bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Портал ІПВГ: нові можливості для зручного звітування
24.10.2023

Попри усі виклики та складнощі, Ініціатива прозорості видобувної галузі в Україні активно працює над прозорістю та підзвітністю галузі та розвивається, реагуючи на запити сьогодення. У сучасних реаліях важко уявити своє життя без онлайн додатків чи  діджитал інструментів, які покращують та полегшують виконання багатьох задач як у повсякденному, так і професійному житті. Для Ініціативи прозорості видобувної галузі в Україні таким інструментом є Портал ІПВГ(Електронна система подання та аналізу звітності https://eiti.gov.ua/ ). З технологічної точки зору, Портал ІПВГ поєднує в собі закриту і відкриту частини: функціонал електронної системи подання та аналізу звітності для тих, хто звітує і публічну платформу з оприлюдненими звітами, що доступна для будь-якого стороннього користувача, зокрема журналістів й аналітиків. 

Ресурс створено у 2020 році. Мета Порталу – надати електронний інструмент для заміни паперових звітів, збору найбільш актуальних даних про платежі і діяльність підприємств, а також для надання інвесторам, аналітикам і громадам доступу до повної та об’єктивної інформації щодо видобувної галузі країни і використання корисних копалин. 

З часу створення Портал ІПВГ вдосконалювався та запускалися нові функціонали. Саме таким кроком стало на початку жовтня 2023 року додавання функціоналу автоматичної розсилки електронних повідомлень про подачу звіту компаніям, які подали свої звіти через Порталу ІПВГ.  Такий опціонал є не лише зручним, але й забезпечує виконання вимоги пункту 2 статті 12 Закону України “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях”, а саме письмове повідомлення відповідному суб’єкту господарювання про отримання звіту. 

Розробники Порталу наголошують на кількох важливих правилах для представників компаній, що подають звіти, за допомогою порталу ІПВГ:

  1. законодавством не передбачена часткова подача звіту. Це означає, що необхідно підписати всі форми звіту, без винятку і лише такий звіт буде прийнято. 

  2. для отримання повідомлень -  підтвердження отримання звіту, необхідно надавати коректні електронні адреси в формах звіту.

Для роз’яснення процедури подання звітів для компаній, регулярно проводяться навчання та тренінги, зокрема, 10 серпня відбувся онлайн –тренінг  «Звіт про платежі на користь держави: особливості онлайн подання під час дії воєнного стану» з презентації нових можливостей Електронної системи подання та аналізу звітності Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні.

Ще одним нововведенням, що покликане мінімізувати адміністративне навантаження на представників Міністерства енергетики України, є впровадження автоматичного моніторингу, підписаних компанією звітів. Що це означає? Відповідно, компанія, яка підписала не всі частини форми Звіту про платежі на користь держави та/або Консолідованого звіту про платежі на користь держави, отримає текстове повідомлення з інформацією щодо переліку підписаних форм та форм, які необхідно підписати для фіналізації процесу звітування. 

Нижче ви можете побачити, як виглядає фрагмент повідомлення автоматичного інформування про остаточно поданий звіт:

 

 

Якщо ж компанія подала не повний пакет форм для звіту, то отримає повідомлення з переліком форм звітності, які необхідно додати. Така інформація, також полегшує та робить зрозумілою процедуру звітування. Приклад такого моніторингу продемонстровано нижче:

Функціонал був застосований  для формування повідомлень компаніям, які звітували у 2021-2023 роки у тестовому режимі, таким чином було проведено моніторинг за період з 01.01.2021 по 16.10.2023. Як результат моніторингу, суб’єкти господарювання отримали повідомлення щодо подачі звітів за цей період. Варто наголосити, що компанії, які отримали повідомлення про неповний звіт, мають ще можливість подати відповідні частини форми через Портал ІПВГ без застосування штрафних санкцій, після чого буде надіслано повідомлення про подання повного звіту.

Варто зазначити, що усі стейкхолдери  підкреслюють цінність та актуальність Порталу онлайн-звітності ІПВГ, який за поточних обставин в Україні  є єдиним інструментом для збору даних про доходи видобувних галузей. Удосконалення та підтримка порталу є надзвичайно важливою. До прикладу,  у 2022 році 139 компаній прозвітували в електронному форматі. Діджиталізація усіх етапів комунікації є надзвичайно важливою та необхідною, адже це сприяє мінімізації взаємодії бізнесу із чиновницьким апаратом, та гарантує чесні і рівні умови для всіх гравців ринку.

Доопрацювання Порталу ІПВГ відбувається за підтримки проєкту «Ефективне державне управління завдяки GovTech і прозорості в Україні», що впроваджується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Уряду Німеччини, у партнерстві з Директоратом ресурсоефективних трансформацій Містерства енергетики України.

 

Контакти

  • https://eiti.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.