bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Україна у фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти
28.02.2024

26 лютого в Берлінському департаменті політичної освіти відбулася урочиста презентація унікальної книги, створеної відомими експертами та експертками для німецькомовних читачів - “Україна у фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти”.

Україна стала фокусом світової уваги після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. Однак російська пропаганда працює не одне століття, тож після російської анексії Криму та вторгнення в Україну у 2014 році, спотворене уявлення про Україну в західноєвропейських ЗМІ стало очевидним. Імідж країни залишався неоднозначним, формуючись під впливом російськоцентричної перспективи та дезінформації протягом десятиліть.

Ми намагаємося виходити на діалогові майданчики з людьми в різні способи, аби відповідати на їхні запитання. Я думаю, що всі методи доповнюють один одного, але нам досі не вистачало такої книги, де просто пояснюються важливі речі. Нашим авторкам та авторам насправді вдалося донести цю інформацію простіше і доступніше”, - ділиться Наталія Пригорницька, авторка ідеї книги та співвидавниця.

Книга “Україна у фокусі: розпізнати пропаганду, зрозуміти факти” висвітлює дезінформацію та фейки стосовно України. Водночас вона пропонує аргументи та рекомендації для поглиблення теми. Основна мета полягає в протидії дезінформації та поширенні автентичного іміджу України та українського народу. “Нам, як українській діаспорі, вдалося обрати теми, важливі для України, та знайти тон, зрозумілий німецькій аудиторії”, - розповідає Катерина Павлова, співвидавниця та старша координаторка проєктів у ГО CRISP.

Спершу видавниці проаналізували антиукраїнські наративи в німецькому суспільстві і верифікували їх через інтерв’ю з експертами та експертками. Тоді звернулися до авторок і авторів, запропонувавши попрацювати з конкретними міфами. Після тісної комунікації, редакції і вичитки на полицях з’явилася книга.

Під час презентації була можливість поставити питання авторам та авторкам текстів. У панельній дискусії взяли участь Наталія Пригорницька, Юрій Гуржи, Ребекка Гармс та Себастіан Кріст. Модерувала Гезіне Дорнблют. А також на презентації були присутні авторки і автори Оксана Потельчак, Олександра Бінерт, Томас Франке та Оксана Щур. 

Фейк про те, що Крим є російським, став одним із найважливіших успіхів Росії в гібридній війні. Ця дезінформація існувала впродовж тривалого часу і зараз працює на користь війни, впливаючи, в тому числі, і на німецьку політику. Частково з цієї причини певні системи озброєнь, зокрема “Таурус”, які допомогли б Україні перервати шляхи постачання російської армії на південному фронті, досі не постачаються”, - розповіла під час панелі Ребекка Гармс, громадська діячка, членкиня Європарламенту 2004-2019 рр. 

Наразі авторки книги працюють над тим, аби максимально ефективно розповсюдити 1000 примірників, і шукають видавництво для наступного тиражу. Книгу можна отримати безкоштовно, у Берлінському центрі політичної освіти за адресою Hardenbergstraße 22-24, 10623 Berlin. 

Також, на сторінці книги в Instagram ведеться збір на облаштування укриття у Харківському навчальному закладі.

Книга створена в рамках проєкту “Разом ми сильні”, впровадженого ГО CRISP та ГО Open Platform за підтримки Берлінського департаменту політичної освіти.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.