bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Виклики і перспективи надання соціальних та реабілітаційних послуг в громадах Львівщини й Закарпаття
25.09.2023

Поліпшити рівень інклюзії та розширити спектр доступності соціальних те реабілітаційних послуг населенню– такі цілі ставлять перед собою учасники амбітного проєкту, який реалізується на заході України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та щирої підтримки американського народу через Проект USAID «ГОВЕРЛА» займається Громадська організація «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу».

Організація реалізує проєкт «Адвокати покращення соціальних послуг в умовах воєнного стану для потерпілих та громад Львівської та Закарпатської областей», партнером якого є Державна реабілітаційна установа «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас», що пережив вже друге переміщення з 2014 року та у теперішній час знайшов притулок на Прикарпатті.

Старт реалізації було покладено влітку. Вже сьогодні учасники можуть говорити про десятки наданих консультацій, тисячі кілометрів доріг територією України, моніторинг інклюзивності послуг громад, проведення тематичних «круглих столів» з обговоренням перспектив розширення спектру послуг для населення громад.

Зокрема, у Городоцькій, Жовківській та Сокільницькій громадах Львівської області, а також Міжгірській, Полянській та Ясінянській Закарпатської були проведені круглі столи «Проблеми та перспективи надання соціальних послуг у громадах, таких як: реабілітація жінок, дітей та дорослих з інвалідністю, внутрішньо-переміщених та інших осіб, які постраждали від військової агресії».

Понад сто осіб вже було задіяно у проєктних заходах громадської організації.

«Інклюзія будь-якого простору, де надаються послуги, повинна знайти свої прояви не тільки в його фізичній, архітектурній складовій. Вона повинна стати частиною культури кожного спеціаліста на власному робочому місці та стати частиною культури для створення комфортного оточуючого інформаційного, психологічного та когнітивного, цифрового середовища, щоб забезпечити доступність послуг всім без виключення. Завдяки підтримці Проекту USAID ГОВЕРЛА в Україні сьогодні вже запроваджується низка проектів, спрямованих на підвищення рівня інклюзії в громадах. І проєкт ГО «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» - є маленькою, але також значною частиною цього процесу», - відмічає радниця з питань інклюзії Проекту USAID «ГОВЕРЛА» Ганна Борова.

Лідерка ГО «Жінки та діти з інвалідністю Північного Донбасу» Надія Поламарчук розповідає, що в рамках проєкту «Спільними діловими зустрічами ми запросили до діалогу керівників громад, представників служб та структур, які надають соціальні послуги населенню, активних мешканців. Вирішувати проблеми людей з інвалідністю неможливо без постійних консультацій із такими людьми та громадськістю. Ефективний результат можливий, якщо до процесу підключено всіх зацікавлених осіб».

І бачимо вже позитивні кроки. Завдяки підтримки проєкту «ГОВЕРЛА» у вигляді гранту, в тому числі для посилення спроможності переміщеного зі сходу до м. Івано-Франківськ реабілітаційного центру «Донбас» міською владою виділено додаткове приміщення для розширення чисельності слухачів Центру та можливості цілодобового користування послугами реабілітаційного Центру. З керівниками громад підписані Меморандуми про співпрацю. Надані консультації працівникам інклюзивно-ресурсних центрів, закладів охорони здоров ‘я, здійснюється пошук активних громадських діячів для підвищення рівня компетенцій та взаємодії з відповідних питань та адвокації покращень в громадах.

«Ми побували у шести населених пунктах, – каже координатор проекту, керівник ДРУ ЦКРОІ «Донбас» Світлана Фоміна. – Очевидно, що найгостріше на місцях стоїть проблема відсутності комплексної інформації та системного бачення розвитку сфери реабілітації на місцях. Тому, керівникам важко правильно швидко налагодити процес надання цих послуг. Водночас мешканці не мають уявлення про те, які послуги їм надаються державою безкоштовно, та готові їхати за кордон, платити великі гроші».

Але проєкт не закінчується. Вже найближчим часом у містах та селищах з’являться громадські адвокати, радники, об’єднані в мережу, до завдань яких і входитиме надання консультацій населенню та підтримки громадських зв’язків з необхідними службами та їх спеціалістами.

Доєднатись до цієї мережі можна пройшовши навчання. Немає ні вікових обмежень, ні обмежень щодо спеціалізації. Головне - бажання бути корисним суспільству, бути провідником ідей покращення соціальних послуг в громаді. Оголошення про набір на навчання розміщено на сайті Інформаційна платформа «Громадськість» http://surl.li/kkytn

Запрошуємо на навчання !

З багатьох добрих справ складається одне єдине глобальне полотно, ім’я якому Світ без обмежень, інклюзивний та зручний для всіх.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.