bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кондитерка з Миколаєва на Рівненщині плете кікімори та готує смаколики для ЗСУ
12.01.2023

«Ми були змушені покинути рідний дім у Миколаєві, який під постійними обстрілами, – розповідає Василіса Чекалина, – і знайшли прихисток у селі Береги на Дубенщині. – Проте ще з перших днів повномасштабної війни я вирішила, що хочу приносити користь нашим бійцям. Оскільки моя стихія – солодощі, вирішила долучитися саме до кулінарного фронту!»

Я працювала бухгалтером, але понад десять років тому взялася за «солодку справу» – випікати авторські торти, солодощі, печиво, капкейки… Після 24 лютого я, мабуть, як і більшість українців, спершу була повністю розгублена. Але потім паніку змінили роздуми про те, що робити, щоб бути корисною, адже кожна допомога під час війни важлива. Подумала: я ж можу і займатися улюбленою справою і допомагати нашим захисникам – і так взялася “заряджати” армію енергетичними батончиками! 

 Такі смаколики набагато кращі, ніж із магазину: завдяки натуральним складовим та поживним речовинам, це справжні «вітамінні бомби» та «бойові батончики»! Головні критерії – аби було і смачно, і поживно (хлопці кажуть: батончик з’їдаєш і кілька годин ходиш ситий), і зручно – якщо наприклад, військові на чергуванні або у розвідці і нема можливості готувати. Та й домашні солодощі для військових смакують особливо! 

Познайомилася з місцевими волонтерами і відтоді щотижня солодощі, які випікаю (а це і батончики, і булочки та печиво) вони передають на передові в різних напрямках – у польових умовах найбільше потребують саме таких перекусів!   

Рецепт мій, авторський, розробляла та випробовувала його сама, проте він доволі часто варіюється – адже, буває, що якихось одних сухофруктів у мене цього тижня немає, натомість є щось інше, тож і смак щоразу змінюється та вдосконалюється. Спершу складники для батончиків я закуповувала за свої кошти, але з часом попит на них від військових зростав, а наші ресурси, навпаки, завершувальсь, адже роботи тут я не маю, – каже жінка. – Дякую односельцям, які допомагають інгредієнтами для батончиків – для них щоразу потрібно багато сухофруктів, насіння, горіхів, меду, кунжуту, пластівців, а ще харчової плівки та пергаменту.  За тиждень з допомогою усіх небайдужих вдається зібрати і закупити продуктів на 5-6кг батончиків, це приблизно 60-70шт. Але хочеться зробити більше і нагодувати ще більше наших захисників!  

Якось я натрапила на оголошення про те, що можна отримати міні-грант у рамках конкурсу до Всеукраїнського тижня добрих справ від простору добра «Goodacity». Я подала заявку, ні на що особливо не сподіваючись. І ось я виграла 2500 гривень та вже закупила продукти на наступні партії енергетичних батончиків! На кошти від мікрогранту я придбала 23 кілограми сухофруктів, 3кг арахісу, 15кг пластівців. Після отримання гранту обсяги виробництва збільшились – перші 11 кілограмів батончиків поїхали на Бахмут, туди, де зараз найгарячіше, і на днях поїде ще стільки ж… Так, через часті відключення світла процес випікання дещо ускліднився (духовка у мене електирична), проте я намагаюся не збавляти обертів! А у вільний час ще плету кікімори – теж для армії і це мій внесок у нашу майбутню Перемогу!  

Справа ж не лише у печиві та батончиках, у відчуттях – аби наші військові знали та відчували, що поки вони там, на фронті, у них тут є  надійний та люблячий тил і підтримка тут! 

Контакти

  • https://goodacity.org/ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.