bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як домовлявся Майдан: документальний фільм про українське громадянське суспільство
20.11.2022

Українці споконвіку  прагнули жити у вільній державі, де ніхто не відбиратиме право на свободу вибору. Чисельні спроби знищення національної  ідентичності з боку загарбників лише загартували та об’єднали українців у боротьбі за їхню волю та демократичні цінності. 

І це бажання остаточно утвердили події 9-річної давності на головній площі України. 21 листопада 2013 року розпочалися перші протестні акції, спрямовані на підтримку проєвропейського вектора зовнішньої політики України та проти самоправства й тиранії тогочасної влади режиму Януковича.

У документальній стрічці  “Як домовлявся Майдан” зображено, наскільки сильно Євромайдан об’єднав людей з усіх куточків України — різних за віком, професією, фінансовим становищем, віросповіданням, політичними переконаннями та планами на майбутнє. Пересічні жінки та чоловіки, які мали спільну мету та непереборну внутрішню силу мали рішучість заявити про неї попри жорсткий спротив державного керівництва, чим раз і назавжди довели й закарбували, що долю України вирішуватимуть лише її громадяни.  

Головною ідеєю фільму є те, що на результат цих масових протестів вплинуло вміння чути одне  одного та досягати домовленостей, які влаштують всіх учасників процесу навіть у критичній ситуації. Адже одним із головних елементів формування нації є її культура домовляння. “Мені здається, що якби ми не дотримувались цієї культури «домовляння» між собою та між різними середовищами, то могли бути значно гірші наслідки”, згадує про ці події Ольга Сало, співкоординаторка громадського сектору Євромайдану.

Завдяки цьому вмінню домовлятися між собою, в процесі Революції Гідності утворилася величезна кількість мистецьких та громадських ініціатив, які стали поштовхом до розбудови сильних мереж горизонтальних зв’язків та соціального капіталу по всій країні 9 років тому та продовжують позитивно впливати на сучасні військові реалії України. 

Винятковість документального фільму “Як домовлявся Майдан” полягає в тому, що стрічка розкриває глядачеві всі події з погляду спогадів та рефлексій громадських діячів, політиків, митців, культурних діячів, журналістів та безпосередньо учасників та учасниць Майдану. 

Цей кінодоробок  —  спільний відеоспогад українців та українок про те, що лише в єдності ми непереможні. А щоб поринути у ці спогади, зрозуміти механізми врегулювання проблем Євромайдану та, зрештою, усвідомити, завдяки чому переміг Майдан —  запрошуємо до перегляду фільму на Ютуб-каналі “Історична Правда” за посиланням.

Картина містить англійські субтитри, тож запрошуємо вас ділитися посиланням на неї з іноземними колегами, родичами, коханими там близькими. Приємного перегляду!

Стрічку виготовлено командою Історична правда-TV на замовлення Платформи з управління конфліктами в громадах: ГО Центр близькосхідних досліджень (АMES), ГО «Мережа відповідальних» та ГО Театр змін.

Фільм реалізовано в рамках проєкту «Зміцнення потенціалу громадянського суспільства задля ненасильницької трансформації конфліктів у місцевих громадах», підтриманий КУРВЕ Вустров – центром навчання та взаємодії з питань ненасильницьких дій та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.