bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Історія одного буса про співпрацю та взаємодопомогу
27.09.2023

Громадський сектор за час повномасштабної війни показує якісні приклади об’єднання та взаємопідтримки. Ця історія саме про те, як на Івано-Франківщині переміщені та місцеві організації знайшли, чим можуть бути корисними одне одному й так робити більше для наближення перемоги. 

Почалося все ще навесні 2022 року, коли у Польщі місцеві волонтери за фінансової підтримки міжнародної організації Mercy Corps придбали вантажний мікроавтобус. Зробили вони це у партнерстві з центром громадянського суспільства зі Слов’янська “Друкарня”, громадською організацією “Сильні громади” та Fundacja IRCE

З Польщі транспорт доправили в Івано-Франківську область, а вже тут вирішили надавати його місцевим організаціям, які допомагають переміщеним людям. Таким ключовим партнером стала Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”. Але загалом бус об’єднав та допомагав впродовж року одразу чотирьом організаціям. 

 

Вантажі туди, де важко доїхати

Молода Просвіта” була однією з перших, кому прислужився вантажний транспорт, бо від початку повномасштабної війни команда посилено займалася гуманітарною допомогою. В Івано-Франківську навіть відкрили свій хаб, що складається з двох складських приміщень. Як розповіла керівниця “Молодої Просвіти” Євгенія Бардяк, спершу допомогу відправляли у місця, які зазнавали сильного вогневого ураження: Харків, Чернігів, міста Донбасу. Пізніше зосередили сили виключно на переміщених людях по Івано-Франківські області. Щоб доправити вантажі, зверталися по підтримку до жителів громади, які мали свій транспорт. Згодом вирішили вже шукати більш сталого партнерства.

Наші друзі зі Слов’янська знали, що ми гуманітарно підтримуємо переміщених людей, тому восени 2022 року зголосилися разом з нами розвозити пакунки для ВПО. Згодом ж передали транспорт у розпорядження нашої команди. Це дуже підтримало. Бо тоді мали багато і продуктів, і засобів гігієни, які необхідно було довезти у населені пункти”, - зазначила Євгенія Бардяк.

Переважна більшість маршрутів “Молодої Просвіти” - віддалені села Івано-Франківщини. Туди складно добиратися через гірську місцевість та розбиті дороги. Проте команда їхала, бо там теж живуть люди з інших регіонів. Загалом доставили приблизно 5 тисяч упаковок сухого молока, 3 тисячі пачок пластівців, 1 тисячу сформованих продуктових, гігієнічних наборів, понад 2 сотні підгузників та інші речі. 

 

Херсонські борщі та одяг для нужденних

Нещодавно громадська ініціатива “Херсон Нескорений” відзначила в Івано-Франківську свою річницю заснування. Її створили і розвивають мешканці Херсонщини, які евакуювалися з рідного дому, коли він опинився у тимчасовій окупації. Зараз ініціатива підтримує земляків одягом, продуктовими наборами та сухими борщами власного виробництва. 

Херсон Нескорений” має в Івано-Франківську власний хаб, де приймають заявки на допомогу і висушують овочі для супів швидкого приготування. Також для зберігання більшості речей з ними поділилася складом “Молода Просвіта”. Але щоб робити добрі справи, завжди потрібен вантажний транспорт. Тому від зими 2023 року ділили разом і гуманітарний бус.

За словами керівника ініціативи “Херсон Нескорений” Володимира Клюцевського, сумарно машина їм вже доставила до складу понад 20 тонн одягу і взуття. Звідти його роздавали переміщеним людям з різних куточків України, а також пересилали до деокупованих громад Херсонщини. Завдяки бусу перевезли й майже 2 тонни овочів для приготування сухих наборів “Херсонський борщ”. Його відправляють на передову військовим.

Коли відкрився наш хаб, то без тісної взаємодії з іншими представниками громадського сектора в Івано-Франківську не можливо було б ефективно стартувати. Це про інформаційну підтримку, адаптацію до місцевих особливостей, нові знайомства. Найголовніше, що така співпраця була виключно за принципами партнерської взаємної вигоди”, - зазначив Володимир Клюцевський. 

 

Ліки та інша допомога для евакуйованих людей з інвалідністю 

Благодійний фонд “Наш Cокіл” від початку повномасштабної війни опікується людьми пенсійного віку та тими, хто має інвалідність. Заснувала його медикиня Оксана Мироненко, яка перемістилася до Івано-Франківська з міста Буча. Це уже її другий досвід евакуації. Перший раз - 2014 року, коли довелося залишати Луганщину.

У 2022 вже на Прикарпатті жінка створила фонд у пам’ять про маму, яку вбили росіяни на підступах до Києва. 

Наш Cокіл” опікується переважно евакуйованими людьми, які мають повну або часткову втрату мобільності. Допомагають їм медикаментами, засобами гігієни. Деколи працівники фонду навіть доєднуються до вивезення людей у більш безпечні місця або за кордон на лікування.

За 2022 рік команда отримала багато гуманітарних вантажів. Якраз тут і прислужився їм вантажний бус. Київ, Одеса, Львів, Івано-Франківська область - це ті напрямки, куди найчастіше на ньому вирушали і відвозили ліки та розхідні матеріали для лікарень. Бусом довозили й матраци для прихистку, де селили евакуйованих людей. Словом, при кожній потребі, бус вирушав з волонтерами у дорогу.

 

З Івано-Франківська на Донбас

Приблизно півтора роки вантажний транспорт був з організаціями на Прикарпатті. У вересні 2023 року він завершив тут свої гуманітарні місії та вирушив до міста Слов’янськ Донецької області разом з частиною команди осередку громадянського суспільства “Друкарня”. Його керівник Денис Бігунов розповів, що зараз машина далі працює для блага людей, але вже у східній частині України: Силами наших військових, багато громад зараз не в зоні ураження російської артилерії, зокрема Слов’янськ, Краматорськ, Святогірськ. Тому виникла потреба підтримати життєдіяльність прифронтових територій, бо в міста повертається все більше людей, відновлюється бізнес”.

Надалі вантажний мікроавтобус працюватиме там, де у цьому є більша потреба, - на Донбасі. На Прикарпатті ж гуманітарна діяльність по-трохи завершується і розпочинається наступний етап - інтеграція та адаптація переміщених людей.

 

Прес-служба ГО “Івано-Франківська обласна організація “Молода Просвіта”

Контакти

  • Молода Просвіта у фейсбук https://www.facebook.com/molodaprosvita.if

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.