bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Львові відбувся тренінг для тренерів «Дані Порталу ІПВГ: прозорість та підзвітність»
25.09.2023

21-22 вересня 2023 року ГО “Нова Енергія”провела тренінг для тренерів «Дані Порталу ІПВГ: прозорість та підзвітність» у Львові. Захід відбувся в межах проекту “Підтримка  впровадження Порталу ІПВГ для забезпечення прозорості відновлення видобувного сектору та енергетичного переходу в Україні” (EITI4RESETUA) за фінансової підтримки проєкту «Ефективне державне управління завдяки GovTech і прозорості в Україні», що впроваджується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини.

Метою тренінгу було формування організаційного, методологічного та технологічного аспектів роботи з відкритими даними видобувної галузі та ознайомлення з можливостями Порталу ІПВГ для тренерів, які надалі проводитимуть роз’яснювальну роботу стосовно можливостей Порталу ІПВГ для органів державної влади, місцевого самоврядування, ЗМІ та громадськості у регіонах. 

Привітав учасників та одразу обґрунтував важливість створення багатосторонніх груп для впровадження ІПВГ на регіональному рівні експерт з організації роботи національного секретаріату ІПВГ Віталій Филенко.

Вже досить багато було зроблено на державному рівні, тому настав час зосередитись над впровадженням ІПВГ на регіональному рівні. Саме для підвищення контролю за виконанням вимог Стандарту ІПВГ та вирішенням проблем локально є дуже важливим створення багатосторонньої групи з імплементації ІПВГ на регіональному рівні” - зазначив він.

У продовження цієї теми голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини  Орест Микита  навів яскравий приклад - ситуацію з виливом нафти біля житлових будинків в Бориславі. Саме вирішення питань локального характеру, мали б входити до компетенції таких багатосторонніх груп, адже завдяки такому майданчику громадськість, компанії та влада матимуть змогу домовлятися про співпрацю та доносити людям інформацію про видобуток корисних копалин на місцях, роблячи його більш екологічним, ефективним та інвестиційно привабливим.Однією з причин ініціювання регіональних БГ ІПВГ є недостатня представленість і участь у процесі прийняття рішень на національному рівні, зокрема в БГ ІПВГ, регіональних громадських організацій, органів місцевого самоврядування та регіональної влади, на території яких ведеться видобуток. А це в свою чергу призводить до того що, не завжди враховано усі інтереси та потреби видобувних громад. 

Одним із ключових інструментів, що допомагає забезпечити цю прозорість і ефективність у галузі видобутку природних ресурсів, є Стандарт ІПВГ. У 2023 році були внесені певні зміни до стандарту ІПВГ, і важливо, щоб тренери були готові до їх імплементації “на місцях”.

Про зміни в Стандарті ІПВГ 2023 та рекомендації до їх імплементації розповіли менеджер проєктів ГО “Нова Енергія”, Наталія Перетятько та кандидат з наук державного управління зі спеціальності  «Механізми державного управління», Тетяна Покотило.

Зміни - це отримання командою, людьми чи компаніями нових ідей чи моделей поведінки, того чого вони раніше не робили тому при створенні регіональної багатосторонньої групи ІПВГ, ми, в першу чергу, повинні показати, яка буде з цього вигода громадам” - підкреслила Тетяна Покотило.

Другий день тренінгу був зосереджений на питаннях відкритих даних та їх прикладних аспектах використання у видобувному секторі. 

Менеджер продукту Портал ІПВГ, Марина Бузань-Свірська підкреслила: “Відкритими можуть називатися дані, які можливо опрацювати та автоматизувати без втручання людини. Ці дані мають бути актуальними, верифікованими та регулярно оновлюватися. Саме забезпечення всіх цих вимог робить Портал ІПВГ прикладом для інших державних порталів відкритих даних та забезпечує довіру від його користувачів”.

На завершення тренінгу, ми попросили кілька учасників поділитися своїми враженнями та відгуками:

  • Менеджерка з організації консультативних послуг в сфері забезпечення сталого розвитку Dixi Group, Вікторія Коваленко:

Тренінги - це гарна можливість особисто обмінятись досвідом, обговорити зміни до законодавства та стан системи надрокористування в Україні. Дуже дякую за організацію цього заходу. Особисто я для себе винесла багато  корисної інформації, яку надалі планують застосовувати на практиці безпосередньо в своїй роботі.”

  • Психолог ІФ ОГО “Станіславська правозахисна група”, Ірина Опанасюк:

Тренінг включав багато аспектів. Учасники були активними комунікабельними і навіть була присутня позитивна агресія. Особливо сподобалась командна робота, оскільки учасники ділилися досвідом та допомагали один одному у виконанні спільного завдання. Сподіваюся, що в майбутньому такі зустрічі, тренінги будуть проводитись ще не один раз”

  • Голова ІФ ОГО “Станіславська правозахисна група”, Андрій Малетин:

Я народився та жив в громаді, де ведеться видобування тому знаю з якими труднощами часто зіштовхується населення при комунікації з видобувними компаніями та які наслідки це має. Імплементація ІПВГ на регіональному рівні допоможе зробити процес видобування прозорим та підзвітним для того, щоб громади мали можливість отримати певний контроль над процесом надрокористування, оскільки надра є власністю народу України. Саме тому такі тренінги є необхідними.”

  • Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технологій і безпеки життєдіяльності ХНЕУ ім. С. Кузнеця, Юрій Буц:

Мені було дуже приємно брати участь у цій зустрічі тому, що цей тренінг є кроком до спільної мети, а саме до того, щоб наша країна розвивалась. ІПВГ є одним із потужних аспектів щодо розвитку України, в тому числі боротьби з корупцією, яка є досить поширеним явищем. Я сподіваюсь, що такі тренінги ще будуть проведені в інших містах України зокрема й в громадах для того, щоб розвивати Ініціативу прозорості видобувних галузей”.

Тренінг “Дані Порталу ІПВГ: Прозорість та Підзвітність” став успішним кроком у розвитку тренерів на регіональному рівні. Учасники отримали цінні знання та навички, які допоможуть їм сприяти прозорості та підзвітності у видобувних галузях. Для подальшого розвитку цієї ініціативи надзвичайно важливо, щоб тренери мали навики та знання використання даних порталу ІПВГ і сприяли їх впровадженню у практики громад.

Контакти

  • https://nova-energiya.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.