bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Війна, що примирила (?) Підсумки року очима депутатів Львівської міської ради
02.03.2023

Днями у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» у Львові провели обговорення на тему впливу повномасштабної російської агресії та воєнного стану на діяльність місцевих обранців. До участі у заході долучилися лідери усіх депутатських фракцій Львівської міської ради, журналісти та активні мешканці. Детальніше про це – у новому матеріалі ОПОРИ.

Учасники обговорення наголосили на тому, що частково відійшли від класичного розуміння депутатських обов’язків, але абсолютно усі роблять свій посильний внесок у перемогу – хтось на лінії фронту, більшість – у тилу. 

Ситуація, що склалася, створила безпрецендентні можливості для розбудови діалогу у стінах Львівської міської ради. Голова фракції “Європейська Солідарність” Петро Адамик пригадує: “Я пам’ятаю: о 8 ранку 24 лютого ми зібралися в кабінеті міського голови і вирішили, що далі працюємо без політики. У нас є нові виклики, нові проблеми, ми багато дискутуємо, але і стараємося більше слухати один одного, аби спільно працювати на благо громади. Кожен наш депутат сьогодні є і волонтер, і благодійник, і громадський діяч. Бо тільки разом ми переможемо». 

Голова фракції “Європейська Солідарність” Петро Адамик та  депутат фракції Львівська міська організація ВО “Свобода” Андріян Гутник. Фото - Тетяна Джафарова

Водночас представники фракції “ВАРТА” оцінюють ситуацію дещо критичніше. Так, лідер фракції Юрій Мартинюк переконаний: “Те, що у перші місяці війни не проводилися сесії є порушенням закону. Війна не є приводом зменшувати важливість дискусії”. 

Його колега, голова комісії фінансів та планування бюджету, Наталія Шелестак ділиться деталями щодо обмеження обранців у реалізації контролюючих повноважень: “На початку війни ми прийняли рішення про те, що виконавчий комітет може розпоряджатися  бюджетом у межах до 50 млн гривень, але з обов’язковим погодженням бюджетної комісії. І цього року ми набули цінний депутатський досвід, бо відбулося зловживання депутатською довірою. Фактично до вересня місяця ми прожили в режимі ручного регулювання усіх бюджетних рішень. Ми не мали доступу до рішень виконкомів. Я, керівник бюджетної комісії, не знала як відбувається бюджетний процес, куди йдуть бюджетні кошти. На наші запити відповідали, що це таємниця і ми не маємо доступу до таємниці. З червня ми почали боротьбу і повернули право депутатів на знання про те, що відбувається з бюджетом і зараз ми говоримо про хорошу співпрацю з чиновниками”.

Голова комісії фінансів та планування бюджету, депутатка фракції “ВАРТА” Наталія Шелестак. Фото - Тетяна Джафарова

Голова Фракції «Голос» Віталій Троць також висловив занепокоєння, але щодо сповільнення процесів децентралізації в умовах правового режиму воєнного стану. “З децентралізацією утворилася велика громада, ми запустили процес створення наглядових рад тощо. І оцей рік поставив на паузу чимало важливих процесів, і незрозуміло, чи ми встигнемо наздолужити все в межах каденції. Це означає, що нам потрібно рухатися швидше та ефективно використовувати той час, що нам відведено, бо насправді ми навіть не знаємо, коли можуть відбутися наступні вибори”.

Голова Фракції «Голос» Віталій Троць. Фото - Тетяна Джафарова

У частині обговорення щодо викликів, пов’язаних зі зміною ролі та статусу депутатів місцевих рад в управлінських процесах в умовах повномасштабної війни учасники реагували доволі стримано. Так, голова фракції Об’єднання “Самопоміч” Вікторія Довжик вважає, що минулий рік був роком виправданих швидких рішень та допоміг пройти справжню “школу депутатства”: “Держава переклала на громади величезну відповідальність у забезпеченні реагування на поточні виклики. Ми отримали більше зобов’язань і постійно відстоюємо свої права. Я вважаю, що депутатів цієї каденції буде важко в чомусь обмежити”.

Голова фракції Об’єднання “Самопоміч” Вікторія Довжик та голова фракції “ВАРТА” Юрій Мартинюк. Фото - Тетяна Джафарова

Ще одне із адресованих модератором запитань стосувалося відкритості пленарних засідань Львівської міської ради для громадськості. Нагадаємо, що в умовах воєнного стану, замість прямих трансляцій засідання міської ради у Львові почали публікувати у записі, а доступ до сесійної зали в день голосування обмежили, посилаючись на безпекові норми.  

Позиція нашої фракції така. Ми вважаємо, що на більш як половині питань можуть бути присутні журналісти. Але є питання оборонного характеру, в яких важливо зберігати таємницю“ – прокоментував ситуацію Андріян Гутник, депутат фракції Львівська міська організація ВО ”Свобода”. 

Ми співпрацюємо з Департаментом “Секретаріат ради”. І я думаю, що все залежить від нас. Ми проголосуємо на наступній колегії, де збираються керівники фракцій та комісій, за відновлення трансляцій. Я думаю, що закрита частина сесії – це 2-3% питань, решту зможемо транслювати” – додав голова фракції “Європейська Солідарність” Петро Адамик.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням

За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 

На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад

В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння підвищенню рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 15 міських рад обласних центрів України та міста Києва, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США) та Міжнародного фонду «Відродження». За реалізацію заходів проєкту в 16-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.