bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дивіться інтерв’ю з усіма фіналістами Нацвідбору та Дмитром Шуровим на ютуб-каналі Радіо Промінь
31.01.2024

На Радіо Промінь в ефірі шоу «Вікенд Нової Музики» цьогорічні фіналісти Нацвідбору на Євробачення-2024 давали інтерв’ю ведучій Ксенії Івась майже весь січень. Музичний продюсер Нацвідбору та фіналісти розповіли про цьогорічний конкурс, поділилися думками про атмосферу, в якій готуються до фіналу, та про меседжі пісень. Цьогорічний Національний відбір відкриває пісні, в яких закодоване музичне ДНК нації, щоб показати світові актуальну українську музику.

Музичний продюсер Національного відбору на Євробачення-2024 Дмитро Шуров (Pianoбой) прагне поєднати традиції української естради з творчістю сучасних виконавців. Тільки так, на його думку, можна зберегти найкраще, примноживши його.

«Мені багато років хотілося спробувати поєднати нашу класичну естрадну історію з тим, що зараз робить свіжа кров української музики. У нас було 389 заявок від 288 артистів. Це багато різної музики, але не можу сказати, що вона вся була суперпрофесійною. Траплялися різноманітні експерименти. Цього року був серйозний дефіцит саме професійних артистів, які вже розуміють, чому вони на сцені, що можуть. І не тому, що їх в країні мало. Професіоналів вистачає, але багато хто не ризикує йти на Нацвідбір, — розказав музичний продюсер Національного відбору Дмитро Шуров (Pianoбой). — 11 фіналістів Нацвідбору дуже різні, але це сміливі люди, які знали, навіщо вони туди йдуть. Коли прослуховував заявки, то звертав увагу на потенційну хітовість пісень, звісно зважав на вокал. Дуже важливою є родзинка в музиці. Але передовсім ми шукаємо особистостей, людей, які розуміють, що вони роблять, і готові представляти Україну. Така ось велика сукупність різних факторів».

Повну версію інтерв’ю можна прочитати за посиланням на сайті Радіо Промінь та послухати й подивитися на ютуб-каналі.

 

Повернемося до самих фіналістів Нацвідбору та розповімо цікаві моменти з їхніх інтерв’ю на Радіо Промінь у довільному порядку.

LOVIN втретє повернувся на Нацвідбір на Євробачення-2024 (після перемоги у 2018-му), щоб розповісти світу про українську популярну музику та її творців. Артист переконаний, що без мрійництва (а його конкурсна пісня називається «DREAMER»), наприклад, Володимира Івасюка, не було б традиції, яку продовжують сучасні виконавці.

«З’явилися нові меседжі. Коли тобі є що сказати, треба це робити. Ми мало живемо, забуваємо, що смертні. Треба діяти набагато більше, активніше, здійснювати свої мрії, жити, відчувати, почувати, навчати інших, самим навчатися, трансформуватися. Це все про нас сьогодні. Немає майбутнього, немає минулого, є лише зараз. Якщо ти кайфуєш в житті, от саме в цю хвилиночку, ти це робиш, хочеш творити — роби. Змінюєшся ти — змінюються люди навколо, нація стає набагато здоровішою».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

INGRET — артистка, яка вважає, що брати участь у конкурсі масштабу Національного відбору на Євробачення слід тоді, коли маєш що сказати. Переосмисливши попередні досвіди, вдосконаливши вокал, виконавиця готується підкорити серця українців піснею «Keeper».

«Мої пісні — власний радіощоденник переживань. Мій головний меседж полягає в тому, що світу не слід стояти осторонь нашої війни. Переконана, що місія кожного українця зараз — говорити про війну, адже нам потрібна допомога європейців. І не тільки європейців, а й усього світу. У нас дуже багато жінок, які переїхали жити в інші країни з дітьми. Десь вже скасовується соціальна підтримка. Але для того, щоб військові, їхні чоловіки в Україні, були спокійні за своїх жінок і дітей, слід говорити про необхідність підтримки. Вона потрібна й тим, хто в Україні: грошима, зброєю, розголосом. Про це слід говорити весь час, хоч і здається, що про Україну знають уже всі. Тому я не можу зараз заспівати будь-яку пісню. Вийти на Євробачення, щоб показати себе лише як артистку, яка вміє добре співати. Я хочу нагадувати про те, що у нас йде війна. І якщо Євробачення створено заради об’єднання, то давайте це робити».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Гурт YAGODY ставиться до Нацвідбору як до кульмінації своєї творчості. Популяризуючи традиційні пісні народів Східної Європи, на конкурсі колектив зробив ставку на авторську композицію. Учасниці гурту YAGODY Софія Лешишак і Тетяна Войтів презентували пісню «Tsunamia» та розповіли про символізм обкладинки до цього релізу, де зображена хвиля із людських рук.

