bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мистецтво допомагати: як Фонд «Ізоляція» підтримує громади та культуру в часи війни
26.05.2023

Робота з мистецтвом заради суспільства — саме такою була початкова ідея проєкту ZMINA 2.0. Проєкт Фонду «Ізоляція» передбачав реновацію будинку культури у Соледарі, дворічну мистецьку програму, активні поїздки мобільного культурного простору ГУРТОБУС, створеного зі старого пасажирського автобусу, регіонами України, а також підтримку мистецьких проєктів через субгранти.

Повномасштабна війна змінила все. Команда Фонду «Ізоляція», як і сотні інших громадських активістів, усі свої зусилля зосередила на розв’язанні нагальних проблем, спричинених війною. Проєкт ZMINA 2.0 був переформатований для надання невідкладної допомоги населенню та підтримки організацій, професіоналів\ок культури під час війни.  

Як трансформувалась діяльність Фонду «Ізоляція», кому та як допомагає сьогодні проєкт ZMINA 2.0. — в інтерв’ю Європейському Простору розповіла Єлизавета Чернова, координаторка проєкту ZMINA 2.0.

 

Соледар: повернення ІЗОЛЯЦІЇ на Схід після вимушеного вигнання

Фото: izolyatsia.org

У 2020 році, маркуючи своє 10-ліття, шість з яких інституція знаходилася у вимушеному вигнанні в Києві, фонд ІЗОЛЯЦІЯ оголосив про повернення на Схід України, а саме у місто Соледар в Донецькій області.

Соледар було обрано для створення постійної бази на Сході через низку стратегічних, культурологічних та навіть сентиментальних факторів. Саме у соляних шахтах Соледару в 2011 році почався проєкт відомого на весь світ китайського художника Цая Гоцяна «1040м під землею», який згодом було презентовано в ІЗОЛЯЦІЇ в Донецьку. 

Фото: izolyatsia.org

Цей проєкт, а також інші культурні інтервенції сформували у місцевої громади уявлення про потенціал культури в процесі структурної трансформації індустріальної спадщини та ревіталізації регіону. ІЗОЛЯЦІЯ ж, своєю чергою, власним прикладом, та за допомогою реалізованих художніх проєктів послідовно досліджувала та втілювала різноманітні практики постіндустріальної ревіталізації, завжди підкреслюючи визначальну роль креативних індустрій та сучасного мистецтва у цьому процесі.

ІЗОЛЯЦІЯ створила постійну базу у місті Соледар, що включала офіс та невеличкий мультифункціональний простір для проведення освітніх, виставкових та партисипативних проєктів. Іще одним важливим вектором було створення постійно діючої програми резиденції, яка у парі з київською резиденцією дозволяла приймати більше міжнародних і українських художників. Такий формат надавав можливість митцям працювати безпосередньо з локальним контекстом та втілювати проєкти із залученням громади та/або site-specific проєкти, які були визначальними для ІЗОЛЯЦІЇ в донецький період.

Фото: izolyatsia.org

Проєкт ЗМІНА 2.0 саме й був розроблений для Соледару й базувався на попередніх проєктах ЗМІНА (ЗМІНАЗМІНА: Імпульс) та Гуртобус (Кіноклуб ГуртобусГуртобус. Родинний альбомCommunity Culture Bus / Гуртобус).

 

ZMINA 2.0 для допомоги населенню у час війни

Оригінально проєкт ZMINA 2.0 мав би працювати з мистецтвом заради суспільства. Проєкт передбачав реновацію будинку культури у Соледарській МТГ, дворічну мистецьку програму спільно з відділом культури та будинком культури Соледарської МТГ, а також активні поїздки ГУРТОБУСУ різними регіонами України протягом 2022-2023 років, разом з наданням субгрантів для створення мистецьких проєктів.

Коли почалася повномасштабна війна російської федерації проти України, ми почали спостерігати, як громади просто гасили вогонь на своїх місцях: з нападами, з ВПО, з браком ресурсів. Виникла гостра потреба у наданні невідкладної допомоги, тому проєкт ZMINA 2.0 було переформатовано для допомоги потерпілому від війни населенню України та підтримки організацій, професіоналів\ок культури. 

