bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

АЮКУ допомагатиме українським ЗВО будувати систему антикорупційного комплаєнсу
05.01.2023

Асоціація юридичних клінік України (АЮКУ) розпочинає проєкт «Антикорупційний комплаєнс у вищій освіті: закордонний досвід і національна практика» за підтримки Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія». Протягом року Асоціація працюватиме над розробкою ефективної моделі антикорупційного комплаєнсу й інструментів залучення студентів до практик протидії корупції у ЗВО.

Проєкт є продовженням розпочатих у 2021 році ініціатив АЮКУ, що мають на меті на системному рівні впровадити політику запобігання корупції у вищій освіті. За останні роки українська університетська спільнота зробила значні кроки у цьому напрямку: університети почали проводити оцінку корупційних ризиків, розробляти антикорупційні програми та підтримувати діяльність антикорупційних уповноважених у ЗВО. Однак, досить часто ці заходи під час виконання мають поверхневий та формальний характер.

Проєкт «Антикорупційний комплаєнс у вищій освіті: закордонний досвід і національна практика» охоплює широкий спектр питань, вирішення яких необхідне для формування доброчесного середовища в сфері вищої освіти: від вивчення закордонного досвіду побудови систем антикорупційного комплаєнсу в університетах, оцінки корупційних ризиків і розробки антикорупційних програм в обраних ЗВО, тренінгів антикорупційних уповноважених у ЗВО, формування зі студентів амбасадорів антикорупційної діяльності до сприяння побудові мережі взаємодії та партнерства між органами влади, ЗВО, громадським сектором, українським та закордонним експертним середовищем тощо. 

Минулого року команда Асоціації провела ґрунтовне і масштабне дослідження корупційних ризиків у вищій освіті. Ми склали розширений реєстр корупційних ризиків та визначили ТОП 25 найбільш типових КР у вищій освіті. Це був перший крок. Ми знаємо, які сфери діяльності українських ЗВО є ризиковими, і тепер ми плануємо розробити ефективні інструменти для мінімізації КР. При цьому до нового проєкту ми будемо залучати студентство як найбільш проактивного і зацікавленого в якісній українській освіті стейкголдера” - коментує керівниця проєкту Юлія Ломжець.

Проєкт буде реалізовуватися за кількома ключовими векторами:

1. Дослідження закордонного досвіду антикорупційного комплаєнсу у вищій освіті

Цей напрям допоможе сформувати уявлення про наявні в іноземних вишах практики та інструменти запобігання корупції з особливим акцентом на залучення до них студентів. Експерти проєкту проаналізують досвід закордонних університетів, відберуть вдалі практики антикорупційного комплаєнсу для апробації серед українських закладів вищої освіти, а також розроблять рекомендації для їх впровадження у ЗВО та роботі антикорупційних уповноважених.

2. Розробка спеціалізованих навчальних продуктів для антикорупційних уповноважених з управління корупційними ризиками закладів вищої освіти

В межах цього напряму планується розробити навчальну програму, онлайн-курс та інші матеріали для антикорупційних уповноважених у закладах вищої освіти. Розроблені навчальні продукти мають на меті вдосконалити необхідні компетенції антикорупційних уповноважених та сформувати передумови для перетворення цієї посади на ефективний інститут.

3. Забезпечення координації пілотних закладів вищої освіти щодо проведення оцінки корупційних ризиків та розробки антикорупційних програм

Для реалізації завдань цього напряму буде обрано 5 закладів вищої освіти, в яких команда проєкту організує навчання та координуватиме роботу з оцінки корупційних ризиків та розробки антикорупційних програм.

4. Налагодження системної співпраці між органами влади, експертними організаціями громадянського суспільства у сфері вищої освіти та антикорупції, українськими й іноземними університетами у просуванні антикорупції та доброчесності у вищій освіті

Напрям передбачає проведення консультацій і обговорень, налагодження партнерства серед профільної експертної спільноти, що розширить коло і бачення піднятих проблем, шляхів їх вирішення, а також допоможе популяризувати питання академічної доброчесності та антикорупції серед цільової аудиторії. Взаємодія та мережування інституцій та організацій, зацікавлених у просуванні антикорупційної адженди у вищій освіті, допоможуть впровадити на системному рівні механізми протидії та запобігання корупції у цій сфері.

5. Впровадження інструментів залучення студентів до розробки і виконання антикорупційних політик у закладах вищої освіти

Для того, щоб сформувати у студентів розуміння своєї ролі як повноцінних учасників процесу  побудови системи антикорупційного комплаєнсу у ЗВО, проєкт передбачає проведення низки заходів просвітницького спрямування. Вони мають сформувати знання та компетенції студентів щодо академічної доброчесності, антикорупційного законодавства, практик викриття корупційних дій у ЗВО й розуміння того, яким чином самі студенти можуть бути залученими у процеси управління корупційними ризиками та формування доброчесного середовища закладу вищої освіти.

Довідково: Проєкт «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» - це п’ятирічна ініціатива Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID), мета якої –допомогти Україні протидіяти корупції та підвищити рівень підзвітності та прозорості врядування в Україні. Програма спрямована забезпечити ключові урядові установи додатковими можливостями для боротьби з корупцією, зміцнити підтримку та залучити громадянське суспільство до антикорупційних ініціатив, зменшити рівень терпимості громадян до корупції, а також забезпечити максимальну прозорість та підзвітність повоєнної відбудови та відновлення України.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.