Тетяна Войтів: «Наша пісня про силу кожного з нас, про важливість об’єднання заради однієї спільної мети, щоб знести все погане з нашого шляху. “Tsunamia” й про вміння стояти за свої кордони, межі, за свободу і незалежність. Ми повинні показувати, наскільки сильною є зараз Україна».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати інтерв’ю запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Брати Даніїл і Валентин Лещинські заснували гурт Ziferblat 2015 року. Крок за кроком вони торували свій творчий шлях, експериментуючи зі стилями, беручи участь у конкурсах й підкорюючи слухачів своєю неповторністю.

Валентин Лещинський: «Наша “Place I Call Home” присвячена тим, хто не може, не має можливості повернутися додому. Ця пісня з власного досвіду написана, бо я не бачився з родичами вже два роки. Першочергово була їм присвячена. Але, думаю, що кожен другий, або взагалі кожен в Україні перебуває в схожій ситуації. Так чи інакше, у всіх є родичі за кордоном. Мені хотілося донести до них цей меседж, щоб вони не забували про дім, щоб вони обов’язково сюди повернулися, щоб ментально були тут. Думаю, що “Place I Call Home” може бути близькою і для європейського слухача, бо там теж є багато людей, які є переселенцями, вимушено або невимушено. Тому хочеться, щоб тема України не пропадала з радарів, але на цей раз прагнемо її подати не агресивно, а більше через зрозумілі всім сентенції».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

Читайте також: Радіо Промінь проведе трансляцію Нацвідбору на Євробачення-2024 українською та англійською

Skylerr (Валерія Кудрявець) спробувала себе в ролі блогерки, стала відомою завдяки хіту «Вечорниці», остаточно обравши творчий шлях. Виконавиця увійшла до фіналу Нацвідбору, прагнучи показати, на що здатна з піснею «Time is running out».

«Коли час спливає, люди забувають про те, що треба залишатися людьми, забувають взагалі про все людське, втрачають глузд. Тому головний меседж пісні: час спливає, зупиніться. Це дуже важливо — зупинитися хоча б на хвилинку. Я навіть своїм номером хочу, щоб люди, прослухавши пісню, дійсно зупинилися, щоб весь світ став на паузу й усвідомив, що так не має бути. З кожного з нас мають початися зміни. Ми повинні боротися, попри те, що нам усім дуже важко».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Гурт NAHABA — це концентровані емоції, гострий вокал, вогонь і бите скло. Ольга та Андрій обрали музичну творчість, відчувши, що їхні стосунки як пари заважають розвиватися проєкту. Участь у Нацвідборі на Євробачення-2024 стала для гурту випробуванням, яке пішло на користь.

Андрій: «Коли розпочалася метушня з Євробаченням, якраз був пік мого розподілення в армії. Все наскільки змішалося з різними моїми переживаннями, невідомістю: куди я взагалі потраплю, де служитиму… Для мене особисто Євробачення — це можливість вижити, як музиканту. Коли я потрапив до армії, не знав нічого, що там буде, як моє життя далі складеться, чи буде в мене взагалі час, вільний простір для того, щоб займатися творчістю. І мені стало якоїсь миті страшно. А що, як я взагалі зникну як музикант, може, тепер моя справа життя — воювати. Тоді вирішив, що мені треба робити просто гіперактивні дії. Тобто займатися музикою у два рази більше, попри те, що в мене зараз мало часу, що немає ні апаратури, ні можливості».

