bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні на 1 кандидата в усиновлювачі приходиться 10 дітей-сиріт, і 70% дітей – старші 11 років
15.09.2023

«Більшість дітей-сиріт зараз влаштовані до сімейних форм виховання – перебувають під опікою, у дитячих будинках сімейного типу (ДБСТ), прийомних сім’ях, тимчасово влаштовані у сім’ї родичів. Але є діти,  евакуйовані у тому числі за кордон, які досі не мають статусу – продовжують бути в інтернатних закладах», – розповідає Дар‘я Касьянова, голова правління ГС «Українська мережа за права дитини» Дар‘я Касьянова. 

За даними Національної соціальної сервісної служби зараз в Україні усиновити дитину хочуть 1656 людей, а очікують усиновлення – 15 697 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За період повномасштабної війни було усиновлено близько 700 дітей, за даними Василя Луцика, голови Національної соціальної сервісної служби [дані за 19 липня 2023 року — ред.]. 

«Більшість хочуть усиновити здорову дитину до 5 років, але таких дуже мало. Значно більше дітей старше 11 років – понад 70%. І майже половина з них мають братів чи сестер, яких не можна роз’єднувати. Мало хто наважиться усиновити одразу сімейну групу по 3 чи 10 дітей», — розповідає Дар‘я Касьянова. 

Також люди побоюються всиновлювати дітей, які мають якісь діагнози чи інвалідність. Проте за словами Дар’ї, дві третини малечі у будинках дитини не мають соматичних та неврологічних захворювань. Більшість діагнозів взагалі спірні – немає достатньо підстав для діагнозів чи наявних анатомічних особливостей, характерних для певного віку. 

«Третина дітей-сиріт (орієнтовно 4584) перебувають в інтернатах. Існує думка, що в таких закладах лише діти з інвалідністю, але це не так. Торік ми моніторили причини потрапляння дітей у декілька будинків дитини та вивчали діагнози. У більшості не було складних захворювань. А причини соціальні – батьки просто не справлялись з вихованням. Тому так важливо розвивати соціальні послуги в громадах, що допоможуть зберегти родини та зменшити кількість дітей в інтернатних закладах», – додає Дар‘я. 

Нагадуємо, що у 2023 році святкування Дня усиновлення перенесли з 30 на 17 вересня.  Саме усиновлення відповідає кращим інтересам дитини та є пріоритетним – дитина перестає бути сиротою чи позбавленою батьківського піклування та залишається у сім’ї після свого повноліття.  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.