bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Громади нам раді? Локація Україна»
25.01.2023

       24 січня 2023 року відбулося засідання круглого столу, присвячене питанням інтеграції ВПО з Луганщини, «ГРОМАДИ НАМ РАДІ? ЛОКАЦІЯ: УКРАЇНА» у Києві за сприяння ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та Луганської ОДА. Захід проводився в рамках проєкту «Три Ре-: локація, інтеграція, соціалізація» для налагодження діалогу ВПО із приймаючими громадами» за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократія та належне врядування»). 

         320 тисяч жителів Луганщини стали вимушеними переселенцями, багато хто вдруге. Отже, питання їх інтеграції у приймаючі громади та проблеми, пов’язані із поверненням людей на деокуповані території Луганської області, обговорили керівники громад із заступником Міністра з питань тимчасово окупованих територій Павлом Козирєвим, представниками МФ «Відродження» та  громадських організацій. На початку заходу були представлені підсумки діяльності в рамках проєкту ГО «Громадська ініціатива Луганщини».

        «Міністерство з питань тимчасово окупованих територій працює над запровадженням посад заступників начальників військових адміністрацій з питань ВПО, – зазначив Павло Козирєв. -Зараз ми маємо справу із зовсім іншим масштабом проблем переселенців, адже це найбільше переселення з часів Другої Світової війни. Держава вже виплатила 60 млрд грн допомоги нашим громадянам. Ми домоглися змінення правил компенсації власникам житла за розміщення ВПО. Розширили перелік суб’єктів, які мають право на її отримання. Допомогу за програмою «Прихисток» збільшено до 900 грн на одну людину, з початку її дії сплачено вже більше 800 млн грн».

         Директор програми «Демократія та належне врядування» МФ «Відродження» Олексій Орловський розповів про можливості фонду щодо підтримки громад та їх мешканців. «Назва цього «круглого столу» «Громада нам рада?». Тож наше спільне завдання працювати над тим, щоб знак питання зник. Хтось бачить у ВПО – проблему, а ми – потужний ресурс», - сказав він та зазначив, що наразі законодавство не передбачає механізмів впливу ВПО на прийняття рішень. Таким інструментом мають стати консультативно-дорадчі органи ВПО при місцевих органах влади. Та додав, що військові адміністрації – це вимога часу, але розвиток територій має базуватись на місцевому самоврядуванні.

       Про ініціативи офісу омбудсмена щодо захисту прав переселенців поінформувала учасників заходу заступниця керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Яна Любимова.

       Напрацювання щодо відродження економіки Луганської області  у повоєнний час презентувала Інна Заблодська, директорка Луганської філії ДУ «Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова НАНУ.

       У рамках заходу також було презентовано досвід Лисичанської та Шульгинської військових адміністрацій та інших щодо підтримки земляків.

       Керівники територій наголосили, що проблеми будівництва житла для переселенців, реалізації механізму виплат компенсацій за втрачене майно потребують невідкладних рішень на державному рівні.  Тож, за підсумками дискусії було ухвалено резолюцію, у якій зокрема запропоновано активізувати процес створення координаційно-дорадчих органів з питань інтеграції ВПО при органах виконавчої влади та місцевого самоврядування, забезпечити гуманітарні штаби обладнанням для створення на їх базі додаткових пунктів незламності та, використовуючи ресурс та авторитет Міністерства ініціювати діалоговий процес щодо розробки програм та проєктів спільно з міжнародними фондами з відновлення Луганщини після її остаточного звільнення, створення «біржі ідей та ресурсів».

 

#IRF

 

       Захід проводиться ГО «Громадська ініціатива Луганщини» в рамках проєкту «Три Ре-: локація, інтеграція, соціалізація» для налагодження діалогу ВПО із приймаючими громадами» за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократія та належне врядування»). 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.