bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Яна Матвійчук: Як Європейський Союз розвиває громадянське суспільство в Україні
25.01.2023

Яна Матвійчук – громадська діячка, волонтерка, продюсерка проєктів, які мають соціальний вплив, членкиня Ради Директорів Young Business Club, засновниця креативного івент-агентства ARENACS. У перші місяці повномасштабного вторгнення рф в Україну Яна заснувала благодійний фонд Women’sAidInternational.

Відколи Фонд розпочав роботу – стало очевидно, що соціальну сферу в Україні треба покращувати. З цією метою Яна започаткувала проєкт «Стандарти якісної волонтерської допомоги літнім людям». Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці Європейського Союзу.

Головне завдання проєкту – розвиток громадянського суспільства в Україні, налагодження контактів між діячами соціальної сфери (волонтерами, соціальними робітниками). У межах проєкту було проведено тренінг «Комунікація з вразливими групами», де 38 учасників навчалися працювати в стресових умовах, протидіяти професійному вигорянню, вирішувати та попереджувати конфлікти. Тренінг став важливим не лише тому, що учасники здобули нові знання, але й познайомилися одне з одним і продовжили комунікувати вже після завершення занять. Це неодмінно позитивно відобразиться на покращенні соціальної сфери в Україні, оскільки нові знайомства – це шлях до створення нових проєктів.

У грудні 2022 року Яна Матвійчук відвідала Форум (Eastern Partnership Civil Society Forum), котрий проходив у Парламенті Чехії. Організатором Форуму виступив Європейський Союз. Окрім лідерів громадянського суспільства з України, також були присутні учасники х Молдови, білорусі, Вірменії, Азербайджану та Грузії. У межах Форуму проходило безліч заходів: лекції, обговорення, зустрічі. Спікерами були представники від Європейського парламенту, Європейської комісії та багатьох країн-членів ЄС.

Важливо ще й те, що на Форумі багато говорили про кризу в Україні, що викликана російською агресією. Учасники Форуму відзначили, що Європейський Союз буде працювати і надалі над усуненням наслідків війни.

Яна Матвійчук надалі планує масштабувати проєкт проведення тренінгів та надати йому нову форму – Школи, де будуть готувати спеціалістів соціальної сфери. Важливо те, що це буде не просто навчання, оскільки для випускників Школи будуть шукати підопічних. Тобто після навчання учасники будуть мати можливість розпочати роботу. Таким чином соціальна сфера буде покращуватися шляхом допомоги людям, котрі цього дійсно потребують.

Розвивати соціальну сферу в Україні надзвичайно важливо починати вже зараз, оскільки через військову агресію рф з кожним днем, на жаль, стає все більше людей, котрі потребують підтримки. Розвиток соціальної сфери – це важливий етап у подоланні наслідків війни.

 

 

Статтю підготовлено за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Стаття відображає позицію благодійного фонду «Women’s Aid International» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.