bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Арттерапії в Богуславі
31.10.2022

Арттерапія — це метод роботи з людьми для полегшення їхнього психологічного стану, вирішення певних запитів через художні методи, як-от: малювання, ліплення, музика, фотографія, кінофільми, книги, акторська майстерність тощо. Іншими словами, арттерапія - це терапія творчістю.

За п’ять місяців команда «Активної громади» у м. Богуслав провела 13 арттерапій різного формату і на різну тематику, до яких долучалися люди різного віку, з різних міст України.

Розпочали заходи із килимової терапії. Проводила її місцева ткаля Валентина Ткач. Крім того, такі артзустрічі у творчій майстерні пані Валентини відбувалися не один раз. Працювали там і над ляльками-мотанками. Дуже заспокійливе заняття, адже допомагає ніби розкласти все “по поличках” і трішки відволіктися. Був також і майстер-клас “Квіти перемоги”. За цікавою технікою на спеціальних знаряддях плели квіти, з яких можна зробити різні прикраси. Це дуже заспокоює і зосереджує на процесі, приводить у гармонію та впорядковує думки. Провела Валентина Ткач і мандалотерапію, яка допомагає краще зрозуміти себе, зосередитися на внутрішньому стані й відчуттях, знайти точки опори, зібратися з силами, відшукати рівновагу, гармонію, внутрішній ресурс.

Такі арттерапевтичні заходи пані Валентина організовує вже досить давно, а розпочалося все із самотерапії, згадує майстриня: «Я коли ткала килими помічала, що заспокоююсь, отримую задоволення від цих кольорових ниток. І вже потім люди, які до мене приїжджали, говорили що також отримують приємні відчуття від ткання килимів. І ми разом визначили й назвали це «килимовою терапією». Загалом, це дуже відволікає від буденних проблем і людина відпочиває. Між тим, отримує нові знання про те, як раніше ткали, дізнається історію ткання. Це дуже корисно».

Був і майстер-клас із гончарства з місцевими гончарними майстрами — Ярославою Спасьоновою та Сергієм Тодорчуком. Також провели екскурсію Богуславом з цікавими фактами та спогадами, щирими розмовами та посмішками. ЇЇ проводила для мешканців та гостей міста місцева екскурсовод, тревел-блогер Олена Пузатко. Дуже важливо постійно поповнювати знання про місце, де ти живеш, аби більше знати й розуміти його культуру, історію, традиції, звичаї, ремесла, “родзинки” тощо. Водночас окрема артзустріч відбувалася й у Музеї історії Богуславщини.

Не забули й про найменших. Для них організували 3 арттерапевтичні майстер-класи, на яких дітки виготовляли листівки, малювали та робили аплікації.

Також було знайомство з понад десятком етнічних музичних інструментів ручної роботи, притаманних різним країнам світу, історія про створення та походження кожного з них, можливість пограти на кожному та майстер-клас, як правильно це робити, “обстукування бубнами”, впорядкування думок, медитація і спокій, єднання з природою, сотні фото та відео. Все це про екскурсію-майстер-клас у майстерню етнічних музичних інструментів «Правдиві бубни».

Крім того, команда ВІ “Активна Громада” у м. Богуслав організувала тренінг «Психологія волонтерства», де разом із психологом Євгеном Колесником через теорію та цікаві практичні вправи й методики протягом трьох годин розбирали проблеми, відповідно до запитів учасників. Серед яких виокремили найчастіші: почуття провини, емоційне виснаження та вигорання, неконтрольована злість. До заходу долучилися волонтери різного віку, які різною мірою залучені до волонтерства.

І ось зовсім нещодавно відбувався арттерапевтичний майстер-клас “Слово в орнаменті”. Якщо детальніше, то там виготовляли обереги, кожна з учасниць — індивідуальний, адже у кожному візерунку, у кожній частині орнаменту, у кожній комбінації хрестиків міститься літера чи слово. Кожна з учасниць вишивала своє ім’я.

