bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Акція «Books for Ukraine/Книги для України»: збір книжок іноземними мовами для бібліотек України
19.10.2023

Українці, які повертаються з-за кордону, привносять знання нових європейських мов. А що ми можемо запропонувати для закріплення цих знань? - благодійний фонд “Бібліотечна країна” збирає книги для бібліотек іноземними мовами. 

Не перший рік українці самотужки оновлюють книжкові фонди бібліотек  - влаштовують збори книг, дарують книги бібліотекам. Після повномасштабного вторгнення це питання стає як ніколи гостро. Бібліотеки очищають фонди від інвазійної російської книги і формують вже актуальні книжкові полиці. Але щоб фонди були затребуваними, необхідно книжковий асортимент зробити більш інклюзивним та різноманітним. Саме тому, благодійний фонд «Бібліотечна країна»  вирішив поповнити бібліотеки України книгами іноземними мовами. 

Акція «Books for Ukraine» ставить на меті надати публічним бібліотекам різномовні колекції книг родом з усього світу, а саме в бібліотеках світу відкриваються пункти збору книг, а волонтери доставляють їх в Україну, де вже вони потраплять в публічні книгозбірні. 

Статистика свідчить, що 43,8% українців зовсім не знають англійської мови, а вільно нею володіє лише 1,1%. Водночас 19,2% українців можуть трохи читати, писати або говорити англійською (згідно опитування Центру Разумкова з 5 по 11 липня 2023 року). Для повноцінної інтеграції в європейський культурний та політичний простір, українцям варто подолати мовний бар’єр. Знання іноземних мов крім економічних переваг дає ще одну велику перевагу - імунітет від російської інформаційної “голки”. Розширює світобачення та сприяє формуванню широкого кола зацікавлень. 

Крім цього, згідно даних Forbes Ukraine:  повернутись до України, коли «ситуація дозволить це зробити» готові 62% українських біженців, свідчить опитуванням квітня–травня 2023 року». Ці громадяни повернуться в Україну зі знаннями різних іноземних мов. Щоб не втратити навички, українцям необхідно буде підтримувати мовні середовища - в чому їм можуть допомогти бібліотеки з актуальним фондом іноземними мовами.  

Станом на зараз в Україну вже доїхали книги з Польщі, Естонії, Великої Британії. Точки збору книжок відкриті в Японії, Чехії, Франції. Крім цього, книги збираються в Нідерландах та Німеччині. В серпні 2023 до збору книг долучилися також бібліотекарі з усього світу в межах 88-го Всесвітнього бібліотечного та інформаційного конгресу IFLA (Міжнародна асоціація бібліотек та бібліотечних установ) в Роттердамі. 

«Іноземці охоче збирають книги для України. Для них – це шанс допомогти України. Для України – це можливість повноцінної культурної інтеграції в європейські наративи. Через книгу, знання культури іншої держави та звісно, мови. Книга – це найефективніший  і найдоступніший спосіб відкрити нову культуру та вивчити мову.  Нам дуже не вистачає в публічному просторі книг іноземними мовами, зокрема, англійською, мови міжнародного спілкування. На жаль, єдина іноземна мова, яка домінує в українському інформаційному просторі – це російська і час це змінювати»,  - зазначають організатори акції. 

Проєкт триває вже півроку і організатори не планують зупинятись. Для підтримки проєкту можна перерахувати кошти на рахунок фонду https://secure.wayforpay.com/donate/dda193f34c968 

«Найбільша складність – це звісно, доставка. Завжди є потреба в водіях – волонтерах, які готові привести книги до Львова»,  - діляться організатори акції. 

Більше дізнатися про проєкт можна на сторінці у фейсбук https://www.facebook.com/initiativebooksforukraine та вебсторінці https://uabook.eu/books-for-ukraine-2/

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.