bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Слов’янська «Теплиця» розвиватиме молодіжні простори на Львівщині
28.04.2023

Платформа Ініціатив «Теплиця» як простір для неформальної освіти, саморозвитку та творчості з’явилася у Слов’янську ще у 2015 році. За цей час команда організації допомогла створити чимало креативних просторів для молоді на сході країни. А після 24 лютого 2022 року саме ці молодіжні центри Донеччини першими зреагували на виклики війни, ставши гуманітарними штабами. Таким штабом стала і Платформа Ініціатив «Теплиця», яка протягом року залучала допомогу для людей та військових.

Після евакуації на Львівщину, команда «Теплиці» продовжила свою діяльність із розвитку молодіжного руху. Сьогодні за підтримки Європейського Союзу та ЮНІСЕФ, організація реалізує новий проєкт для молоді — #ТиХо. Проєкт включає підтримку діяльності молодіжних просторів, навчання молоді, а також проведення хакатону та конкурсів.

Про життя організації у час повномасштабної війни, активності в новій громаді, проєкти для допомоги вимушеним переселенцям та розвиток молодіжних просторів — в інтерв’ю для Європейського Простору розповіла Ганна Авдіянц, керівниця ГО «Платформа Ініціатив «Теплиця».

 

Ми почали забезпечувати гуманітарною допомогою сім’ї з дітьми

До 24 лютого 2022 року ми з командою впроваджували діяльність з розвитку молодіжних центрів та молодіжного руху на сході України. 

Ми думали, що це станеться на сході, ми це допускали, але особисто я ніколи не думала, що буде спроба захопити всю Україну, що будуть бомбити Київ, Львівщину…

Після 24 лютого, отримуючи підтримку від друзів та знайомих із-за кордону, ми почали забезпечувати гуманітарною допомогою сім’ї з дітьми та тих, кого вивозили з гарячих регіонів.

У той час Слов’янськ став перевальним пунктом — людей вивозили з Ізюму, Рубіжного, і вже тут вони сідали на потяг та їхали далі в інші міста України. Люди часто виїжджали просто в халатах, тапочках, їхали в тому, в чому були. Ми бачили, що матерям треба було надати хоча б найнеобхідніше — пляшки, воду, суміші.

У березні нашу ініціативу підтримав ЮНІСЕФ — до квітня 2022 року ми працювали у Слов’янську, допомагаючи дітям — на вокзалі роздавали памперси, дитяче харчування. 

У квітні наша команда була евакуйована в Дрогобич.

 

Було багато дітей, які потребували інтеграції в громаду

Приїхавши у Дрогобич, ми побачили, що в місцях компактного поселення переселенців було багато дітей, які потребували інтеграції в громаду. Маючи великий досвід роботи з молоддю та дітьми, ми почали працювати з дітьми із місць компактного поселення. За підтримки ЮНІСЕФ проводили анімаційні заходи для дітей, возили їх у розважальні центри та парки. 

Влітку наш давній партнер Фонд «Голоси дітей» запропонував впроваджувати діяльність з організації денних таборів для дітей. І нам це вдалося. Інтеграційні табори, де брали участь 50% місцевих дітей та 50% дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, відбулися у трьох громадах. Зокрема табір, який ми провели у Дрогобичі, допоміг нашим дітям адаптуватися до навчального процесу. Більшість дітей подружилися під час таборування і вже у школи йшли разом з місцевими. Навіть ті, хто подружилися під час табору, змінювали школи, щоб навчатися разом. Взимку ми повторили такий інтеграційний табір.

 

#ТиХо — тобто те, що хочеш ти

У лютому ЮНІСЕФ знову підтримав нашу ініціативу. Це проєкт консорціуму декількох організацій, що фінансується Європейським Союзом. 

Компонент нашої громадської організації Платформи Ініціатив «Теплиця» — робота у Дрогобицькій та Сколівській громадах. Ми надали допомогу молодіжним осередкам, просторам у місті Дрогобич, Стебник, Стрий і Сколе, щоб підтримати їхню діяльність. Тобто, є ініціативні групи, у яких є комунальні приміщення, діючі комунальні центри — зокрема в Дрогобичі громадська організація опікується молодіжним простором, в Стрию є також комунальний молодіжний простір. У Стебнику та Сколе ініціативні групи домовилися з місцевою владою і їм надали приміщення для таких просторів, а ми своєю чергою надали кошти для  такої роботи. 

В проєкті нашого консорціуму також є ще дві організації — це ГО «Лабораторія ініціативної молоді» з Ніжина, яка співпрацює з Ніжинським молодіжним центром та на базі цього центру впроваджує різні активності з молоддю, проводить заходи психоемоційної підтримки, з розвитку громадського активізму. Ще одна організація — це ГО «Сильно» з Івано-Франківщини, яка буде у 20 громадах впроваджувати діяльність з молоддю, надаючи підтримку для бібліотек. Йдеться про перетворення бібліотек у відкриті простори, точки тяжіння для місцевої молоді та дітей. Ці три організації отримали підтримку від Євросоюзу.

Цей проєкт також залучив фінансування від німецького державного банку розвитку KfW. Зокрема, підтримується Львівський обласний молодіжний центр, який планує створити 15 комунальних молодіжних центрів на Львівщині, та ГО «Молодвіж», яка у Львові розвиває 4 молодіжних простори й реалізовує програму ЮНІСЕФ — Upshift.

Проєкт #ТиХо — це про місце, де тихо, тут ти можеш себе комфортно почувати. Але водночас він пишеться через хештег #ТиХо — тобто те, що хочеш ти. В чотирьох осередках ми будемо створювати спільноти, прокачуватимемо лідерські якості, командотворення, менеджмент волонтерських програм. Також в межах компонента, який буде реалізовувати Платформа Ініціатив «Теплиця» — проведення хакатонів і втілення молодіжних проєктів, фінансово хочемо підтримати ідеї та ініціативи місцевої молоді та з числа ВПО.

 

Детальніше тут.

Контакти

  • https://euprostir.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.