bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Допомога звільненим громадам Херсонської області
27.01.2023

2023 рік розпочався для команди громадської організації “Білозерський центр регіонального розвитку”  зі старту масштабного проєкту “Допомога звільненим громадам Херсонської області”, який впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Участь у проекті беруть п’ять деокупованих громад Херсонщини - Музиківська, Чорнобаївська, Білозерська, Дарївська та Станіславська. 

Обрані громади - це багаторічні партнери нашої організації. В кожній із них ми маємо широку мережу волонтерів, співпрацюємо, певно, з самого створення нашої організації у 2006 році. Тут живуть члени нашої команди і ми добре розуміємо проблематику та потреби громад. 

Метою даного проєкту є надання мешканцям доступу до широкого спектру соціальних та адміністративних послуг за їхнім місцем проживання. Ми говоримо не лише про центральні садиби, а і про віддалені села, адже дістатися до ЦНАПів в умовах обстрілів практично неможливо. Цю штучну ізоляцію необхідно руйнувати. Впевнені, що в результаті реалізації проекту люди зможуть отримувати допомогу в безпечних умовах, не виїжджаючи далеко від місця свого постійного проживання” - розповідає пані Катерина, керівниця проєкту.

Діяльність проєкту направлена не тільки на відновлення надання мешканцям громад адміністративних та соціальних  послуг, але й на отримання жителями безкоштовної юридичної та психологічної допомоги, облаштування трьох укриттів у кожній з громад, інформування жителів через друкований спецвипуск газети “Придніпровська Зірка”, де кожен може знайти для себе корисну інформацію щодо отримання гуманітарної допомоги, оформлення необхідних документів, евакуації в інші регіони, дізнатися про роботу органів місцевої влади та куди звернутись з тих чи інших питань. 

За місяць діяльності команда проєкту встигла поспілкуватись із керівництвом кожної з громад, актуалізувати потреби місцевих жителів та проблеми адміністрацій. Головною темою обговорень було питання відновлення  та розширення спектра надання адміністративних та соціальних послуг, адже це і є мета даного проєкту. В реаліях воєнного часу можливість їх надавати зводиться до нуля. 

Щодо роботи ЦНАПу, критичним залишається кадрове питання. Фактично, у зв’язку із виїздом більшості громадян за територію області, де ведуться бойові дії, надавати адмінпослуги  немає кому.  Кадровий голод сильно б’є по якості забезпечення надання послуг. Є адміністратори в Кізомисі, Томиній Балці та Надеждівці. Але у них відсутня необхідна оргтехніка, бо російські військові її частково викрали  або просто знищили. Велика проблема існує з інтернет-зв’язком. Білозерська громада має всього два Старлінки – один в адміністрації, інший – у користуванні Білозерського відділення Укрпошти. Жоден зі старостатів немає Старлінку, а відповідно і стабільного зв’язку. Електромережа страждає від постійних обстрілів, її відновлення тривале та небезпечне. Катастрофічно не вистачає генераторів і палива до них для нормальної діяльності ЦНАПів”, - розповідають у Білозерській адміністрації.

Подібні проблеми з відновлення надання адміністративних послуг є у кожній громаді. Навіть відновлення діяльності ЦНАПу в Музиківській громаді, яка порівняно з іншими, суттєво не постраждала, доволі проблематичне. Наразі більшу частину приміщення займає так званий гуманітарний штаб. Тут працівники сільської ради, місцеві депутати та активісти приймають, сортують та роздають гуманітарну допомогу. Аби відновити роботу ЦНАПу за його прямим призначенням, необхідно виконати великий обсяг роботи: повернути працівників, облаштувати робочі місця, закупити та встановити комп’ютерне обладнання.

В рамках проєкту кожна з п’яти громад отримає технічну допомогу для ЦНАПів у вигляді ноутбуків, планшетів, зарядних станцій та багатофункціональних пристроїв для друку документів. 