Ольга: «Ми хочемо викликати у європейців нашою піснею “Glasss”, енергією, номером певні почуття. Хочемо зробити так, щоб вони відчули хоча б частину тих переживань, які українці мають щодня».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

YAKTAK — один із наймолодших учасників Нацвідбору, артист чітко знає, що хоче сказати конкурсним треком «Lalala».

«У мене довга історія з цим конкурсом. Дивився його у дитинстві з мамою до третьої ночі. Ми вболівали, голосували. Я завжди візуалізував себе там, мріяв представити нашу країну. І от тепер стараюся зробити все можливе, щоб це стало реальністю.

Треба самому взяти й спробувати. Ніхто нічого не зробить для тебе просто так, не допоможе. Я завжди думав, що в мене є голос, мені будуть писати пісні, я співатиму, все складеться. Але це не так. Нікому ти взагалі не потрібен, крім себе самого. Бери життя у власні руки й роби: пиши пісні, ходи на конкурси, шоу, стукайся, просто всюди де можна. Дев’яносто людей тобі скажуть “ні”, але хтось один скаже “так”. І тоді точно щось вийде. Шлях подолає той, хто іде. Тому треба просто робити, не боятися, і все вийде».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Дві зірки української музики — Jerry Heil та alyona alyona — об’єднали сили заради популяризації української музики у світі. З цією ж метою артистки вирішили взяти участь у Нацвідборі-2024 та створили пісню «Teresa & Maria».

Jerry Heil: «Ми зібралися на студії, щоб потворити. І я пам’ятаю, що почали з підбору гармонії. Я награвала і добирала гармонію, яка нам обом резонувала. І стала наспівувати мотив. Я так починаю всі пісні писати — намугикую. Ми вирішили, що це має бути щось світле, піднесене. Можливо, про Діву Марію. Про якийсь символ, що означає любов, об’єднання навколо любові. І воно само собою далі почало розгортатися. Це ж не пісня про Матір Терезу, не біографічна композиція. Образ Матері Терези використовується як символ добра та безкорисності.

Про українську музику часто чую, що вона звучить дуже по-східноєвропейськи. Мені хочеться, щоб наша музика щільно увійшла в інтернаціональні плейлисти, щоб вона лунала з колонок людей по всьому світу. Бо це єдиний інструмент, м’яка сила, яка зможе людей щоденно закохувати в українську культуру і повертати їх до думок про Україну. Не з точки зору співчуття, а бажання споживати наш культурний продукт, бо він класний».

alyona alyona: «Так, було якось логічно — поєднувати любов з добром. Ми й поєднали символ народження із символ продовження життя. Перш за все, дуже сильно хочеться об’єднати аудиторії. У нас є європейська аудиторія, ми її здобули в Європі за перший рік повномасштабного вторгнення. Є українська аудиторія. Плюс є що сказати. Хочеться підтримати українських жінок, на плечі яких з початку повномасштабного вторгнення впало дуже багато. Уявіть, наскільки складно, коли в тебе є діти, бізнес і твій чоловік йде захищати Батьківщину. Це правильно, але ти жінка і ти залишаєшся сама. Вчора у тебе була підтримка, а сьогодні її нема. Ти робиш все сама. Скільки таких людей, скільки таких історій ми чули».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Виконавець Drevo — зірка українського тіктоку, який своїм унікальним вокалом підкорив тисячі слухачів. Вже вдруге він бере участь у Національному відборі на пісенний конкурс Євробачення, нарешті дійшовши до фіналу з піснею «Endless Chain».

«Вважаю, що дуже важливо пісню писати на почуттях. Я сам створюю свої композиції. Роблю це зазвичай в стані піднесення. Мені здається, що найкраще почуття в житті людини — любов. Тому, в певні миті, коли відчуваю сильну любов, беру до рук гітару і вигадую сенси, закріплюючи їх любов’ю. Вже потім, пізніше, в текстах висловлюю те, про що думаю. І оскільки це Євробачення, оскільки це Україна, вважаю, що слід говорити про нашу міць, незламність, силу духу. І “Endless Chain” саме про них.

