bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Миколаївські фотографи використовують творчість як «зброю» культурної дипломатії
09.11.2023

Миколаївські фотографи Сергій Мельниченко та Артем Гумілевський зі Школи концептуальної та арт фотографії MYPH розказали, як сучасна молода українська фотографія рятує життя на війні і про багато інших актуальних і цікавих речей зі світу культурної дипломатії.

Про це вони розповіли в інтерв’ю Миколаївському кризовому медіацентру.

Хлопці допомагають українським захисникам з перших днів повномасштабного вторгнення. Спочатку це були продажі NFT-робіт й донати на ЗСУ, потім активні збори на різні потреби. Тоді збирали на амуніцію і взуття, зараз – на FPV-дрони чи автівки військовим. Загалом на двох зібрали допомогу різним бойовим підрозділам та вимушеним переселенцям на суму понад 2 млн. гривень.

- На третій день після початку повномасштабного вторгнення я почав продавати свої роботи в NFT. За одну годину я продав 14 своїх NFT-робіт на суму 8000 доларів, котрі усі були задонатені. Це були різні потреби: і збройні сили України, і люди, які лишилися своїх домівок. Артем також продавав свої роботи. А потім це все перейшло в дуже активну волонтерську діяльність. І по сьогодні ми продовжуємо над цим працювати. Тобто ми перетворили свою творчість у таку «зброю», котра допомагає нам збирати кошти на різні потреби. При цьому ми продовжуємо робити проєкти про наше сьогодення та події війни, і популяризуємо культуру в Україні та за кордоном, – каже Сергій.

Миколаївський кризовий медіацентр

Пропри різні складнощі після 24 лютого 2022 року хлопці змогли реалізувати понад 20 різних мистецьких проектів в країнах Європи і США на підтримку України. Це були виставки концептуальної фотографії і видавничі ініціативи.

- Культура дуже важлива, особливо на фоні того, що ми усі зараз потребуємо допомоги західних партнерів. Ми ці два роки намагаємося більше працювати не на внутрішню аудиторію, а на європейську. Тому що ці люди, які переймаються нашою культурою і дізнаються про наших авторів, вони вже далі самі несуть ці наративи до своїх дипломатів, до своїх депутатів. І вже ті далі вирішують, яку допомогу треба надати Україні. Тому ми максимально прицілені на твітер, для того, щоб дізналося про Україну більше англомовної аудиторії. Якщо є можливість, то ми намагаємося їздити на якісь саміти та ярмарки в Європі і Америці, і виставляти там якомога більше наших авторів, аби закордоном більше дізнавались про нашу культуру і відповідно більше нам допомагали, щоб найскоріше закінчити цю війну, – каже Артем.

- Фронт у нас єдиний, і він там, де військові захищають нашу країну і женуть ворога з нашої землі. Тому це не культурний фронт, це культурна дипломатія, як вона є. Власне те, чим ми і займаємося, – зазнається Сергій.

Миколаївський кризовий медіацентр

Наразі в Миколаєві триває робота фотовиставки «Візуальна історія Миколаєва», де представлені двадцять різних поглядів на події війни від 20 різних миколаївських авторів. Тут є і натюрморти, і портрети, і пейзажі, які передають різні стани митців. А також постановочні та концептуальні світлини, які самі автори ідентифікують «філософською» фотографією.

Виставка буде відкрита для миколаївських відвідувачів до 30 листопада. Після того роботи виставлятимуться в Українському культурному домі в Парижі.

Публікація створена в в межах проєкту «Мікромедіа ЩоТам: Миколаїв», який відбувається за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.