Наступний напрямок діяльності проєкту передбачає облаштування укриттів необхідним інвентарем, меблями та обладнанням. На території громад є місця, де люди на початку повномасштабного вторгнення ховалися від обстрілів. У Дар’ївській громаді у трьох селах, наприклад, є кілька приміщень, які можна доукомплектувати до вимог безпечних укриттів 

Звичайно, зараз потенційні укриття не відповідають жодним нормам, але на початку війни вони щодня приймали багато людей, які ховались тут від обстрілів та жахів війни. Люди тоді не дивились ні на відсутність вентиляції, ні на бруд, ні на погане освітлення, ні на відсутність туалетів. Бажання було єдине - сховатись і врятуватись.

У кожній з п’яти обраних заплановано облаштувати по три укриття. Кожне з них отримає біотуалет, лавки, стелажі, стіл, генератор, дитячий куточок, буржуйку та ін. Обладнання громаді надається безповоротно і слугуватиме не один рік. Очікуємо, що керівництво громад та балансоутримувачі приміщень теж докладуть зусиль до підготовки підвалів, виконають роботи з прибирання, поточний ремонт чи інші необхідні дії”, - уточнила пані Катерина, керівниця проєкту. 

Вже зараз кожна з громад отримала по три генератори, а це обов’язковий пункт у  списку необхідного оснащення кожного укриття. Маючи генератори, люди зможуть більш комфортно облаштувати свій побут в укритті та перечекати моменти небезпеки навіть при відсутності електропостачання. Пристрої дозволяють людям задовольнити свої мінімальні потреби - приміщення буде освітлене, з’явиться можливість зарядити телефони та інші дрібні гаджети.

Поставки обладнання тривають, але навіть його отримання не завжди простий та безпечний процес. Наприклад, забрати генератори з Херсона  вийшло лише з другої спроби через обстріли та постійну небезпеку. Колись це були буденні речі, а зараз - додатковий ризик!

Так само у постійній небезпеці працює мобільна бригада проєкту у складі юриста та психолога, які безкоштовно консультують мешканців громад та надають необхідну юридичну та психологічну допомогу. Не зважаючи на обстріли, відсутність електроенергії, мінусову температуру в приміщеннях, команда проєкту вже провела консультації в Станіславі, Широкій Балці, Загорянівці, Східному, Правдиному, Посад-Покровському, Благодатному, Білозерці та Федорівці.

Більшість клієнтів, які приходять на прийом до юриста - це люди середнього або похилого віку. Дехто зізнається, що не виїжджав за межі домівок майже всю окупацію. За цей час назбиралося багато питань та проблем, які потребують вирішення. Переважно мова йде про відновлення втрачених документів, подання повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, перерахунок пенсій,  прийняття спадщини під час воєнного стану, вчинення інших нотаріальних дій та інше”- говорить пані Антоніна, юристка проєкту. 

Місцеві жителі мають обмежений доступ не лише до надання адміністративних та юридичних послуг, а й потребують кваліфікованої психологічної консультації, - розповідає пані Інна, психологиня проєкту. -  Жахи війни не обійшли жодну родину стороною. Через постійні обстріли жителі громад знаходяться у стресовому стані, відчувають емоційну напругу, мають проблеми зі сном, депресію та апатію.  При спілкуванні відчувається, що людям не вистачає підтримки, уваги, поради. Деяким необхідно просто виговоритися. Мирні жителі, які стали свідками активних бойових дій та пережили окупацію, потребують окремої психологічної підтримки”.

Отримати безкоштовну психологічну та юридичну допомогу можна не тільки під час виїздів мобільної бригади, а й  дистанційно по телефону. Також мешканці громад можуть звернутись за гуманітарною допомогою до команди проєкту. Всі послуги безкоштовні.

Психологічна допомога - (066) 999-01-42

Юридична допомога - (050) 999-01-42

Гуманітарна допомога - (066) 999-01-43

Впевнені, що даний проєкт буде корисним та результативним, адже він направлений на вирішення нагальних проблем у громадах та задоволення найбільш актуальних потреб їхніх мешканців.

Людмила Погрібна 

 

Контакти

  • 0505737608

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.