bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У львівському парку з’явилася котівниця із зеленим дахом
15.11.2023

Втілити рішення вдалося у межах цьогорічних Днів сталої енергії у співпраці громадської організації “Плато”, відділу енергоменеджменту Львівської міської ради, студентів Львівського вищого професійного художнього училища, школярів і школярок Ліцею №80.

За словами волонтерів наразі на території “Розсадника” проживає шестеро безпритульних котів. Впродовж сезону команда докладала зусиль для їхньої стерилізації та вакцинації. Черговим етапом стало забезпечення комфортніших умов для зимівлі. 

На зображенні може бути: кроляча клітка

Саме з цією метою розробили проєкт дерев’яного каркасного будиночка із зеленим дахом екстенсивного типу. Стіни котівниці утеплені базальтовою ватою, дах – застелений водозахисною мембраною, на яку пошарово викладалися дренаж з щебеню, агроволокно, родючий шар ґрунту. Для озеленення обрали три різновиди седумів – грунтопокривних рослин сукулентного типу, що чудово справляються із накопиченням вологи та у той же час не потребують особливого догляду.

У просторі ми популяризуємо дбайливе ставлення до природних ресурсів та демонструємо різні природоорієнтовані рішення. Сьогодні у нас з’явився ще один об’єкт, на прикладі якого ми можемо розповідати про важливість дощової води в контексті адаптації громади до наслідків кліматичної зміни” – ділиться виконавчий директор ГО “Плато” Микола Рябика.

В умовах щільної міської забудови й браку вільної площі для озеленення, зелені дахи здатні створювати особливі оази. Вони охолоджують та зволожують повітря, покращуючи локальний мікроклімат, а їхня рослинність здатна очищувати повітря, поглинаючи вуглекислий газ та інші шкідливі сполуки. Облаштування зеленого даху позитивно впливає на енергоефективність будинку з огляду термоізоляції. Та найбільшою їхньою “суперсилою” є здатність затримувати до 90% дощових опадів, зменшуючи навантаження на систему каналізації.

Дізнатися більше про зелені дахи можна з “Каталогу природоорієнтованих рішень” ГО “Плато”. У організації закликають експериментувати з технологією та створювати легкі зелені дахи на майданчиках для збору відходів, зупинках громадського транспорту, критих велопарковках тощо.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.