bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Києві презентовано напрацювання проекту з протидії корупції на локальному рівні
21.07.2023

20 липня в УКРІНФОРМ відбулась презентація напрацювань проекту «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права» за підтримки програми МАТРА Посольства Королівства Нідерланди, який реалізовувався у 3 пілотних областях – Чернігівській, Сумській та Харківській.

Відео прес-конференції

Доповідачами на прес-конференції були:

  • Есселін ван Ертен, заступниця голови місії Посольства Нідерландів в Україні
  • Олександр Підгорний – ГО «Чернігівський Центр Прав Людини»
  • Наталія Дрозд – ГО «Центр Доброчин»
  • Євгеній Малецький – ГО «Чернігівська Правозахисна Спілка»
  • Анжела Мойсеєнко - Благодійна організація «Чернігівське відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»
  • Владислав Максименко - ГО «Громадський моніторинг України»
  • Павло Іванін – ГО «Слобожанський ресурсний центр»

Розпочинаючи захід, керівник проекту Олександр Підгорний (ГО «Чернігівський Центр Прав Людини») поінформував, що метою проекту було підвищення рівня участі органів громадянського суспільства у реалізації антикорупційної реформи на місцевому рівні в північній частині України: Чернігівській, Сумській та Харківській областях.

Суть антикорупційної реформи полягає у створенні ефективної системи запобігання корупції, заснованої на громадському порядку, доброчесності та громадському контролі. Це означає:

- посилення спроможності ОГС протидіяти корупції

- підвищення обізнаності громадськості щодо антикорупційної реформи

- посилення громадського контроль за діяльністю місцевої влади.

Есселін ван Ертен, заступниця голови місії Посольства Нідерландів в Україні зазначила, що посольство радо підтримує цей проект і саме завдяки таким організаціям, як Ваші, посадовці знають, що громадяни спостерігають за ними.  Вона сподівається, що досвід протидії корупці на локальному рівні буде корисним і для інших громад по всій Україні.

Протягом діяльності проекту було підтримано 25 антикорупційних розслідувань, 15 громадських організацій підвищили свій професійний потенціал для здійснення нагляду за місцевою владою, моніторингу антикорупційної реформи на регіональному/місцевому рівнях та проведення антикорупційних розслідувань. Також 15 ОГС запровадили антикорупційну політику та етичні кодекси в своїх організаціях, дотримуються їх та сприяють запровадженню стандартів доброчесності серед громадянського суспільства.

Експерт проекту Наталія Дрозд (ГО «Центр Доброчин») підкреслила, що перш за все, корупція є симптомом недосконалої системи управління і каральні заходи самі по собі можуть мати лише обмежений вплив на зменшення корупції. Вони повинні бути частиною всебічної стратегії для зменшення простору корупційних дій. Саме тому належне управління, доброчесність, контроль та запобігання корупції є невід’ємною частиною антикорупційної реформи в Україні.

Учасники пресконференції, представники чотирьох ГО розповіли про свій досвід, про мережу антикорупційних громадських організацій на Харківщині, Чернігівщині та Сумщині.

 

  • Павло Іванін (ГО «Слобожанський ресурсний центр») представив результати напрацювань мережі громадських організацій, які працювали на Харківщині та виконували проєкти, спрямовані на боротьбу з корупцією під час проведення публічних закупівель у сфері екології, природних ресурсів, відбудови, освіти та соціальної сфери на території Харківщини;
  • Владислав Максименко (ГО «Громадський моніторинг України») розповів про моніторинг публічних закупівель, аналіз способу життя посадових осіб та рішень органів місцевого самоврядування — основні напрямки діяльності в межах проєктів.
  • Євгеній Малецький (ГО «Чернігівська Правозахисна Спілка») розповів про ініціативу антикорупційного дорожнього контролю, що реалізовувалася на Чернігівщині і була зосереджена на сфері дорожнього будівництва.
  • Голова правління Благодійної організації «Чернігівське відділення благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» Анжела Мойсеєнко розповіла про проблему забезпечення молочними сумішами дітей, народжених ВІЛ-позитивними жінками (у межах профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини); закупівля цих сумішей до 2018 року здійснювалася коштом державної програми, а після цього була передана у відання органів місцевого самоврядування.

Учасники проекту, 21 ОГС з Чернігівської, Сумської та Харківської областей дійшли узгоджених висновків стосовно наступного:

  • поширення інформування про кращі практики у сфері протидії корупції стане поштовхом для більш активного використання інструментів громадського контролю, надасть натхнення та ідеї для реалізації нових ініціатив у цій сфері
  • визнати за необхідне ініціювати подальше всебічне обговорення шляхів залучення громадськості до процесу протидії, сприяння більшій прозорості і відкритості управління та неухильного дотримання демократичності процесів врядування
  • усвідомлюючи необхідність надання громадянам можливостей впливати та брати участь у виробленні політики, продовжити роботу щодо розробки та вдосконалення технологій, покликаних цьому сприяти
  • в процесі подальшого удосконалення Єдиної системи електронних  публічних закупівель ПроЗорро (ProZorro) в Україні необхідно дотримуватись спрямування на послідовне підвищення ступеню участі громадян у процесах
  • провадити подальшу консолідацію зусиль регіональних партнерів в сфері протидії корупції та сприяти залученню організацій громадянського суспільства до активізації процесів
  • сприяти побудові тісніших партнерських відносин, що забезпечить зміцнення довіри у суспільстві та посилить суспільний діалог щодо необхідності протидії корупції.

Проект «Підтримка антикорупційних ОГС для зміцнення верховенства права» впроваджується громадською організацією «Чернігівський Центр Прав Людини» за підтримки Програми МАТRА Посольства Королівства Нідерландів.

Контакти

  • ГО “Чернігівський Центр Прав Людини”
  •  www.pravocn.org.ua

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.