bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як дух Херсону живе в Івано-Франківську
17.02.2023

Дух південного міста знайти і відчути досить легко — варто завітати до Херсонського NGO хабу, розташованого в самому центрі Івано-Франківська, на вулиці Січових Стрільців, 13 А.

З вересня 2022 року саме він став острівцем єднання для всіх херсонців, а особливо для херсонських активістів і волонтерів. Оксана Глєбушкіна, виконавча директорка Громадської організації “Громадський центр “Нова генерація” розповідає, що ідея створення та діяльності хабу належить їм та партнерам - Благодійній організації “Херсон нескорений”, які через окупацію змушені були релокуватися до Івано-Франківська.

Нині хаб — це коворкінг-простір, де можуть працювати представники організацій громадського суспільства з Херсонщини, реалізовувати проєкти та розвивати партнерства. Наприклад, в хабі проводили інтерактивну гру для дітей-новомістян “Мандруй Київщиною”, а також різнобарвну та насичену фотовиставку Олександра Корнякова “Херсон нескорений” (медіаплатформа “Вгору”), деякі роботи якої прикрашають стіни й досі. У хабі відбуваються зустрічі громадських активістів, проходять різні навчальні курси та воркшопи. У грудні 2022 року в рамках проєкту “Нової генерації” “Посилення голосу херсонських активістів проти російської окупації” організували дводенну зустріч, на якій відбулися обговорення проблем, заняття з травмотерапевткою Оксаною Хмельницькою, майстер-клас із художницею-керамісткою Зоряною Гошовською із ліплення з глини. Із задоволенням в хабі проводять свій час наймолодші учасники спільноти, долучаючись до розпису пряників. У жовтні 2022 року в приміщенні хабу школярі двадцяти багатодітних сімей із Херсонщини отримали новенькі планшети, завдяки яким матимуть змогу долучатися до онлайн навчань.

Жителі Херсонщини, які через війну переїхали до Івано-Франківська, завдяки роботі БО “Херсон нескорений” отримують гуманітарну, інформаційну та юридичну допомогу, і навіть медичну теж.

Простором хабу користуються також місцеві організації. Є втілені проекти з “Молодою  Просвітою Прикарпаття”, як от безкоштовні курси для переміщених та місцевих мешканців (підлітків та дорослих) з медіаосвіти, проєктної діяльності, відеозйомки, бізнес-планування. Так гуртується херсонська спільнота та інтегрується в місцеву, вчиться бути ефективною та стійкою.

Текст Лесі Чумакевич

Матеріал виготовлено у рамках проєкту “Емпатія. Підтримка. Інтеграція”, що реалізовується Івано-Франківською обласною організацією “Молода Просвіта”. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю автора та не обов’язково відображає погляди Івано-Франківської обласної організації “Молода Просвіта”.

 

Контакти

  • Молода Просвіта у фейсбук: https://www.facebook.com/molodaprosvita.if

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.