bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Цифрові четверги в рамках MEET and CODE 2023
07.11.2023

Щорічно викладачі та студенти кафедри математики та інформатики і методики навчання (в рамках діяльності волонтерського осередку Code Club PNU при Лабораторії інноваційного навчання математики та інформатики) беруть участь у Європейській ініціативі Meet and  Code, організовуючи та проводячи заходи для школярів та молоді з метою популяризації цифрової грамотності, не обмежуючись Івано-Франківською областю, а охоплюючи всіх зацікавлених з будь-якого куточку України. 

Цього року партнерами стала ГО “ЖІНОЧА СОТНЯ М.КРИВИЙ РІГ”, на запрошення очільниці якої Олени Тітової, було організовано “цифрові четверги” протягом жовтня місяця. Розробниками та тренерами подій стали доценти кафедри математики та інформатики і методики навчання Олеся Власій та Ольга Дудка, у співпраці з випускницею кафедри, вчителькою інформатики Угорницького ліцею Івано-Франківської міської ради Лесею Степанченко. Впродовж трьох четвергів ( 5-го, 12-го, та 19-го жовтня) було проведено онлайн-тренінги “Разом на цифровій хмарі”, менторами яких стали студенти ПНУ, майбутні вчителі інформатики, а учасниками – студенти ВСП Криворізького фахового коледжу ДУЕТ. На відкритті заходу виступили Олена Тітова, очільниця ГО “ЖІНОЧА СОТНЯ М.КРИВИЙ РІГ” і Наталія Кульчицька,  завідувачка кафедри математики та інформатики і методики навчання, які висловили підтримку проведення неформальних освітніх заходів з метою розширення освітніх горизонтів для всіх зацікавлених.

Онлайн-тренінги “Разом на цифровій хмарі” – це  досвід, спілкування, ідеї, навички, знання, і без сумніву, втома. Зустрічі “Хмарне знайомство”, “Хмарний офіс”, “Посиденьки у хмарах” дозволили учасникам відчути важливість формування цифрової грамотності, вміння ефективно використовувати хмарні технології, не боятися помилятися, а також – постійно вчитися новому і підтримувати одні одних. Усі учасники тренінгів занурилися у взаємодію і забрали з собою не тільки нові вміння, але й головне – нових друзів, нові сподівання – на спільні події в офлайн форматах – і в Івано-Франківську, і в Кривому Розі,Першотравесньку і не тільки там.  

Логічним продовженням жовтневих цифрових четвергів став молодіжний мітап “Розкажи мені про ІТ”, метою якого стало спілкування студентської молоді гуманітарних та технічних спеціальностей з різних куточків України для виявлення можливостей використання цифрових технологій у різних сферах діяльності людини. Мітап продовжився і на цифрову п’ятницю та відбувся 26-27 жовтня 2023 року.  Студенти та випускники спеціальностей “Середня освіта (Інформатика)” та “Середня освіта (Математика)”  розповідали про захоплення та роботу у сфері програмування, дизайну, веб-технологій, цифрової освіти, а також про ШІ (як без нього?).  Спікерами стали Учасники мітапу обговорили перспективи модернізації освітніх підходів для наближення потреб сучасної людини до потреб ХХІ століття. Неформальне спілкування, нестандартний підхід, вільний простір для самореалізації та самовдосконалення, налаштування партнерських стосунків – це все під силу молоді, яка хоче навчати та навчатися. Організатори привернули увагу до важливості проблеми формування цифрової грамотності, розширення цифрових компетентностей, стратегічну важливість спілкування студентів гуманітарних  та технічних спеціальностей,  а також пропагування менторства як тренду сучасної освіти.

Два дні поспіль, після робочого дня своїми історіями ділилися студенти, випускники, викладачі, які, крізь розчарування і впертість, крізь перемоги і помилки, шукали себе і готові поділитися з іншими не тільки промовистими історіями, а й власними порадами: як добиватися успіху чи просто займатися улюбленою справою, як вчитися розпізнавати обман і берегти крізь роки дружбу та повагу до наставників. Онлайн-мітап “Розкажи мені про ІТ” об’єднав біля 100 учасників, які долучилися, щоб послухати такі історії. Історії про ОСВІТУ і ІТ, історії шляхів від освітньої діяльності в ІТ та втечі від ІТ в освіту (а так буває!), історії про різноманіття світу ІТ і пошуки власного шляху. 14 спікерів – студенти 3-4 курсів, магістранти, випускники, знайшли час, щоб розвіяти міфи про легкий шлях в ІТ, а також міфи про складний шлях в ІТ, міфи про вибір професії та важливість навчання, і ще дуже багато інших міфів….

Логічним завершенням жовтневих цифрових четвергів, без сумніву, стала підсумкова зустріч за кавою організаторів та менторів, які ділилися враженнями, ще раз пригадуючи кропітку підготовку та натхненні відгуки учасників, обговорювали шляхи подальшої взаємодії та навіть почали планувати наступні заходи (ну як без того?). Тому дуже сподіваємося, що кількість тих, хто хотів взяти участь у заходах, та щирі відгуки учасників надихнуть команду на нові події.

Важливо зауважити, що заходи передбачали гібридний формат проведення, який враховував можливість долучення до зустрічей онлайн і офлайн, що дозволяло переміщення учасників у безпечні місця під час повітряних тривог і надання постійного доступу до всіх матеріалів заходів. На заваді не стали ні повітряні тривоги, ні відстані, головне – бажання разом робити щось добре.

Події відбулися у межах ініціативи Meet and Code, яка фінансується Amazon та SAP і реалізується Haus des Stiftens gGmbH та TechSoup Europe спільно з партнером в Україні Ресурсним центром ГУРТ.

Контакти

  • Олеся Власій
  • доцент кафедри математики та інформатики і методики навчання
  • 0 66 391 26 00

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.