bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Soft skills, які треба розвивати в дитині вже зараз, щоб вона була успішна в майбутньому
30.04.2023

На зображенні може бути: 1 особа 

Ймовірно, на батьківських зборах вам доводилось чути про дітей наступне: організує клас, душа компанії, з усіма знаходить спільну мову. Цей перелік характеристик можна віднести до soft skills, але це ще не все! До м’яких навичок також належать: критичне мислення, командна робота, лідерські якості, креативність, самодисципліна тощо.

Soft skills відрізняються від hard skills тим, що це навички, які більше про поведінку та мислення, особистісні риси: вміння говорити красиво і грамотно, виступати публічно, впевненість в собі тощо. Hard skills – про знання та інструкції, наприклад: керування автомобілем, знання математики, іноземної мови.

Є професії, що значною мірою вимагають саме м’яких навичок. Наприклад, менеджер з продажів, піарник, артист, дипломат тощо. Успіх у таких сферах залежить здебільшого від комунікативних навичок і креативного мислення. Утім, ці навички потрібні не лише для соціальних або креативних професій. Вони універсальні. Звісно, витягнути лише на soft skills буде важко, але поєднайте їх з hard skills і шанси дитини на успіх у будь-якій галузі істотно підвищаться.

 

Як розвивати soft skills? Окремих дисциплін для розвитку м’яких навичок, на жаль, не існує. Проте є певні поради, які можна використовувати вже зараз, щоб дитина була успішна у майбутньому:

1. Комунікація: навчіть дітей спілкуватися та слухати інших людей.

2. Співпраця: допоможіть працювати в команді, співпрацювати з однолітками та домовлятися.

3. Проблемне мислення: навчіть дітей розв’язувати проблеми та знаходити рішення в різних ситуаціях. Підтримуйте їх у використанні творчих методів у вирішенні.

4. Адаптивність: підкажіть та покажіть, як можна бути гнучкими до змін. Допомагайте їм у вирішенні різних завдань.

5. Лідерство: навчіть дітей бути лідерами та діяти як лідери в команді. Підтримуйте їх у вирішенні проблем та прийнятті важливих рішень.

Найкраще розвинути їх в дитині можна через ігри, наприклад: гра «Точка зору» для навичок комунікації, гра «Продовжуй казку» для вміння взаємодіяти з людьми. А для розвитку творчого мислення ідеально підійде арттерапія, створення аплікацій, танцювальні заняття – те, що робить Фонд «Професійний розвиток Харкова» з дітками в проєкті «СОС діти. Програма екстреної допомоги». Це все допомагає розвивати уяву і здатність фантазувати.

Цю публікацію виготовлено у межах Програми екстреної допомоги СОС Діти, що впроваджується МБО БФ СОС Дитячі Містечка. Зміст цього матеріалу є виключною відповідальністю ГО «Фонд «Професійний Розвиток Харкова» та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди СОС. Дитячі Містечка.

 

Довідка

Фонд «Професійний розвиток Харкова» – громадська організація, яка працює в Україні з 2013 року. Організація підтримує людей у професійному розвитку, дають можливості для отримання нової професії, підвищення своєї кваліфікації, розвитку навичок та свого потенціалу. З початком повномасштабної війни працюють у напрямку психологічної та освітньої допомоги дітям, підліткам та їхнім родинам.

СОС Дитячі Містечка – благодійна недержавна організація, що розпочала діяльність у 2003 році та працює задля попередження сирітства в Україні, розвитку сімейних форм виховання для дітей, позбавлених батьківського піклування та підтримки молоді, яка виходить з-під опіки..

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.