Це виклик, частина творчого шляху, а він довгий — охоплює не лише сьогодні, завтра, післязавтра. Розумію, що мені треба навчитися іще багатьох речей. Але чим далі, тим цікавіше. На мою думку, чим більше хейтерів, тим більше розголосу. Це працює саме так. Якщо в тебе мало хейтерів, ти не зірка. Але, крім цього, мені подобається, коли критикують».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Павло Гоц та Ярослав Яровенко створили музичну формацію, яку слухачі обговорюють, обожнюю, критикують, але не залишають непоміченою. Гурт NAZVA вирішив спробувати, чи знайдеться місце їхньому авангардному мистецтву на Національному відборі на конкурс Євробачення-2024.

В ефірі «Вікенду Нової Музики» на Радіо Промінь співзасновник гурту NAZVA Павло Гоц презентував пісню «Slavic English» та розповів ведучій Ксенії Івась, як виникла композиція, чи сподіваються артисти на перемогу в Нацвідборі та наскільки впевнені у тому, що їхні жарти зрозуміють європейці.

Павло Гоц: «Тут така штука, що ще треба дещо розповідати й українцям. Бо дехто вважає, що частка “slavic” — тільки російська. І це так дивно, бо ми знаходимося в центрі слов’янської культури. Тому треба привласнювати це “slavic”, пояснювати, що воно наше».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Виконавиця, авторка пісень та вокальна наставниця ANKA популяризує фольклор через найсучасніші музичні стилі. Її пісня «Палала» підкорила українців, які проголосували за співачку в «Дії» та дали їй шанс позмагатися у фіналі Національного відбору на пісенний конкурс Євробачення-2024.

«Я хочу показати Україну як драйв, як силу. Тому що наша країна в Європі зараз асоціюється тільки з війною, на жаль. Коли говориш європейцям, що ти з України, всі починають плакати, співчувати… Якщо переможу і поїду на Євробачення, моєю задачею буде зробити максимально яскравий, потужний, драйвовий, класний силою номер, щоб показати, що ми незламні, сильні, що ми не здаємося. Не хочу, щоб нас жаліли. Мені здається, що Україна — та країна, яка повністю буде змінювати хід історії. Ми перебуваємо в енергетичному центрі. Де б я не була, такої енергії, як у нас, немає ніде у світі. Прагну, щоб люди відчували від моєї музики реакцію в тілі, оті сироти по шкірі, щоб вона давала енергію».

Повну версію читайте на сайті Радіо Промінь. Дивитися і слухати запрошуємо на ютуб-канал Радіо Промінь.

 

Фінал Національного відбору на Євробачення-2024 відбудеться 3 лютого 2024 року у форматі телевізійного концерту. Як і в попередні роки, переможця відбору та представника України на Євробаченні-2024 визначать за результатами голосування журі та глядачів. Склад зіркового журі фіналу оберуть українці шляхом онлайн-голосування.

Ексклюзивні влоги, унікальні зйомки з репетицій та бекстейджів конкурсантів, найяскравіші моменти з поїздок української делегації на конкурс, прямі ефіри та перші емоції учасників після виступів — усе це прихильники конкурсу зможуть знайти на ютуб-каналі Суспільного про Євробачення-2024.

68-й Пісенний конкурс Євробачення, участь у якому візьмуть представники 37 країн, в травні 2024 року прийматиме шведське місто Мальме. Півфінали, в одному з яких братиме участь і представник від України, відбудуться 7 та 9 травня. Гранд-фінал Євробачення-2024 проведуть на стадіоні Malmö Arena у суботу, 11 травня.

Суспільне Культура та Радіо Промінь — офіційні медіапартнери Євробачення.

Суспільне Мовлення, яке є членом Європейської мовної спілки, організовує і проводить відбір пісні та представника від України, а також забезпечує участь представника України на Пісенному конкурсі Євробачення-2024.

Радіо Промінь — перша музична радіостанція України, що працює в ефірі з 1965 року. За форматом — музично-інформаційний канал. Має загальнонаціональне покриття, мовить 24 години на добу. З усіма частотами в регіонах та лінками на соцмережі Суспільного можна ознайомитися за посиланням. Радіоканали Суспільного також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

 

Контакти

  • Суспільне мовлення «Радіо Промінь» pr-менеджер Ірина Моторна [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.