Фото: Facebook-сторінка Сіверської Військової Адміністрації

Тепер реалізація проєкту ZMINA 2.0 зосереджена в двох напрямках: 

  1. Покриття основних потреб людей, що постраждали від війни

Підтримка на закупівлю обладнання чи побутової техніки, часткове проведення ремонтних робіт в прихистках, де проживають ВПО, допомогу в підготовці до зими/утеплення громад (шляхом закупівлі генераторів, дров, обігрівачів, котлів, та ін. речей, видача продуктових та гігієнічних наборів ВПО, перевезення невідкладної допомоги). 

Таким чином ми допомагаємо та доповнюємо зусилля місцевих рад щодо полегшення життя людей, які постраждали від війни. Заявки на допомогу подаються виключно представниками місцевої влади. Також важливою складовою даного напрямку є допомога та підтримка місцевих громад у створенні власних механізмів реагування на надзвичайні ситуації, в підвищенні стійкості, особистої безпеки та соціальної згуртованості не лише на папері, а й ефективно втілюючи у життя. 

      2. Субгранти для мистецьких проєктів 

З початком російського вторгнення в Україну більшість українських культурних закладів, митців та дієвців культури змінили фокус на безпосередню допомогу членам своїх громад, роботу з внутрішньо переміщеними особами, залучення до культурної дипломатії, підтримку українських захисників, збереження культурної спадщини, документування та рефлексії щодо пережитих жахів війни. 

Культурні заходи сприяють підвищенню стійкості та адаптивності членів громади під час війни, а робота з молоддю надає молодшим членам громади можливості відвідати освітні та мистецькі заходи, дозволяючи батькам піклуватися щодо проблем, пов’язаних з війною. 

Будучи однією з найактивніших груп у суспільстві, українські митці та дієвці культури одразу почали розвивати та реалізовувати діяльність у своїх громадах чи місцях свого перебування. Наразі напрямок субгрантів є ефективним механізмом для продовження культурного життя та підтримання духу національної боротьби за свободу і незалежність.

Майже за рік реалізації проєкту нам вдалося у напрямку «Невідкладна допомога населенню»:

  • - допомогти 212 741 бенефіціару з 18 областей;
  • - забезпечити основним обладнанням 29 притулків в 12 областях;
  • - провести ремонтні роботи в 4 прихистках;
  • - забезпечити зимівлею/утепленням 25 громад з 10 областей;
  • - роздати понад 12 998 пакунків з продуктовими наборами та 1955 пакунків з гігієною.

Фото: Кіптівська сільська рада

Для облаштування комфортних умов у прихистку для ВПО в Одеській області закуплено меблі та техніку. Фото: Facebook-сторінка Болградської районної державної адміністрації

Фото: Білобожницька громада 

Надалі ми продовжуємо обробляти заявки від місцевих громад на підтримку постраждалого населення.

У напрямку «Субгранти для мистецьких проєктів», ми:

  • - підтримали 27 культурних проєктів під час першої хвилі субгрантів;
  • - провели 108 заходів у 17 областях в рамках цих культурних проєктів;
  • - залучили до культурних проєктів 26 органів місцевого самоврядування;
  • - у проєктах взяли участь 331 митець, 5337 бенефіціарів, які відвідали заходи.

Але на цьому наша команда не зупиняється. Наприкінці 2022 року ми провели другу хвилю субгрантів, на яку подалися 264 заявки, з них було підтримано 44 проєкти.

Під час реалізації проєкту ми розробили платформу, яка дозволяє приймати заявки як від місцевих громад, так і від субгрантерів на підтримку культурних проєктів. Хочеться зазначити, що дана платформа є інноваційною на благодійному ринку, який в умовах війни переформатувався на надання невідкладної допомоги. Саме легкість в використанні, зручність, зрозумілість та прозорість робить дану платформу інноваційною.

 

Детальніше тут.

Контакти

  • https://euprostir.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.