bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Яворівській громаді відбулася інтеграційна майстерня для представників бізнесу та влади
07.12.2023

Війна росії проти України вивела взаємодію бізнесу та громад на новий рівень. З одного боку бізнес почав сприймати громади як партнерів, здатних допомагати та  вирішувати складні соціальні виклики сьогодення. З іншого — громади націлені більше допомагати локальному бізнесу, адже це робочі місця, податки, та актуальні для мешканців громад товари та послуги. Не дивно, що бізнес та місцева влада стали прагнути до тіснішого співробітництва, відчули потребу вчитися продуктивно комунікувати, генерувати спільні рішення, знаходити необхідні кошти, аби швидше доводити до реалізації корисні проєкти та ідеї.

«Лише завдяки ефективній та прозорій співпраці бізнесу та влади відбуваються якісні зміни у громаді» - саме такими словами розпочав захід Віталій Денега, заступник міського голови Яворівської громади. «Яворівська громада одна з тих, яка завжди намагається вести конструктивний діалог між владою, бізнесом та громадським сектором, що дозволяє консолідувати  спільні зусилля спрямовані на  побудову сталого партнерства. Ми маємо вже успішні історії такого партнерства, які реалізовані через спільні проекти та ініціативи в нашій громаді» - підкреслив заступник міського голови Яворова.

6 грудня у Яворівській громаді відбулася інтеграційна майстерня для представників бізнесу та влади. Метою заходу було налагодження сталого партнерства в громаді між місцевою владою та місцевим і релокованим бізнесом. Захід відбувся в межах ініціативи Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини «Синергія міжсекторного партнерства для інтеграції релокованого бізнесу у економічний простір громади». Ця ініціатива була підтримана в межах проєкту «Фенікс», що реалізується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу та спрямований на посилення українського громадянського суспільства для протидії наслідкам війни.

Під час заходу учасники активно ділилися своїм досвідом, ідеями, працювали над генеруванням спільних майбутніх ініціатив та проектів, які  є важливими для Яворівської громади. Тренерка майстерні Уляна Терлецька розповіла присутнім про грантові можливості для підтримки мікро-, малого та середнього підприємництва та наголосила про важливість співпраці з органами місцевої та регіональної влади при підготовці та реалізації проєктів.

 «Вирішення таких завдань силами одного сектору недостатньо ефективне. Місцева влада Яворівської територіальної громади має великий досвід в реалізації спільних проектів для громади. Локальний бізнес також почав використовувати можливості грантових проектів. Інтеграційна майстерня дозволила і показала можливості залучення учасників до генерації ідей спільних проектів для розвитку територіальної громади. Працюючи окремо, кожен сектор проводить відокремлену діяльність, часто конкурує з іншими секторами і/або дублює дії, витрачаючи цінні ресурси. Розрізнені зусилля не призводять до бажаного результату, в той час як партнерський підхід створює нові можливості для розвитку та досягнення результатів за рахунок кращого розуміння умов діяльності і можливостей кожного сектора, а також пошуку нових шляхів їх застосування задля досягнення поставлених цілей» - зазначила Уляна Терлецька.

Експерт проєкту Віктор Борщевський презентував результати дослідження, яке проводилося за результатами анкетування та глибинних інтерв’ю серед релокованих та місцевих підприємців протягом серпня-вересня 2023 року в п’яти цільових громадах Львівщини. “Яворівська громада має максимально ефективно використати наявний потенціал розвитку транскордонного бізнесу із залученням місцевого бізнесу та  релокованих підприємств. Це не лише притягуватиме сюди нових підприємців з південних і східних регіонів держави, але й дасть змогу суттєво поліпшити інвестиційний клімат громади, перетворюючи її на потужний транскордонний логістичний і діловий хаб”.

На цій зустрічі відбулось підписання меморандуму про співпрацю між Яворівською міською радою та Інститутом адміністрування, державного управління та професійного розвитку Національного університету «Львівська політехніка» як демонстрація партнерства в дії.

В основі партнерського підходу лежить змістовна і широка міжсекторна взаємодія партнерів, що дозволяє вирішувати надзвичайно складні завдання, які стоять перед територіальними громадами в умовах війни.

Контакти

  • https://amer.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.