bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма DOBRE показала журналістам 8 областей, як відновлюються громади Чернігівщини
14.08.2023

25 журналістів із восьми областей України  побували у Сновській, Корюківській та Сосницькій громадах Чернігівщини в рамках престуру Програми USAID DOBRE. Вони побачили, як відновлюються і розвиваються північні населені пункти, долаючи непрості виклики сьогодення.

Секретар Сновської ради Наталія Авдієвська ознайомила медійників із роботою молодіжного центру «САМ», назва якого означає «сновська активна молодь». Обладнання для нього на суму понад 290 тисяч гривень було закуплене Програмою DOBRE й відкриття центру відбулося у січні минулого року в приміщенні місцевого будинку культури.

«Розвиток молодіжного руху – пріоритетний напрямок нашої громади, - каже голова молодіжної ради при міському голові Ірина Єрмоленко. – Ми вже проводили і вело-квести, й перегляд фільмів під відкритим небом, й різноманітні акції та творчі проєкти.  Також отримали мобільну сцену від Програми DOBRE, закупили до неї звукове та світлове обладнання, але вирішили, що організуємо перший концерт на ній до дня нашої перемоги».

Також журналісти ознайомилися із LED проєктом Сновської громади в ліцеї N1, який очолює Алла Єрмоленко. З допомогою Програми DOBRE тут створюють швейний коворкінг для учнів ліцею. Загальний бюджет проєкту складає 1,28 мільйона гривень, в тому числі 200 тисяч – із місцевого бюджету на ремонт приміщень. А ще приступають до реалізації наступного проєкту – медійної лабораторії із фото- та відеостудіями, вартістю 420 тисяч гривень (з них 365 тис. грн – допомога Програми DOBRE).

«Сновськ досі загоює рани. У громаді не засадили більше половини полів. Тут більше не ходять у ліс по гриби. Тут оплакують убитих і чекають полонених, - ділиться враженнями від побаченого буковинська журналістка Марина Корпан із видання «Букінфо». - Але в Сновську багато патріотичної молоді. Вони створили САМ - клуб, де активно, волонтерять і розвиваються. І ще в Сновську знають, що до них наразі не прийде інвестор. Не сподіваючись ні на кого, розвиваються самі. За підтримки програми DOBRE створюють швейну майстерню і мріють випустити сновський бренд одягу. За понад рік після окупації Сновськ оживає. Живе…»

«Найкраща інвестиція – це інвестиція в людей», - переконаний голова Корюківської громади на Чернігівщині Ратан Ахмедов. Він показав медійникам улюблені місця корюківської молоді – облаштовану зону відпочинку на березі річки Бречиця з волейбольним майданчиком та молодіжний центр «КУБ». У планах – влаштування ще декількох різних просторів для дозвілля і розвитку дітей та молоді.

«Саме молодь проголосувала за проєкт створення відпочинкової зони біля Бречиці, - розповів Ратан Ратанович. – Програма DOBRE допомогла нам закупити необхідне пляжне обладнання для цього на суму майже 260 тисяч гривень, і зараз часто бувають дні, коли там яблуку ніде впасти, - настільки людно. Особливо, коли обидві наші волейбольні команди тут проводять свої змагання. Тож  думаємо, як надалі розширювати зону відпочинку. Аби вона могла вміщати всіх бажаючих».

Попри те, що сьогодні Корюківка переживає непрості економічні часи, одним із потужних наповнювачів місцевого бюджету є районна лікарня, яка охоплює своєю допомогою не тільки мешканців громади, а й усієї північної Чернігівщини. Цьому, зокрема, сприяє і оснащення закладу сучасним обладнанням, в тому числі від Програми DOBRE.

«Завдяки ендоскопічному комплексу, який нам торік придбала Програма DOBRE, ми тільки цього року здійснили 485 гастроскопій та 48 колоноскопій, - розповів лікар-хірург КНП «Корюківська ЦРЛ» Віктор Бондаренко. – На цьому ж обладнанні поступово впроваджуємо послугу поліпектамії, а також можемо з його допомогою зупиняти внутрішні кровотечі. Загалом, послугами нашої лікарні користуються близько 150 тисяч мешканців Чернігівщини, з них із нашої громади лише 20 тисяч».

Вартість такого проєкту становила понад 3,1 мільйона гривень. З них 1,64 мільйона – внесок програми DOBRE.

Сосниця - ще одна унікальна громада на Чернігівщині. Саме там зʼявився на світ кінорежисер Олександр Довженко. В громаді досі збереглася його садиба з речами вжитку, - тут облаштували прекрасний музей.

У Сосниці на сирзаводі виготовляють органічні тверді сири неймовірних смаків, а місцева швейна фабрика «Еліта мода» шиє чудову нижню білизну з високоякісних тканин країн Балтії. Разом із селищним головою Андрієм Портним журналісти переправилися на протилежний берег Десни на місцевому паромі, а також оглянули об’єкти, які реалізіуються в громаді завдяки Програмі USAID DOBRE.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.