bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Переселенці з Запорізької області створили ГО та допомагають громаді на Івано-Франківщині
27.04.2023

Наприкінці лютого 2022 року адвокатка Людмила Сірко через загрозу тимчасової окупації змушена була покинути Енергодар Запорізької області та переїхати до Делятина Івано-Франківської. Вже на початку березня вона спільно з іншими енергодарцями починають активно співпрацювати із органом місцевого самоврядування спершу як волонтери, а згодом, як активна громадська організація «Сімейне коло / громадська експертиза», зареєструвавшись у червні 2022. Єдина в Делятинській громаді.

На фото: керівниця ГО «Сімейне коло / громадська експертиза» Людмила Сірко. Фото з архіву ГО «Сімейне коло / громадська експертиза»

«Команда нашої організації складається із дев’яти осіб. Двоє з них і зараз перебувають в тимчасовій окупації. Завдяки ним ми маємо змогу розуміти, яка ситуація там зараз,  розповідає керівниця організації Людмила Сірко— для прикладу в Енергодарі до 24 лютого проживало 50 тис. населення, а зараз лишилося тільки 15 тис. У місті немає юристів, адвокатів, нотаріусів, тож первинну правову допомогу ні від кого отримати. Люди лишилися один-на-один з окупаційною владою. Єдина можливість — це наші чат-боти. В силу обставин найбільше «болять» питання прийняття спадщини, встановлення факту смерті та народження на окупованій території, аліменти чи заборгованість перші алгоритми. До нас звертаються порівно ті, кому вдалося виїхати, зокрема і закордон, і ті хто залишився в заручниках окупантів».

На фото: надання первинної правової допомоги переселенці. Фото з архіву ГО «Сімейне коло / громадська експертиза»

«Сімейне коло» допомагає не лише енергодарцям. Ще навесні 2022, коли Україна стикнулася із загрозою гуманітарної кризи, за активної співучасті Делятинської громади організація створила інформаційний штаб для ВПО громади, а це понад 2000 переселенців станом на літо 2022 року. Селищна рада відповідала переважно за залучення гуманітарної допомоги в громаду, а організація контролювала та координувала її видачу, а сьогодні надає інформаційний супровід 950 внутрішнім переселенцям які ще перебувають в громаді. Це громадяни з Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Харківської, Донецької, Луганської областей. Вони залишився у громаді, бо немає куди повертатися. 

«Сімейне коло / громадська експертиза» зібрала інформацію про потреби кожного з них, аби ніхто не залишився без допомоги. Окрім того, організація комунікує з великими фондами, впровадила п’ять грантових ініціатив. Завдяки цьому створено кімнату тимчасового перебування для переселенців та пункт незламності, інформаційний штаб облаштований технікою для безоплатної ксерокопії для ВПО, впроваджено  програми соціальної адаптації та інтеграції в місцеву спільноту для внутрішньо переміщених осіб.

На фото: один із інтеграційних заходів для переселенців та жителів громади. Фото з архіву ГО «Сімейне коло / громадська експертиза»

Із квітня по серпень 2022 року надавали первинну правову допомогу, займались організацією заходів для адаптації та інтеграції ВПО в життя громади, облаштували безкоштовні робочі місця для доступу до інтернету, налагодили надання безоплатної послуги з ксерокопії, запустили гарячу лінію для ВПО громади.

Впровадження мікро-грантової ініціативи за підтримки Програми розвитку Організації Об’єднаних націй (ПРООН) в Україні допоміг продовжити цей напрям роботи і у 2023 році й, окрім того, організація отримала підтримку й у межах проєкту «Розвиток спроможності місцевих ОГС  надавачів правової допомоги в Україні», який впроваджує Мережа правового розвитку за підтримки ПРООН та Уряду Канади.

«Проєкт «Розвиток спроможності місцевих ОГС»  для нас був неабияк своєчасним, — розповідає Людмила. — Добре, що ця можливість виникла не в перші місяці війни — бо то були трохи інші проблеми та виклики, а вже влітку, коли напрями діяльності самі-по-собі сформувалися. Дуже допомогла, тому що ти розумієш, що ти не один-на-один зі своєю ідеєю. Завдяки менторству, чітко виокремили напрями роботи і синхронізувати роботу команди, адже якісний правовий сервіс — це не лише робота юристів чи адвокатів, — це ще й чітка та фахова робота комунікаційнків, бухгалтерів, волонтерів.

У нас правова допомога безпосередньо надається для громадян з тимчасово окупованих територій  (Енергодарська громада) в онлайн режимі, через меседжери, в телефонному режимі для ВПО які в межах Україниу, для ВПО громади на штабі за графіком, але якщо і терміново поза ним треба комусь допомога, не ігноруємо, — говорить Людмила Сірко, — Зараз помічаємо таку тенденцію, що людям з тимчасової окупації найбільше «болить» первинка, а внутрішньо переміщеним особам — вторинка. У випадку надання вторинної правової допомоги, тобто звернення до суду, ми переадресовуємо до Надвірнянського Центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Івано-Франківської області. Однак, буває, що центр не може надати допомогу тієї якості, яку очікують переселенці, в цьому випадку ми допомагаємо знайти приватного юриста і вже він опікується на платній основі». 

Для довідки

Проєкт «Розвиток спроможності місцевих ОГС — надавачів правової допомоги в Україні» впроваджується Мережею правового розвитку за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та за фінансової підтримки Уряду Канади, наданої в  у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять  міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Канади, Данії, Німеччини, Японії, Нідерландів, Польщі, Швеції і Швейцарії.

Авторка: Галина Колесник, комунікаційна менеджерка Мережі правового розвитку 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.