ, і Партнерство “Кожній дитині”, і багато інших фахівців, які долучалися до розробки, до обговорення цієї програми. Діти не мають виховуватися в інституційних закладах. Тому надзвичайно важливо підготувати максимальну кількість тих дорослих, які готові стати родинами для дітей”

Майбутніх тренерів будуть навчати зокрема тому, як готувати сім’ї до прийому дитини; як організувати її переміщення; як правильно поводитися у разі психологічної травми; дадуть знання про нормативно-правову базу щодо прав дитини. Навчання відбувається за новою програмою для підготовки кандидатів у сімейні форми виховання, затвердженою Міністерством соціальної політики цього місяця.

Наша робота з тренерами завжди була довгим шляхом, переважно вона тривала 9 місяців, а то й рік. Це як виносити та народити дитину, а потім ще й пригріти та заколисати. На жаль, в умовах війни часу менше, ми все повинні робити швидше. Тому запланований більш інтенсивний режим роботи”, – говорить директорка Партнерства “Кожній дитині” Василина Дибайло. 

Наше завдання – не просто навчити тренерів, не просто зібрати та організувати групи. Наше завдання і мета – щоб діти були у сім’ях, що вміють підтримати, особливо у такий складний час. Щоб діти відчували себе у безпеці і були щасливі”, зазначила Лариса Пєтушкова,  викладачка курсу і старша експертка Партнерства «Кожній дитині».

З-поміж перших студентів курсу - проєктна менеджерка міжнародної благодійної організації СОС Дитячі Містечка Україна Світлана Тунтуєва. Каже, скучила за живими тренінгами та зустрічами із колегами, які заохочують до розвитку.

Навчання відбувається у кілька етапів. На першому, в онлайн форматі ми обговорювали тренінг як методику навчання дорослих, навчались використанню онлайн - інструментів, розбирали законодавство щодо прав дитини з акцентом на змінах, викликаних війною. Очний формат - для практичного відпрацювання  окремих тем та вправ”, - розповідає Світлана.

Підготовка тренерів триватиме три місяці. Вже в грудні навчені фахівці працюватимуть безпосередньо із кандидатами на створення сімейних форм виховання та вестимуть роботу безпосередньо у своїх громадах. 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.