bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому Польща допомагає українським стартапам?
04.10.2022

Подорожуючи Україною, ми неодноразово бачили, як українські родини проводжали своїх чоловіків, батьків, синів та братів у дорогу на фронт. І це завжди було болюче явище. Розпочинаючи проєкт Polish-Ukrainian Startup Bridge у 2018 році, ми враховували ризики, які вже існували. Але все ж віра в потенціал українського стартап-середовища змусила нас активно проводити свою діяльність.

Війна, якою ми її знаємо сьогодні, повністю змінила долю проєкту Polish-Ukrainian Startup Bridge. Доводилося зупиняти виконання поставлених завдань і думати, як ми можемо допомогти українським стартапам, власне, заради яких ми й працюємо. Для нас 24 лютого теж стало великим шоком, оскільки ми до останнього не хотіли вірити, що все розростеться до таких масштабів. 

За час існування проєкту ми зустріли сотні талановитих українців, які успішно подолали кризу 2014 року та пережили пандемію Covid-19. Ми знаємо, як українці та українки можуть швидко адаптуватись до різних умов. Однак у такий складний період 2022 року підтримка мала бути ще більшою, ніж до того. Наша команда (яка, між іншим, складається з поляків, білорусів та українців) розуміла, що необхідно якомога швидше переформатувати проєкт відповідно до нових реалій. Свою діяльність ми побудували на двох формах допомоги:

  • перша — безповоротна фінансова допомога на підтримку вибраних проєктів (обмежена у зв’язку з фінансуванням).

  • друга — це відкриття коворкінгу у Варшаві для українських підприємців та стартап-спільноти, де можна попрацювати, обмінятись досвідом та провести зустріч з бізнес-партнерами. 

Наша ідея полягала в тому, щоб дати можливість підприємцям, які втратили ринок збуту в Україні (а отже, можливість сплачувати податки та фінансово підтримувати країну), знайти нових клієнтів у Польщі та Європі, щоб мінімізувати вплив російської агресії на стартап-індустрію. 

Ми розглядаємо російську атаку на Київ не лише як спробу знищити бойовий дух українських захисників та захисниць, але і як пряму атаку на ділову структуру держави та знищення досягнень, які українцям вдалося побудувати за останні роки. 

У польському середовищі українські стартапери відомі своїм вмінням долати будь-які перешкоди. Багато з них врятували свої бізнеси й зуміли евакуювати команду, прототипи, продукти. Також вони перебудували свою модель роботи, щоб продовжувати надавати послуги з України у всьому світі.

Підтримка українського бізнесу - це той мінімум, який може робити світова спільнота, щоб допомогти Україні не лише перемогти, а й швидко відбудуватись після перемоги. 

Лукаш Вавак, керівник проєкту Polish-Ukrainian Startup Bridge. 

Проєкт Polish-Ukranian Startup Bridge (PUSB) реалізується з 2018 року Фундацією “Фонд співробітництва” у співпраці з Міністерством фінансів та регіональної політики в рамках програми ”Польська допомога” Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Головною метою проєкту Polish-Ukrainian Startup Bridge є визначення найкращих бізнес-ідей та їх акселерація під час тренінгів від провідних експертів з Польщі. Проєкт допомагає молодим підприємцям з України встановити контакт з представниками польських інвестиційних фондів. 

 

Контакти

  • https://www.startupbridge.eu

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.