bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Микола Стецьків: історія наполегливості та впертості ветерана-підприємця
10.08.2023

Файнаberry – це фермерське господарство у селі Гончари. Команда про себе говорить, що саме тут у них росте дивовижно солодка та екологічна полуниця з травня по листопад. 

І, уявіть, цю солодку та запашну ягоду можна замовити додому, передплатити, як газету, на рік, або назбирати на полі самостійно. Збирати на полі, кажуть, – улюблене заняття гостей, адже полуниця так – найсмачніша. Саме тому батьки з дітками, компанії друзів приїжджають сюди, аби відчути насолоду від роботи на полі, влаштувати пікнік та побути разом.

Власник полуничного бізнесу і переможець конкурсу “Варто робиТИ своє” від Українського ветеранського фонду Мінветеранів та БФ “МХП-Громаді” Микола Стецьків — ветеран російсько-української війни, батько п’ятьох дітей.

Історія Миколи — це історія наполегливості та впертості. Він пішов на війну добровольцем батальйону “Львів”. За 2014-2015 роки Микола мав три ротації. У 2015-му повернувся з фронту до дітей та дружини.

Микола Стецьків

Після повернення з війни Микола думав чим зайнятися, щоб і родину забезпечити, і справа подобалася. До війни він працював на будівництві, але повертатися туди вже не мав бажання. У службі зайнятості записався на навчання для бізнесменів-початківців і отримав свій перший грант — 28 тисяч гривень на власну справу ФайнаBerry.

«На ці кошти ми купили 2 тисячі кущів ягід. На той момент я нічого не знав ні про необхідність добрив, ні про кислотність ґрунтів, ні про сорти полуниці. Все робилось навмання. Знання ми черпали із роликів на YouTube» — зізнається Микола.

ФайнаBerry

Далі був складний шлях спроб і помилок, невпинної праці. Микола отримав від держави клаптик землі під Львовом – 10 соток і разом із дружиною Іванною вони подавалися на гранти в різні профільні фонди, зверталися до кредитних спілок. 

Мали кілька невдач — одного разу з 2000 саджанців вижило тільки 800, або вклали гроші в нову теплицю, а вона виявилася не надто придатною саме для полуниці. Проте подружжя наполегливо продовжувало пробувати далі, вчитися й набувати досвіду в новій для себе справі.

Микола вкладає душу в свою справу, й пишається тим, що веде бізнес чесно та з повною віддачею. Сьогодні «ФайнаBerry» має надійні теплиці, де ризики втрати врожаю мінімальні. Десятки сортів полуниці ретельно підібрані для різних сезонів, Микола використовує для них екологічно безпечні, сертифіковані препарати захисту.

Підтримуймо своє, підтримуймо ветеранів і підтримуймо нашу країну. 

Більше про конкурсні програми від Українського ветеранського фонду Мінветеранів довідайтеся на сайті: https://veteranfund.com.ua/contests/ 

пригощає побратимів

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.