А про результати таких арттерапевтичних заходів та їх важливість найкраще розкажуть відгуки:

«Я отримала величезне задоволення. Я повністю поринула в процес створення оберега. Створювала з думкою про свого найдорожчого воїна. Надалі за можливості буду долучатися до подібних заходів. Це дарує внутрішній спокій… Дякую», - поділилася враженнями учасниця заходу Юлія Кривобород.

«Чула багато хороших відгуків про екскурсії у майстерню етнічних музичних інструментів Правдиві бубни. Але реальність перевершила очікування! Дякую Роману та Ірині за знайомство з музичними інструментами, історії їх походження і виготовлення. Але найбільше хотілося б подякувати за невимушену атмосферу і можливість спробувати зіграти на будь-якому з інструментів. Декілька годин пролетіли дуже швидко, але цього часу вистачило, щоб відновитися емоційно і «підзарядитися» на новий робочий тиждень» - Юлія Ковальчук, переселенка із Вишневого, що поблизу Києва.

 «Плавна й повільна екскурсія рідним містом з фактами, історіями, байками та цитатами з творів видатних українських і не тільки літераторів. Саме те що потрібно в цей час, щоб відволіктись) Захотілося знову перечитати “Кайдашеву сім’ю”, скуштувати богуславських бубликів і купити фунт сиру на базарі)» - місцевий мешканець Віталій Ніщименко.

«Ще один надзвичайний майстер-клас від Валентини Ткач! Ми дуже чекали на нього! Це було дуже цікаво особисто для моїх юних дітей. Вони гарно і весело провели час. Процес намотування їх дуже захопив. Кожний бажав зробити свою мотанку по-своєму, не таку як взірець. І в них це чудово вийшло. Доросліші діти зробили парну композицію, на яку вони навіть не змовлялись, все прийшло в процесі. Кожний виявив або себе, або свої мрії, чи надихнувся прочитаним твором. Іграшки, які ми зробили будуть для нас приємним спогадом про затишну зустріч, приємне спілкування з майстринею Валентиною та бути в колі чудових людей. Наші мотанки стануть нашим натхненням, та будуть нас оберігати. Я дуже вдячна всім хто організував цей захід! І чекаю на нові та цікаві майстер-класи й надалі», - розповідає переселенка з Миколаєва Марія Смаровоз, яка, мешкаючи у Богуславі, була однією з найактивніших учасниць наших арттерапевтичних майстер-класів.

Загалом, як каже координаторка ВІ «Активна Громада» у м. Богуслав Анастасія Ращенко, такі артзаходи дуже важливі для громади в цілому: «Все починається з людини, як на мене. І коли кожен з нас перебуває у більш-менш стабільному і нормальному психологічному стані, то ми здатні працювати, допомагати, підтримувати, розвивати місто і громаду, займатися волонтерством. І от саме арттерапевтичні заходи дуже добре себе зарекомендували у Богуславі. До нас долучалося дуже багато людей, з різними історіями, станами й настроями. Але якщо опісля арттерапій їм ставало хоч трішечки легше, якщо вони могли бодай на годину відволіктись, заспокоїтись і приділити час своєму внутрішньому стану і світу – значить ми це робили не дарма. А ще такі заходи це і про комунікацію між людьми, і прості розмови, і те, що люди ділилися власними історіями, у них з’являлися спільні ідеї та спільні інтереси. Був випадок, коли у нас на заході у Богуславі зустрілися дві жінки з одного міста зі сходу України. Були обійми й сльози радості…»

Загалом, у всіх заходах брали участь понад 160 людей – це і місцеві жителі, і люди, зі статусом внутрішньо переміщених осіб з Миколаївщини, Херсонщини, Київщини, Харківщини, Донеччини, Чернігівщини.

Щодо подальших планів – то вони у команди АГ у місті Богуслав досить амбітні. Адже, нині вони працюють над організацією чергового арттерапевтичного заходу і мають вже декілька ідей на базі ткацької майстерні. Наступний захід очікується у листопаді.

Вікторія Дивнич, представниця команди ВІ «Активна громада» у м. Богуслав.

Контакти

  • Координаторка ВІ “Активна Громада” у м. Богуслав Анастасія Ращенко. Телефон: 063 129 77 40; E-mail: [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.